Ta del av filmsamlingarna
Elvis! Elvis! av Kay Pollak
Elvis! Elvis!, av Kay Pollak (1977)

Film för barn och unga

Vi reproducerar löpande det svenska barnfilmsarvet digitalt, för de yngsta filmtittarna till ungdomar. Det finns många filmer att välja bland och här tipsar vi om filmer, teman och handledningar.

Byt sida

Sverige har en rik barnfilmshistoria, med långfilmer, kortfilmer, animationer, klassiker, utmanande och ifrågasättande historier och mycket mer. Sammantaget ger den svenska barnfilmshistorien en stor bredd i bilden av barn, de vuxnas syn på dem och samhället i stort. Låt barnen upptäcka vårt berikande, ifrågasättande och underhållande barnfilmsarv.

Teman och filmer

Vill du ha tips och hjälp med att hitta barn- och ungdomsfilmer och teman? Här presenterar vi filmer för barn och unga som vi har digitaliserat. Klassiker, Astrid Lindgren-filmatiseringar, knattefilmer, Marie Gripe-filmatiseringar, animerad film, film för de yngsta och de för lite äldre.

Visa de digitalt reproducerade filmerna på biograf

Om du vill boka filmer i vår biodistribution, läs mer här.

Om du vill låna digtialt reproducerade filmer från vårt arkiv, läs mer här.

Om en film har en annan distributör än Filminstitutet, kontakta distributören direkt för bokning.

Tips och frågor

Om du har frågor om digitalt reproducerade barn- och ungdomsfilmer, hör gärna av dig till malin.nygren@filminstitutet.se

 

Filmhandledningar

Film i skolan på Filminstitutet har gjort särskilda filmhandledningar för de digitalt reproducerade barnfilmerna, som lärare och andra kan använda i samband med visning av filmerna. Läs mer om filmhandledningarna.

Alla digitalt reproducerade filmer

Alla digitalt reproducerade filmer hittar du på Svensk Filmdatabas, under rubriken "Digitaliserad film".

Skriv ut