Ta del av filmsamlingarna

Briggen Tre Liljor

Tema/Kategori: Film för barn och unga , I Filminstitutets distribution

Årtionde: År 1960-1969

Dramatiskt skeppsbrott i kritikerrosad filmatisering av en bok av Olle Mattson. Eddie Axberg gör sin första filmroll: en tolvårig pojke som inte tror på att hans far har drunknat. Briggen Tre Liljor har hyllats som en av de bästa svenska barnfilmer som gjorts.


Spelfilm
År: 1961
Regissör: Hans Abramson
Skådespelare: Eddie Axberg, Annika Lindskog, Sigge Fürst, Naima Wifstrand, Allan Edwall
Längd: 88 min
Åldersgräns: Barntillåten

Rättigheter: AB Svensk Filmindustri.
Boka filmen för biografvisning i Filminstitutets distribution.

Det är år 1888 och den utstötte och fattige 12-åringen Mickel bor i en fallfärdig liten stuga vid havet på Västkusten, tillsammans med sin farmor och en timmerman. Mamman finns inte och pappan som är sjöman har sedan länge rest till Amerika för att tjäna pengar. De flesta är övertygade om att han har gått under men Mickel ger inte upp hoppet. Så en dag dyker en guldgrävare upp, Pat O'Brien, som säger att han känner Mickels far.

Briggen Tre Liljor var regissören Hans Abramsons långfilmsdebut. Han gjorde film i olika genrer, förutom denna barnfilm regisserade han bland annat två Stig Dagerman-filmatiseringar (Ormen, 1966 och Bränt barn, 1967) och den första Sjöwall/Wahlöö-filmatiseringen (Roseanna, 1967). Enligt många förblev debuten hans främsta.

Och det är en gripande och spännande historia, Briggen Tre Liljor. Fotografen Lasse Björne åstadkommer dramatiska och vackra bilder av det ständigt inkräktande havet. Och Eddie Axberg imponerar som Mickel. Det var hans första roll och den ledde så småningom till att han fick medverka i filmer av såväl Jan Troell som Ingmar Bergman och Bo Widerberg.

De flesta kritiker var mycket positiva till Briggen Tre Liljor. I en artikel långt senare, 1968 i Chaplin, kallade Jonas Sima den "en av de bästa svenska barnfilmer som gjorts."

När filmen hade premiär skrev Jörn Donner i Dagens Nyheter: "Äntligen en svensk film präglad av ömhet, dramatiskt temperament, iscensatt med blick för filmmediets skapande möjligheter, men inte gjord av Ingmar Bergman utan av debutanten Hans Abramson. [...] Redan från de första, hemlighetsfullt antydande bilderna har berättelsen en alldeles egen ton. Den som stått bakom kameran har inte nöjt sig med att passivt registrera ett skeende. Han deltar i det, berättar och skapar.[...] Det märkliga med Abramsons regi är att han förmår smälta samman berättelsens kontraster mellan det realistiska i skildringen av människor och landskap och det sagoaktigt overkliga kring Mickels gestalt. Allt blir trovärdigt, på sagans sätt, därför att filmen har den rätta sortens naivitet, en undrande och nyfiken blick."

Filmen ansågs framför allt vara för barn och ungdomar men Jörn Donner såg filmen ur ett vidare perspektiv: "Jag tror inte att Briggen Tre Liljor är en film huvudsakligen för ungdom. Den kan ses av alla åldrar, för den är ett verk av en mogen ny regissör, den mest glädjande debuten i svensk produktion på många år."

Text: Lova Hagerfors (2015)

Läs mer om "Briggen Tre Liljor" i Svensk Filmdatabas