Ta del av filmsamlingarna

Mamma gör revolution

Tema/Kategori: Kvinnor regisserar , Kortfilm , I Filminstitutets distribution

Årtionde: År 1950-1959

Hemmafrun Ester ledsnar på man och barn som konsekvent klagar och kräver uppassning. Välspelat inlägg om 50-talets hemmafruar regisserat av Mimi Pollak.

Kortfilm
År: 1950
Regissör: Mimi Pollak
Skådespelare: Anna Lindahl, Holger Löwenadler, Lars Ekborg, Yvonne Lombard, Ulf Berggren, Birgitta Valberg, Margaretha Krook, Renée Björling, Nils Hultgren
Längd: 39 min
Åldersgräns: Barntillåten

Se filmen på Filmarkivet.se.

Boka filmen för biografvisning i Filminstitutets distribution.

Folkrörelsernas Filmorganisation (Filmo) och Kooperativa Förbundet tänkte kring 1950 producera några minifilmer för icke-kommersiella visningar, bland annat för husmödrar. Det blev bara två filmer, båda regisserade av skådespelaren Mimi Pollak: Mamma gör revolution (1950) och Malin går hem (1953), i vilken en dam placerad på ålderdomshem vägrar att finna sig i den nedlåtande behandlingen hon får där.

Mamma gör revolution är ett bestämt inlägg om hemmafruns situation. Ester är hemmafru och blir konsekvent nedtryckt av både man och barn. Till sist säger hon, med stöd av systern, ifrån. Hon åker på semester och låter familjen klara sig på egen hand.

Förutom de två kortfilmerna regisserade Mimi Pollak även den ena av endast två långfilmer under 50-talet som regisserades av en kvinna, Rätten att älska (1956), ett inlägg i den samtida debatten om sexualupplysningen.

Text: Lova Hagerfors (2016)

Läs mer om "Mamma gör revolution" i Svensk Filmdatabas