Ta del av filmsamlingarna

Medan porten var stängd

Tema/Kategori: Hasse Ekman , I Filminstitutets distribution

Regissör Hasse Ekman

Årtionde: År 1940-1949

Sinnrik och överraskande historia om människorna i ett hus på Kavallerigatan 7 på Östermalm under en enda natt, då ett allvarligt brott begås. Hasse Ekman regisserade och den stora ensemblen imponerade stort - med Tollie Zellman som en avdankad skådespelerska i spetsen.


Spelfilm
År: 1946
Regissör: Hasse Ekman
Skådespelare: Tollie Zellman, Olof Winnerstrand, Inga Landgré, Marianne Löfgren, Gunn Wållgren, Gunnar Björnstrand, Gösta Cederlund, Hjördis Pettersson, Hasse Ekman
Längd: 89 min
Åldersgräns: 15 år

Rättigheter: AB Svensk Filmindustri.
Boka filmen för biografvisning i Filminstitutets distribution.

Medan porten var stängd börjar med en bild över Stockholm. Kameran glider sedan ner mot Östermalm och ett hus som ligger på Kavallerigatan 7. Hasse Ekmans berättarröst tar oss in i berättelsen om huset under en händelserik natt, när ett allvarligt brott begås där, från dess att portvakten låser på kvällen till när han öppnar på morgonen därpå.

I huset bor en rad olika personligheter. Bland andra en avdankad skådespelerska, en nyskild flygvärdinna, en prostituerad och en journalist. Ingen har huvudrollen utan liksom i en såpopera introduceras de en och en. Och vartefter klargörs deras olika band till varandra. Till skillnad från såpoperor där intrigerna bara pågår har dock Medan porten var stängd en tydlig inramning, med början och slut. Vägen dit innehåller mängder med dramatiska möten och händelser.

Det är en imponerande ensemble Hasse Ekman samlat ihop, Tollie Zellman, Olof Winnerstrand, Inga Landgré, Marianne Löfgren, Gunn Wållgren, Gunnar Björnstrand, Gösta Cederlund, Hjördis Pettersson, Erik "Hampe" Faustman, Stig Järrel och som ofta, Hasse Ekman själv.

Kritikerna var övervägande positiva till Medan porten var stängd. Och mycket beröm fick just skådespelarna och rollsättningen.

C B-n i Dagens Nyheter skrev: "Inför många svenska filmregissörer vet man på förhand hur det kommer att ta sig ut som man skall få se på duken. Men inför Hasse Ekmans filmer har man ofta chansen till överraskningar. Medan porten var stängd är en angenäm överraskning. Det är inga överord om man säger att den befinner sig i internationell klass. (-) Det är sålunda roligt att återse Tollie Zellman igen. (-) Hennes scen med den gamle teaterdirektören (Gösta Cederlund) är storartad, och man skulle fäst sig vid den i vilken främmande film som helst. (-) Överhuvud har Hasse Ekman tydligen för den här filmen haft generös tillgång till de bästa skådespelarkrafter, och han har kunnat sätta in dem i roller där de passar exakt."

Och i Expressen skrev Frans B Liljenroth: "Medan porten var stängd är av absolut svensk toppklass, och glädjande nog lider den inte alls av det som tidigare kännetecknat filmer signerade Hasse Ekman, nämligen att de verkat vara hastverk -- charmerande alster visserligen men ganska hafsigt hopkomna. (-)
Ett utomordentligt garde skådespelare -- 'rätt man på rätt plats' har tydligen varit parollen -- hjälper till att ro framgången i land. Som nummer ett sätter man den här gången utan större tvekan Tollie Zellman. Hennes alkoholiserade f d aktris är ett fullständigt mästerverk, en kuslig pricksäker studie i mänskligt förfall. (-)
Bland herrarna tar Olof Winnerstrand priset med sin gamle vivör -- lätt karikerad på levande modell -- och han verkar trivas alldeles charmant med de små sanningsord som lagts i hans mun här och var."

Text: Lova Hagerfors (2016)

 

Läs mer om "Medan porten var stängd" i Svensk Filmdatabas