Filmpedagogik
Seppan

Seppan

Seppan är en film som undersöker barndomens komplexitet där vi följer bästisarna Sara och Pirjos och de prövningar deras vänskap utsätts för.

Seppan är den till stora delar självbiografiska berättelsen om Fagerström-Olssons egen uppväxt i det så kallade Seppan i Tullinge, Botkyrka kommun, söder om Stockholm. Hennes pappa var vd för Alfa-Laval och hennes kompisar var barnen till arbetarna på Separatorfabriken – arbetarna som kom från alla delar av det krigshärjade Europa. Regissören har själv sagt att hon ville göra en film om sin egen barndom eftersom hon aldrig hade sett något som ens liknade den skildras på film.

I Seppan ses världen – dess obegripligheter, fasor och glädjeämnen – uteslutande ur barnens ögon. Barndomen är här ingen idyll utan en dynamisk tid där himmel och helvete existerar parallellt.

Filmen handlar alltså om barndomen men också om hur delvis svårt men mestadels spännande det är att möta människor som kommer från olika håll i världen och bär med sig sina unika erfarenheter och traditioner. Hur givande kulturmöten är för den öppensinnade.

 

Skriv ut