Filmpedagogik
Mamma pappa barn
Från Mamma pappa barn av MArie-Louise Ekman

Svenska barnfilmsklassiker

Byt sida

Har dina elever hört om Hugos och Josefins magiska vänskap? Vet de hur det kom sig att Dunderklumpen blåste liv i Camillas leksaker och tog dem med på äventyr i den jämtländska skogen? Hur ett barns familjeuppror såg ut på 70-talet? Vilka barnen var som kom från hela Europa efter kriget och hamnade i Seppan? Eller vem som hatar att vara ung i "Fucking jävla Kukåmål"?

Alla har rätt till det svenska filmarvet! Därför satsar Film i skolan stort på att tillgängliggöra de filmer som digitaliseras av Filminstitutet för barn och unga. Filmerna går lätt att boka för biografvisning på dcp och utbudet ökar vartefter nya filmer digitaliseras.

Rik källa till glädje och kunskap

Den svenska barn- och ungdomsfilmen är en rik källa till glädje, kunskap och eftertanke. Många av filmerna, såsom Dunderklumpen, En kärlekshistoria och Seppan, är tidlösa klassiker som berör och angår unga i 2010-talets Sverige i lika hög grad som när de först hade premiär.

Andra, såsom Mamma pappa barn, Fimpen och Det stora barnkalaset, är värdefulla inte minst för att de inte är tidlösa. De är filmer som sannolikt inte skulle ha kunnat göras i dag. I stället visar de fram bilder och idéer av barn och barndom som inte syns – men kanske borde synas – i dagens barnfilm. 

På Svenska Filminstitutet vill vi visa fram den svenska barnfilmshistoriens mångfald, inte minst för att påminna om att vad barnpubliken vill och bör se har förändrats genom tiderna. Och vi lever förmodligen inte i Sanningens tidsålder nu heller.

Filmhandledningar och fördjupning

Många filmer ur det svenska barn- och ungdomsfilmsarvet är nu släppta i nyrestaurerade och digitaliserade kopior som kan bokas som skolbio. Här på hemsidan hittar du mer information om filmerna, nya intervjuer med regissörerna och texter om den svenska barnfilmshistorien. Till några av titlarna har vi dessutom färska filmhandleningar – och många av dessa inleds med en filmhistorisk introduktion som placerar filmen i en samtida kontext.

Materialet kommer att fyllas på allteftersom filmerna blir klara och finns i distribution.

Filmerna

Här hittar du filmerna som Filminstitutet hittills har digitaliserat för barn och unga, med tips om målgrupper och teman.

Boka filmerna

Läs mer om de filmer som är digitalt restaurerade av Svenska Filminstitutet och boka dem på dcp för skolbiovisning här.

 

Skriv ut