Ta del av filmsamlingarna

Mästerdetektiven lever farligt

Tema/Kategori: Film för barn och unga , I Filminstitutets distribution

Årtionde: År 1950-1959

Kalles, Anders och Eva-Lottas sommaräventyr med kampen om den magiska stenen Stormumriken störs ännu en gång när de kommer i vägen för verkliga skurkar. En av de tidiga filmatiseringarna av Astrid Lindgrens verk och det första samarbetet mellan Lindgren och regissören Olle Hellbom.


Spelfilm
År: 1957
Regissör: Olle Hellbom
Skådespelare: Leif Nilsson, Sven Almgren, Birgitta Hörnblad
Längd: 92 min
Åldersgräns: Barntillåten

Rättigheter: AB Svensk Filmindustri.
Boka filmen för biografvisning i Filminstitutets distribution.

Det är sommar i den idylliska småstaden Lillköping och Vita rosen, bestående av de tre vännerna Kalle, Anders och Eva-Lotta, strider mot Röda rosen. Kampen pågår ännu en gång om den magiska stenen Stormumriken.

En dag när Eva-Lotta får i uppdrag att hämta Stormumriken i ett öde hus inne i skogen blir hon vittne till ett mord. Hon och mördaren ser varandra och det drar in barnen i ett betydligt farligare äventyr än deras egna.

Dittills hade de flesta filmatiseringarna av Astrid Lindgrens verk regisserat av Rolf Husberg. Den här gången kom han och producenten Olle Nordemar inte överens om villkoren och uppdraget gick istället till en ung och oerfaren Olle Hellbom.

Hellbom fick träffa Lindgren och Nordemar har berättat att "det blev kärlek vid första ögonkastet". Hellbom regisserade Mästerdetektiven lever farligt 1957 och sedan fortsatte samarbetet med Lindgren ända fram till 1981, då han regisserade sin sista film: Rasmus på luffen. Däremellan dominerade paret tillsammans svensk barnfilm. Filmatiseringarna har genom åren sålts till 40 olika länder (Bröderna Lejonhjärta var den första svenska filmen att distribueras i Kina) och påverkat generationer av barn.

Olle Hellbom debuterade under en tid då vuxenvärlden oroade sig för den nya televisionen och dess påverkan på barnen, en oro som spred sig till filmen. Hellbom präglades, liksom de flesta andra, av den tid han levde och verkade i. Hans filmer har ansetts vara alltför idylleriserande sommaridyller. Men i idyllen har han också lyckats fånga något tidslöst för barn som gör att generation efter generation har tagit till sig och älskat filmerna.

Mästerdetektiven lever farligt utspelar sig visserligen i en småstadsidyll men det går inte att komma ifrån att filmen innehåller verkliga spänningsmoment och barnen råkar ut för en hel del otäckheter. Mord, förgiftning och båtjakt är några händelser som kanske inte skulle få ta plats i en barnfilm idag. Filmen blev barntillåten när den kom men röster höjdes vid premiären för att den inte borde ses av de yngsta.

I Expressen skrev Staffan Tjerneld: "Böcker är en sak och film en annan. Astrid Lindgren kan med sin lekfulla stil göra det mesta behagligt, men det är inte lika trevligt att i en ungdomsfilm se ett riktigt mord, förgiftad choklad som skickas till barn och en pistol i händerna på en trettonåring. Visst finns det också en massa roliga scener, men fru Lindgren borde ha gallrat bland effekterna i manuset. Kanske har det hela blivit starkare än beräknat genom Olle Hellboms utmärkta regi och det goda spelet bland ungdomarna. Trion Leif Nilsson, Sven Almgren och Birgitta Hörnblad verkar professionella barnaktörer. Och säkert gillar en stor del av publiken de tuffa inslagen. Men nio år bör nog vara nedre gränsen."

Överlag var mottagandet av filmen positivt. I Dagens Nyheter skrev Perpetua till exempel: "Man vill frambära hjärtliga gratulationer till Olle Hellbom, som i sin debut som långfilmregissör visar vilken förnämlig balanskonstnär han är. Så friskt, så roligt och spännande återger han Astrid Lindgrens berättelse om den mördade procentaren att man önskar att flera av dem som gör thrillers för vuxna kunde lösa avvägningsproblemet lika elegant. Klokt nog har Olle Hellbom tassat Astrid Lindgren tätt i spåren och följt boken nästan scen för scen, replik för replik. Så skrattades det också åt de dråpliga ordduellerna!"

Efter Mästerdetektiven lever farligt tog Hellbom och Lindgren sig an bullerbybarnen.

Text: Lova Hagerfors (2017)

Läs mer om "Mästerdetektiven lever farligt" i Svensk Filmdatabas