Ta del av filmsamlingarna

Luffaren och Rasmus

Tema/Kategori: Film för barn och unga , I Filminstitutets distribution , Nya titlar i Filminstitutets distribution , Sommarfilmer

Regissör Rolf Husberg

Årtionde: År 1950-1959

Den första filmatiseringen av Astrid Lindgrens gripande historia om luffaren Oskar och pojken Rasmus, en fattig, föräldralös och drömmande pojke.


Spelfilm
År: 1955
Regissör: Rolf Husberg
Skådespelare: Eskil Dalenius, Åke Grönberg, Åke Fridell, Gudrun Brost
Längd: 88 min
Åldersgräns: Barntillåten

Rättigheter: AB Svensk Filmindustri.
Boka filmen för biografvisning i Filminstitutets distribution.

Rasmus bor på ett barnhem och önskar precis som alla andra där att han ska få en familj. Ett par kommer på besök och barnen får rada upp sig. De blir ordentligt synade och sedan väljer paret en flicka som får följa med dem hem. Besvikelsen hos de andra barnen är hjärtknipande. Samma kväll bestraffas Rasmus med extra arbete och det blir droppen. Han beslutar sig för att rymma.

Rasmus smiter ut på natten och tar skydd en bit bort i en lada. Dagen därpå vaknar han upp på en höskulle och bredvid ligger luffaren Oskar. De slår glatt följe. Men med vandrandet möter de både trevligheter och problem, och snart är de indragna i olustiga polisärenden.

Rolf Husberg hade regisserat Mästerdetektiven Blomkvist (1947) och Mästerdetektiven och Rasmus (1953) och hans samarbete med Astrid Lindgren fortsatte med Luffaren och Rasmus. Denna gång skrev Lindgren direkt för filmen, en radioserie kom strax efter och 1956 kom boken ut.

Rasmus spelas återigen av den populära Eskil Dalenius, även om den här Rasmus, något förvirrande, är en helt annan person än Rasmus i Kalle Blomkvist-historierna. Oskar spelas av Åke Grönberg.

Luffaren och Rasmus är berättad sakligt och med stor värme. Det är lätt att sätta sig in i Rasmus öde och filmen innehåller flera riktigt spännande sekvenser. Filmen, och Astrid Lindgrens berättelse, är också, 1920-talsmiljöerna till trots, förvånansvärt tidlös och fungerar fint på barn idag.

Filmen togs emot väl när den kom. I Expressen skrev Staffan Tjerneld: "Olle Nordemar och Artfilm har gjort vad de stora, rika bolagen så sällan vågar: spela in en barn- och ungdomsfilm. Hans mod har belönats, det har blivit en film som kommer mycket nära den ideala familjeunderhållningen. Den har en fin botten, Astrid Lindgrens mänskliga värme och småfinurliga humor, som ger även de sorgligaste scener en befriande krusning. Rolf Husberg har satt historien i scen med en stilkänsla, som är alltigenom glädjande. Trots att filmen spelar i kostym rymmer den inget jönseri, hela tiden får vi umgås med riktiga människor. Bakgrunden är ett svenskt sommarlandskap med tidlöst behag."

1981 kom en ny version av Luffaren och Rasmus: Rasmus på luffen. Den regisserades av Olle Hellbom, som kom att ta över filmsamarbetet med Astrid Lindgren efter Rolf Husberg, och som filmatiserade mängder av Lindgrens böcker från 1957 och framåt.

Text: Lova Hagerfors (2017)

Läs mer om "Luffaren och Rasmus" i Svensk Filmdatabas