Filmpedagogik
Dunderklumpen animerad film

Dunderklumpen

Dunderklumpen är en förtrollanden delvis animerad film om naturens mystik och en hyllning till mänsklighetens fantasi.

En midsommarkväll känner sig Dunderklumpen ensam och ger sig iväg för att hitta vänner. Hemma hos Jens blåser han liv i några leksaker och tillsammans ger de sig iväg på skattkisteäventyr. Jens tar upp jakten på Dunderklumpen med sin far Beppe ute i Jämtlandsfjällen. Dunderklumpen är en unik filmsaga där tecknade figurer möter verkligheten i en värld där naturmystik, magi och lycka undersöks med nyfikenhet.

I slutet av 60-talet var animerad film en lyx sällan förunnad svenska barn. Att tecknaren, illustratören och dekormakaren Per Åhlin 1970 inledde arbetet med en långfilm som blandade animation och spelfilm, så kallad live-action, var därför smått sensationellt.

Hårt arbete gav resultat

Dunderklumpen bygger på en sagobok av den vid den här tiden enormt folkkäre författaren, komikern och skådespelaren Beppe Wolgers. Det tog fyra år att få filmen färdig. Medan en samtida internationell tecknad storfilm som Yellow Submarine gjordes av 80 tecknare gjordes Dunderklumpen av sex. Animationerna gjordes i Skåne, spelfilmen i Jämtland och sedan mixades de ihop med avancerad teknik i ett laboratorium i London.

Det hårda arbetet gav resultat. Filmen drog en jättepublik och älskas i lika hög grad av dagens unga generation som dåtidens. Kanske är det den kittlande blandningen av saga och realism, de vemodiga, komiska, mycket excentriska karaktärerna eller den barnsliga lekfullhet som genomsyrar varje bild som lockar ständigt ny publik?

Skriv ut