Ta del av filmsamlingarna

Lev livet leende

Tema/Kategori: Kvinnor regisserar , Komedier genom tiderna , Kortfilm , Den svenska stumfilmen , I Filminstitutets distribution

Årtionde: År 1920-1929

Sitcom för 20-talets biografer om familjen Vinter. Skriven och regisserad av Pauline Brunius, som var tongivande inom film och teater under 1900-talets första hälft som film- och teaterregissör, teaterchef och skådespelare.

Kortfilm
År: 1921
Regissör: Pauline Brunius
Skådespelare: Olof Winnerstrand, Frida Winnerstrand, Palle Brunius, Eyvor Lindberg, Ragnar Arvedson
Längd: 24 minuter
Åldersgräns: Barntillåten

Rättigheter: AB Svensk Filmindustri.
Boka filmen för biografvisning i Filminstitutets distribution.
Notera att dcp:n är stum och att filmen ska visas i 30 fps.
Se filmen på filmarkivet.se.

Advokat Vinner har ett uselt morgonhumör och en morgon uppmanas han av sin hustru som läser den amerikanska filmstjärnan Douglas Fairbanks självbiografi Lev livet leende att ta filmhjältens slogan som rättesnöre. Herr Vinter accepterar och bestämmer sig för att möta dagen med ett leende. Men olyckligt nog gör hans nya goda humör inte livet lättare. Han uppfattas istället som berusad och galen, han misstas för att flirta med en gift kvinna och utnyttjas av sina underordnade som passar på att be om löneförhöjning.

Filmens regissör Pauline Brunius var en centralfigur inom svensk scenkonst under 1900-talets första hälft. Vid sekelskiftet debuterade hon som skådespelare och hon gjorde snabbt succé på Östermalmsteatern, Dramaten och Svenska Teatern. 1926-1932 drev hon Oscarsteatern tillsammans med sin man John W. Brunius och Gösta Ekman och 1938 utsågs hon, som första kvinna, till chef för Kungliga Dramatiska Teatern.

Brunius var även verksam inom filmen. 1920 debuterade hon som skådespelare på vita duken och under det kommande decenniet regisserade hon även en sex kortfilmer, efter eget manus, om familjen Vinter. Idag kan de ses som en mycket tidig sitcom. Hon regisserade även en långfilm, Falska Greta (1934), som sorgligt nog inte finns bevarad.

Text: Lova Hagerfors (2015)

 

Läs mer om "Lev livet leende" i Svensk Filmdatabas