Filmpedagogik

Filmhistoriskt kalendarium

22 mars 1895
Världens första offentliga filmvisning äger rum i Paris. Filmen, som kallas Arbetarna lämnar fabriken, är gjord av Auguste och Louis Lumière och visar hur arbetarna lämnar bröderna Lumières fabrik i Lyon för matrast.

28 december 1895
Världens första biograf, Cinématographe Lumière, öppnar på Grand Café i Paris. Premiärprogrammet består av bröderna Lumières filmer, bl.a. "Ett tåg anländer till stationen", "Arbetarna lämnar fabriken" och "Vattnaren bevattnad". Föreställningen bevittnas av 35 betalande åskådare.

28 juni 1896
Första filmvisningen i Sverige äger rum på Pilstorps Sommar-Teater i anslutning till Industri- och slöjdutställningen i Malmö.

18 maj 1897
Sveriges första biograf öppnar sina portar vid Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm. Biografen har namnet Lumières Kinematograf, även kallad Kinematografen i Gamla Stockholm. Förutom Lumières filmer från Paris visas upptagningar med Oscar II, gjorda av Alexandre Promio.

6 oktober 1927
Världens första ljudfilm med inslag av tal, "Jazzsångaren", har premiär på Warner Theatre på Broadway i USA. Den vite skådespelaren Al Jolson svartsminkades för att spela titelrollen som den svarte jazzsångaren.

14 oktober 1929
Premiär på den första svenska långfilmen med inslag av ljud, "Konstgjorda Svensson". Genombrottet för den svenska ljudfilmen kom dock med filmen "Säg det i toner", premär 26 december 1929. Ingen av dessa filmer innehöll synkront tal. Den första kompletta ljudfilm (talfilm) som producerats i Sverige har premiär 11 augusti 1930 och heter "För hennes skull".

21 augusti 1936
Världens första reguljära TV-sändning görs av BBC i England. Dessa sändningar får dock avbrytas 1939 på grund av andra världskriget.

4 september 1956
Sveriges första reguljära TV-sändning sker via Nackasändaren.

Skriv ut