Filmpedagogik
Ur Min lilla syster
Bild: Ur Fucking Åmål Distribution: Memfis Film

Exempel 3: Steg 3

steg1lv  steg2lv  steg3lv  steg4lv  steg5lv

Filmens språk – hur kärlek gestaltas

I Fucking Åmål finns två scener där någon knackar på dörren till ett rum. De två rummen är intressanta både på grund av hur de ser ut och skildras och för deras betydelse i berättelsen.

Klipp 1
Det första klippet visar Agnes rum. Elin och hennes storasyster stängt in sig. De rotar runt bland hennes saker, saker som på olika sätt visar vem Agnes är. Agnes står utanför dörren och bankar på och ber dem att öppna. Hon hör dem fnissa och stöka runt. Vi ser dem dricka vin och bete sig respektlöst i hennes rum, i hennes privata. Utifrån filmens språk så finns i scenografin betydelsebärande tecken som illustrerar vem hon varit som liten, vem hon är och vem hon önskar att vara. Genom frågor om mise-en-scène (iscensättning, kostym/mask, skådespeleri, ljus) kan scenen leda till diskussion och förståelse kring identitet, kön, sexualitet, om vad hon väljer att visa andra och hennes självbild.

  • Hur ser det ut i Agnes rum? Vad finns på väggarna? Vad finns i bokhyllan? Vad står det på datorn? Hur ser det ut kring Agnes säng?
  • Hur beter sig Elin och hennes syster i rummet? Hur pratar de om Agnes?
  • Hur framställs Agnes? Vad har hon på sig? Vad har hon för stil?
  • Hur framställs hennes mamma?
  • Hur framställs Elin?

Klipp 2
Den andra scenen speglar den första scenen genom att det även här handlar om ett rum och en dörr, en dörr som får symbolisk betydelse. Denna gång står inte Agnes utanför dörren utan har dragits in av Elin på skolans toalett. Nu är det istället klasskompisarna som står utanför och bankar på. De vill veta om Elin har en kille på toaletten och i så fall vem han är. I det lilla trånga utrymmet förs en dialog mellan Agnes och Elin om kärlek, tillit, om deras önskan att vara med varandra och modet som krävs för att visa det för omvärlden. Klippet sträcker sig fram tills att de kommer ut från toaletten och går hand i hand genom skolans korridor till Broder Daniels låt Underground. Två unga tjejer som är kära i varandra. Utifrån filmens språk finns, på samma sätt som i det första klippet, en hel del att förstå om berättelsen utifrån iscensättningen.

  • Hur skildras korridoren och toaletten? Hur ser det ut? Är det en trovärdig skolmiljö? Representeras skolmiljön realistiskt?
  • Hur agerar skådespelarna innanför respektive utanför rummet?
  • Hur framställs eleverna? Realistiskt?
  • Hur låter dialogen mellan Agnes och Elin?
  • Hur låter musiken? När spelar den?
Skriv ut