Ta del av filmsamlingarna

Expedition Röda havet

Tema/Kategori: Dokumentär

Årtionde: År 1950-1959

Västkustens dykarklubb far ner med ett segelfartyg genom Suezkanalen och Medelhavet till Röda havet, där de dyker efter vrak och havsdjur som barracudor, djävulsrockor och hajar. Äventyrligt och vackert med unika undervattenbilder.

Dokumentär
År: 1956
Regi: Bengt Börjeson
Medverkande: Curt Lindblad, Bengt Börjesson, Dennis Osterlund, Ivar Dahlberg, Åke Follin, Lennart Eriksson, Hans Sahlén
Längd: 77 min
Åldersgräns: Barntillåten

Rättighetsinnehavare: Sveafilm. Boka filmen genom oss.

Ett sällskap från Västkustens dykarklubb bestämmer sig i mitten av 1950-talet för att resa ner till Röda havet. De bygger om en gammal kutter som de döper till "Red Sea". De far iväg i början av 1956. De filmar hela färden från Västkusten ut i Atlanten, förbi Portugals kust, via Gibraltar in i Medelhavet, genom Suez-kanalen till slutmålet, såväl över som under vattnet.

Besättningen, som består av sju män, utstrålar äventyrslusta. Stämningen är munter och vi får följa hur de längs färden möter grekiska svampdykare och sudanska pärlfiskare, dyker ner till vrak från andra världskriget och råkar ut för barracudor, hajar och djävulsrockor. Undervattensbilderna är fantastiska och unika för sin tid. För filmens underhållning står hönan Blondie, som besättningen byter till sig mot ett paket cigaretter.

Att filmare dokumenterade världen under vattenytan var relativt nytt på 50-talet och uppskattates mycket av publiken. Den samtida fransmannen Jacques-Yves Cousteau var genrens ledande gestalt. Hans Den Tysta världen, som belönades med tre Oscars och Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes, kom samma år som Expedition Röda havet.

Kritikerna i Sverige tyckte kanske inte att Expedition Röda havet riktigt nådde upp till de utländska motsvarigheternas nivå men uppskattade ändå det svenska pojkäventyret. Man fascinerades av undervattensbilderna och drogs med av den smittande berättarlustan. I Dagens Nyheter skrev Jerome: "Expedition Röda havet har ett avväpnande frejdigt upptäckarhumör, och expeditionsmedlemmarna går med så uppenbart allvar in för sitt arbete nere i havsdjupen att man måste beundra dem. Att filmen fyndigt och trevligt berättar även om spännande upplevelser är naturligtvis bara ett plus vid sidan av de vetenskapliga resultat som också noteras. Bengt Börjesons undervattensfoto är utmärkt, inte minst kommer man ihåg de två medlemmarnas riskfyllda möte med de skräckinjagande barracudorna."

Expeditionsledaren Curt Lindblad gav samma år som filmen hade premiär ut en tryckt reseskildring av äventyret. Och 2014 kom Expedition Röda havet – ett halvt sekel senare, en uppföljare av natur- och undervattensfilmaren Armin Mueck, som med sina två döttrar gjorde om samma resa som de västkustska männen gjorde 1956, nästan 60 år senare.

Text: Lova Hagerfors (2015)

 

Läs mer om "Expedition Röda havet" i Svensk Filmdatabas