Ta del av filmsamlingarna

Digitaliserade filmer

Här hittar du de filmer som vi på Filminstitutet har restaurerat digitalt och som finns att boka för visning. Du kan söka på fritext eller hitta filmer genom att filtrera på år, regissör eller teman/kategorier. Texter om aktuella teman/kategorier finner du i menyn.

Sök och filtrera
 1. Vingarne

  Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Äldre konstnär faller för yngre protegé i vad som har kallats den första homoerotiska spelfilmen någonsin. I regi av Mauritz Stiller.

 2. Herr Arnes pengar

  Klassisk litteratur som film Film med engelsk text Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Den svenska filmens guldålder

  Vålnad leder sin fostersyster rätt i Selma Lagerlöf-filmatisering där skotska 1500-talsknektar vässar knivarna när isen stängt alla vägar hem. Slutbilden av kvinnorna på isen är en av den svenska filmhistoriens mest berömda.

 3. Den starkaste

  Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution

  Rasande isbjörn anfaller och sjömän går ner sig i Norra ishavet i Alf Sjöbergs första film, regisserad tillsammans med dokumentärfotografen Axel Lindblom. Bilderna har jämförts med Sjöströms och Stillers.

 4. Sången om den eldröda blomman

  Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Den svenska filmens guldålder

  Storslagna naturscenerier och spektakulär forsränningssekvens i nyrestaurerad stumfilmsklassiker där Lars Hanson uppvaktar dotter till rivaliserande storbonde men tvingas lämna fädernegården och försörjer sig som flottare.

 5. Norrtullsligan

  Klassisk litteratur som film Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Den svenska filmens guldålder

  Spritköket på mattan och korven i skrivbordslådan i kvinnokollektiv där fyra kontorister jagade av liderliga män lackar igen nyckelhålet så de kan gå runt i underkläderna. Elin Wägner skrev boken och Hjalmar Bergman manuset.

 6. Terje Vigen

  Film med engelsk text Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Den svenska filmens guldålder

  En halvt förryckt sjöman knyter händerna mot skyn och förbannar havet. Regissören är storartad i titelrollen, Julius Jaenzons bilder av dramat på det stormpiskade havet är sensationella och filmen, som bygger på en dikt av Henrik Ibsen, blev en värld...

 7. Häxan

  Film med engelsk text Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Den svenska filmens guldålder

  Häxor kysser Djävulen i baken, besatta nunnor sticker knivar i oblater, spädbarn stoppas i grytor och präster torterar vem som helst. Benjamin Christensen sparar inte på krutet i sitt "kulturhistoriska föredrag" om häxor och hysteri.

 8. Balettprimadonnan

  Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution

  Nyrestaurerad stumfilm där Jenny Hasselquist spelar bondflicka som erlägger examensprov vid balettakademin till ackompanjemang av den fiolspelande Lars Hanson, som får en rival i Richard Lunds greve som fattar tycke för dansösen.

 9. en ung man och en ung kvinna iförda studenkläder sitter i träd vid vattenbryn

  Flickan i frack

  Kvinnor regisserar Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution

  Karin Swanström spelar Wadköpings skräckinjagande härskarinna i sin feministiska Hjalmar Bergman-filmatisering om studentskan som går på bal i sin brors frack.

 10. Ingeborg Holm av Victor Sjöström

  Ingeborg Holm

  Film med engelsk text Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution

  Ingeborg Holm är en av våra första filmklassiker. Den var den första svenska film som väckte verklig samhällsdebatt och den bidrog till att man faktiskt ändrade lagen om fattigvård. Den är också stor filmkonst och har med sin gripande, realistiska hi...

Visa fler