Filmpedagogik
Ur Filminstitutets skolbiokampanjfilm

Skolbio: Att tänka på

Här följer en checklista för dig som vill dra igång skolbio eller visa film i skolan.

Film en färskvara

Att en film har premiär i Sverige (på biograf, dvd, streaming eller annat medium) betyder tyvärr inte att den kommer att finnas tillgänglig att boka för all framtid. Filmbolagen behåller filmer i distribution enbart så länge filmen är aktuell och så länge det finns ett intresse. Det innebär därför att alla filmer som det finns filmhandledning till inte nödvändigtvis finns att få tillgång till. Ofta finns filmen på DVD eller streaming via något av distributionsbolagen men även där kan filmen ibland vara utgången.

Vilka regler gäller för att visa film i skolan?

Den som önskar visa film på dvd eller via streaming i skola, fritidshem, kyrka, förening eller liknande måste hyra eller köpa filmen med institutionella rättigheter. Det går också att hyra eller köpa film från de bolag som distribuerar film med institutionella rättigheter. Dessa bolag kan erbjuda olika typer av avtal. Kostnad varierar beroende på avtalets utformning.
Vissa skolor har tillgång till ett urval av olika filmer via en AV/Mediecentral som också kan förmedla program från Utbildningsradion. Läs mer på Utbildningsradions sida.

Ett brett utbud av spelfilmer och dokumentärfilmer finns hos Swedish Film och FilmCentrum.

Åldergräns  

Den åldersgräns som Statens medieråd sätter gäller vid öppna visningar på bio. En del filmer kan ha en åldersgräns på 15 år, trots att de verkar vara fria från innehåll som kan skada barn. Det beror på att filmdistributören har valt att inte låta Statens medieråd granska filmen. Filmen får då automatiskt åldersgränsen 15 år för offentlig visning, oavsett innehåll.

Åldersgränsen gäller inte vid slutna och institutionella visningar. Här gäller det att på ett omsorgsfullt sätt utifrån sitt eget omdöme och egen kännedom om gruppen avgöra om filmen är passande att visa. Mycket har att göra med inramningen av filmvisningen, och har man till exempel ett samtal i anslutning till en film som behandlar svårare frågor kan den fungera att visa för exempelvis en lite yngre målgrupp.

Skriv ut