Ta del av filmsamlingarna

Digitaliserade filmer

Här hittar du de filmer som vi på Filminstitutet har restaurerat digitalt och som finns att boka för visning. Du kan söka på fritext eller hitta filmer genom att filtrera på år, regissör eller teman/kategorier. Texter om aktuella teman/kategorier finner du i menyn.

Sök och filtrera
 1. Den starkaste

  Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution

  Rasande isbjörn anfaller och sjömän går ner sig i Norra ishavet i Alf Sjöbergs första film, regisserad tillsammans med dokumentärfotografen Axel Lindblom. Bilderna har jämförts med Sjöströms och Stillers.

 2. Sången om den eldröda blomman

  Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Den svenska filmens guldålder

  Storslagna naturscenerier och spektakulär forsränningssekvens i nyrestaurerad stumfilmsklassiker där Lars Hanson uppvaktar dotter till rivaliserande storbonde men tvingas lämna fädernegården och försörjer sig som flottare.

 3. Norrtullsligan

  Klassisk litteratur som film Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Den svenska filmens guldålder

  Spritköket på mattan och korven i skrivbordslådan i kvinnokollektiv där fyra kontorister jagade av liderliga män lackar igen nyckelhålet så de kan gå runt i underkläderna. Elin Wägner skrev boken och Hjalmar Bergman manuset.

 4. Häxan

  Film med engelsk text Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Den svenska filmens guldålder

  Häxor kysser Djävulen i baken, besatta nunnor sticker knivar i oblater, spädbarn stoppas i grytor och präster torterar vem som helst. Benjamin Christensen sparar inte på krutet i sitt "kulturhistoriska föredrag" om häxor och hysteri.

 5. en ung man och en ung kvinna iförda studenkläder sitter i träd vid vattenbryn

  Flickan i frack

  Kvinnor regisserar Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution

  Karin Swanström spelar Wadköpings skräckinjagande härskarinna i sin feministiska Hjalmar Bergman-filmatisering om studentskan som går på bal i sin brors frack.

 6. Lev livet leende

  Kvinnor regisserar Komedier genom tiderna Kortfilm Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution

  Sitcom för 20-talets biografer om familjen Vinter. Skriven och regisserad av Pauline Brunius, som var tongivande inom film och teater under 1900-talets första hälft som film- och teaterregissör, teaterchef och skådespelare.

 7. Körkarlen, av Victor Sjöström

  Körkarlen

  Klassisk litteratur som film Film med engelsk text Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Film som har filmhandledning Den svenska filmens guldålder

  Victor Sjöströms fantastiska Selma Lagerlöf-filmatisering, där den oförbätterlige suputen David Holm blir utsedd till dödens körkarl, ingår sedan länge i filmens internationella kanon.

 8. Konstgjorda Svensson

  Komedier genom tiderna Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution

  Lekfull lumparkomedi från övergångsperioden för stum- till talfilm. Konstgjorda Svensson var en hybrid mellan stum- och talfilm och först i Sverige med att använda tal.

 9. Erotikon

  Komedier genom tiderna Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Den svenska filmens guldålder

  Mauritz Stillers stumfilm Erotikon är en romantisk komedi om modernitet, mondäna människor och månggifte i det tidiga tjugotalets Stockholm.

Visa fler