Fårödokument
I Ingmar Bergmans första dokumentär möter han människorna på Fårö, den ö som han förälskade sig i och bosatte sig på.
Dokumentär
År: 1969
Regissör: Ingmar Bergman
Medverkande: Ingrid Ekman, Verner Larsson, Rossel Randahl, Vera Hansson, Emilia Broman, Aina Larsson, Carl Ekman
Längd: 58 min
Åldersgräns: Tillåten från 15 år
Filmen finns att boka med engelsk text.
Boka filmen för biografvisning i Filminstitutets distribution.
Ingmar Bergman upptäckte Fårö när han letade inspelningsplatser till Såsom i en spegel (1961). Han föll genast för den karga ön i Östersjön. "Om man vill vara högtidlig kan man säga att jag hade funnit mitt hem, mitt verkliga hem. Vill man vara lustig kan man tala om kärlek vid första ögonkastet." – har han själv sagt. Några år senare byggde Bergman sitt första hus på ön.
Efter några år på Fårö ville Bergman närma sig öborna. Han var gripen av deras isolerade tillvaro och ville dokumentera deras historia. Resultatet blev Fårödokument, Bergmans första dokumentär. Han åker själv runt på ön och intervjuar invånare. Han får dem att berätta om sina liv och de delar med sig av gripande livsöden. Det är sakligt och osentimentalt.
Bergman möter lantbrukare, fiskare, snickare, postföreståndare, bibliotekarie, lärare och andra som arbetar med verksamheter som hotas av centraliseringar och nedläggningar. De äldre vittnar om en avbefolkning och de unga bekräftar – de vill därifrån, det finns ingen framtid på Fårö.
Men invånarna på Fårö ger en annan bild av Fårö. Många talar med värme om den ö som är deras hem, alla längtar inte bort. Och Bergmans kärlek till ön genomsyrar filmen. Intervjuer varvas med slående naturbilder från Fårö och regissörens har ett budskap: Sverige sägs vara ett jämlikt land, men en så avlägsen ö som Fårö nås inte av de rättigheter som alla medborgare i Sverige ska ha. Det är "föga demokratiskt och jämlikt". Och han uppmanar glesbygdsinvånarna att organisera sig.
I Dagens Nyheter skrev Mauritz Edström: "Ingmar Bergmans dokumentärfilm om Fårö tycker jag definitivt kan räknas till hans bästa filmer. Inte tack vare några tänkbara formella märkvärdigheter utan för motsatsen, att den var så enkel och kom så nära sin verklighet. Bergman har inte bara tillägnat den Fåröborna. Hans film blev också i praktiken en kärleksförklaring till ön och dess människor. Men ännu viktigare: genom att skildra deras livsvillkor så klart och metodiskt kunde Bergman med närliggande konkreta exempel föra glesbygdens talan på ett kraftfullt sätt."
Tio år senare följde Bergman upp sin dokumentär med Fårödokument 1979. På Fårö spelade Bergman sammanlagt in sex spelfilmer, två dokumentärer och en tv-serie.
Text: Lova Hagerfors (2017)