
Reflektor
Reflektor är en nationell insats (Svenska Filminstitutets nyaste) för talangutveckling bland filmare som befinner sig precis i början av sitt filmskapande. Satsningen är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, de 19 filmregionerna och Novemberfestivalen och med den vill Svenska Filminstitutet erbjuda nya filmare en inblick i branschen, fortbildning, nätverk och inspiration. Deltagarna får ha gjort film förut men det är inget krav, och alla filmarbetare och roller är välkomna att ta del av satsningen, vare sig man intresserar sig för regi, ljussättning, manus, produktion, specialeffekter eller något helt annat.
Reflektor sker i samarbete med Sveriges 19 regionala filmregioner och Novemberfestivalen, Sveriges nationella arena för unga filmare och är 2017-2018 uppdelad i två träffar. Den ena träffen ägde rum under Novemberfestivalen i Trollhättan, där tjugo filmare från landets olika filmregioner samlades och tog del av ett separat seminarieprogram, samt fick möjlighet att gå på festivalens öppna seminarier och filmvisningar. Under den andra träffen blir Reflektor-deltagarna inbjudna till en heldag på Filmhuset i Stockholm, där de bland annat får träffa konsulenter och andra nyckelpersoner på Svenska Filminstitutet, höra på föreläsningar och dela med sig av sina erfarenheter av filmskapandet och branschen.
Huvudfokus i första omgången av Reflektor är att det finns flera olika vägar in i filmskapandet. Under den första träffen under Novemberfestivalen 2017 i Trollhättan fick de deltagande fick träffa en bred grupp filmare som arbetar med film på olika och unika sätt. I programmet hittade man bland annat namn som Sanna Lenken, Ahang Bashi, Joanna Nordahl, Baker Karim och Ami Ekström.
-"Det känns otroligt viktigt att kunna erbjuda nya filmare den här möjligheten, och vårt mål är hela tiden att programmet ska hålla en hög nivå och inspirera de deltagande att fortsätta satsa på film.
Det har varit väldigt roligt att få möta årets grupp och se dem uppskatta och ta till sig av de olika föreläsarnas berättelser och knep. Det är en stark grupp av olika individer och jag är säker på att de kommer kunna hjälpa, stötta och inspirera varandra i framtiden." Brynhildur Thorarinsdottir, projektledare för Reflektor.
-"Det känns som att satsningens röda tråd har varit att saker och ting får ta tid – ens filmer behöver inte vara perfekta på första försöket, det går att jobba med film fast en inte går en utbildning och kontakter knyts så småningom vid olika tillfällen." Reflektor-deltagare.
Varje filmregion har haft möjlighet att skicka en (till två) person/er som deltar i programmet (varje år), så de som är intresserade att delta i nästa Reflektor rekommenderas att ta kontakt med sin region och anmäla sitt intresse.
Läs mer:
Publicerad 30 november 2017