Ta del av filmsamlingarna
Körkarlen, av Victor Sjöström
Körkarlen, av Victor Sjöström (1921).

Svenska stumfilmer

En av den svenska filmens storhetstider var under stumfilmsperioden. Under filmens första decennier var Sverige ett av de ledande länderna i att utveckla filmkonsten. Vi restaurerar och digitaliserar stumfilmer löpande och gör dem tillgängliga för publiken. Här hittar du information om hur du kan visa svensk stumfilm på biograf, med inspelad musik eller med live-musik.

Byt sida

Musik till stumfilmerna

Stumfilm har alltid visats med levande musik och vi fortsätter att visa filmerna så. Om du vill ha tips om stumfilmsmusiker, hör gärna av dig till oss. För de biografer som inte har möjlighet att arrangera med levande musik har vi spelat in musik till flera klassiska stumfilmer. Just nu finns följande att boka på dcp med soundtrack:

Ingeborg Holm, av Victor Sjöström (1913) med musik av och med Matti Bye och Laura Naukkarinen.

Balettprimadonnan, av Mauritz Stiller (1916) med musik av och med Matti Bye.

Sången om den eldröda blomman, av Mauritz Stiller (1919) med originalmusik av Armas Järnefelt, med bearbetning av Jani Kyllönen och Jaakko Kuusisto. Framförd av Gävle symfonirorkester.

Flickan i frack, av Karin Swanström (1926) med musik av och med Lotta Hasselquist Nilsson.

Norrtullsligan, av Per Lindberg (1923) med musik av och med Lotta Hasselquist Nilsson. 

Vingarne, av Mauritz Stiller (1916) med musik av och med Edward von Past.

Med musik av Matti Bye Ensemble:
Körkarlen, av Victor Sjöström (1921)
Erotikon, av Mauritz Stiller (1920)
Berg-Ejvind och hans hustru, av Victor Sjöström (1918)
Häxan, av Benjamin Christensen (1922)

För att finna lista på samtliga stumfilmer i distributionen kan du filtrera på årtionden (1910-1929) i vår katalog. 

Engelsk text

Vi textar ett urval av de stumfilmer som vi digitaliserar på engelska. Vilka finner du på den engelskspråkiga versionen av Svensk Filmdatabas under rubriken Promoted Film /Classics. Klicka här.

Format och hastigheter

Observera att våra stumfilmer på dcp måste visas i 30 bilder per sekund. Ett urval går också att visa i 48 b/s. Detta på grund av att stumfilm har andra hastigheter än de digitala standardhastigheterna idag.

En stumfilm har vi hittills digitalt restaurerat i 4K: Vingarne, av Mauritz Stiller (1916). Övriga är digitalt restaurerade i 2K.

Utställning om Körkarlen och guldåldern inom svensk film

Vi har tagit fram en utställning om filmen Körkarlen, regissören Victor Sjöström och den svenska filmens guldålder. Du kan gratis boka utställningen, som är flexibel till formatet och lätt går att sätta upp i foajéer. Läs mer här.

Inledningar och presentationer

För en publik som är ny för stumfilm kan det höja upplevelsen om de får en introduktion till vad det är de ska få se, och höra. Om ni vill ha hjälp med idéer eller om ni vill att någon från oss på Filmarvet kommer och presenterar en film, hör gärna av er!

Om den svenska stumfilmen

Om du vill veta mer om den svenska stumfilmen läs mer här.

Skriv ut