Ta del av filmsamlingarna

Ciao Bella

Tema/Kategori: Film för barn och unga , Sverige och världen , Film som har filmhandledning

Årtionde: År 2000-2010

Svenskiranske Mustafa åker till Gothia Cup i Göteborg i hopp om att bli av med oskulden. Av misstag tas han för italienare och i den nya rollen vågar han närma sig tjejerna. Förväxlingsdrama för ungdomar om kärlek, sex och att hitta sin identitet.


Spelfilm
År: 2007
Regissör: Mani Maserrat-Agah
Skådespelare: Poyan Karimi, Chanelle Lindell, Oliver Wahlgren Ingrosso, Arash Bolouri, Jimmy Lindström
Längd: 89 min
Åldersgräns: Barntillåten

Rättighetsinnehavare: Göta Film. Boka filmen genom oss.

Här finns filmhandledning till filmen.

Mustafa är 17 år och på väg till Göteborg med sitt fotbollslag för att spela i Gothia Cup. I bussen pratar killarna om hur många tjejer de har legat med. Och vilka som kan tänkas vara oskuld. Gothia Cup är en internationell fotbollsturnering – men också ett tillfälle att träffa tjejer.

Mustafa är en sjysst men lite tafatt kille som är oskuld och drömmer om att träffa en tjej. Under turneringen råkar han ut för en förväxling och plötsligt spelar han för ett italienskt lag. Som italienare kan Mustafa bli en annan. Han träffar Linnea, som charmas av hans direkta och romantiska sätt. Men förväxlingen skapar komplicerade situationer och Mustafa trasslar in sig allt mer i lögnen.

Många ungdomar kan nog känna igen sig i Ciao Bella. Att bryta sig loss från föräldrarna, att hitta sin egen identitet, att våga ta klivit in i kärleken och sexualiteten och att passa in, och allra helst, vara populär.

Ciao Bella, som är Mani Maserrat-Agahs långfilmsdebut, är också en av få svenska ungdomsfilmer som handlar om invandrares vardagsliv i Sverige, utan att människorna är kriminella eller stereotypa. Att de är just invandrare är inte heller fokus. Maserrat-Agah och manusförfattaren Jens Jonsson fokuserar på Mustafas kärleks- och ungdomsliv och att familjen är från Iran görs ingen stor sak av. Familjen lever ett rätt vanligt liv i ett radhus i Lerum. Men, det är tydligt att Mustafa har lättare att få tjejer och uppskattning som italienare än som svenskiranier.

Mottagandet av filmen var uppskattande men inte översvallande. Kritikerna var positiva men tyckte av olika anledningar att filmen inte höll rakt igenom. Filmen tävlade i två olika sektioner på Berlins filmfestival, Generation 14+ och First Feature Award.

Text: Lova Hagerfors (2017)