Ta del av filmsamlingarna

Digitaliserade filmer

Här hittar du de filmer som vi på Filminstitutet har restaurerat digitalt och som finns att boka för visning. Du kan söka på fritext eller hitta filmer genom att filtrera på år, regissör eller teman/kategorier. Texter om aktuella teman/kategorier finner du i menyn.

Sök och filtrera
 1. Sanning eller konsekvens

  Film för barn och unga Kvinnor regisserar Film som har filmhandledning

  12-åriga Nora slits mellan de olika positioneringarna i klassen, de tuffa tjejerna på ena sidan och den mobbade tjejen på andra. Imponerande spel av de unga skådespelarna i drabbande drama om allt vad det innebär att vara tolv år.

 2. halvbild på en kvinna och en man som står nära varandra och har ögonkontakt. Kvinnan håller sina händer vid mannens nacke.

  Den allvarsamma leken

  Kvinnor regisserar Klassisk litteratur som film I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Gift kvinna bedrar sin gifta älskare i följsam filmatisering av Hjalmar Söderbergs odödliga kärlekshistoria.

 3. Semesterhemmet

  Kvinnor regisserar Kortfilm Animation Sommarfilmer

  Banbrytande animerad dokumentär där Birgitta Jansson bandat gästerna på ett semesterhem och återskapat allt från köttbullar till frälsningssoldater i lera. Semesterhemmet gjordes när Aardman Animations började prova samma metod.

 4. I skuggan av solen

  Kvinnor regisserar Dokumentär I Filminstitutets distribution

  Ung kvinna som dödat tjurar sedan hon var 15 måste göra det med ett enda stick om männen ska låta henne möta de största djuren. Guldbaggebelönad dokumentär med virtuost foto.

 5. Sagan om den lilla flickan och den stora kärleken

  Kvinnor regisserar Kortfilm

  Kortfilm om en övergiven kvinna i vilken Marie-Louise Ekman fortsätter att utforska människors olika kroppar och perspektiv.

 6. Svenska flickor i Paris

  Kvinnor regisserar Sverige och världen I Filminstitutets distribution

  Rödvin och ruelse i Parisskildring där tre svenskor står modell, viker tvätt och klistrar affischer för att slippa åka hem. Peter Weiss stod bildregin och Barbro Boman för personregin.

 7. Puder

  Kvinnor regisserar

  Dan Ekborg kastar rekvisita på Alexander Bard, Örjan Ramberg bryter samman i paljettlinne, Lena Nyman kedjeröker och halsar sprit och Gösta Ekman pudrar kränkta divor på Teater Krokodil, där man måste förnedra sig för att överleva.

 8. ”Fadern, Sonen och Den Helige Ande” …

  Kvinnor regisserar

  Absurd historia om roller och åldrande av Marie-Louise Ekman, där Ernst-Hugo Järegård gör en makalös tolkning av en plågad äldre man i balettdräkt.

 9. Stilleben

  Kvinnor regisserar

  Rolf Skoglund är barnjungfru och läser om bävrar, Johannes Brost talar låtsasengelska i krinolin, Örjan Ramberg spelar älg och Philip Zandén är kär i en mycket för ung flicka. "Vad fan ska man vara konstnär för om man inte gör som man vill?" – Marie-...

 10. Moderna människor

  Kvinnor regisserar

  Klaustrofobiskt juldrama med två systrar som värdar, varav den ena står för en makalöst lång självömkande klagosång. Underhållande surrealism och plågsam realism av Marie-Louise Ekman.

Visa fler