Ta del av filmsamlingarna

Ingrid Bergman debuterar i Munkbrogreven.

Munkbrogreven

Tema/Kategori: Ingrid Bergman , Komedier genom tiderna , Film med engelsk text , I Filminstitutets distribution

Årtionde: År 1930-1939

Charmig förväxlingskomedi som var Ingrid Bergmans debutfilm, med fina miljöer från 30-talets Gamla stan.


Spelfilm
År: 1935
Regissör: Edvin Adolphson, Sigurd Wallén
Skådespelare: Ingrid Bergman, Edvin Adolphson, Sigurd Wallén, Valdemar Dalquist, Julia Cæsar, Tollie Zellman
Längd: 82 min
Åldersgräns: 15 år
Filmen finns med engelsk text

Rättigheter: AB Svensk Filmindustri.
Boka filmen för biografvisning i Filminstitutets distribution.

Elsa arbetar på sin mosters ungkarlshotell i Gamla stan i Stockholm. Kring hotellet hänger ett gäng rotlösa herrar, med "Greven" i spetsen. De är inte betrodda en motbok och smugglar därför sprit, ständigt med polisen i hälarna. Plötsligt blir en juvelerarbutik i närheten rånad. Polisen anar att den ökände Diamant-Lasse är i farten och de börjar röra sig alltmer frekvent i området. Samtidigt flyttar en hemlighetsfull man in på hotellet, Åke, som fattar tycke för Elsa.

Munkbrogreven, en söt och småspännande förväxlingskomedi, var Ingrid Bergmans debutfilm. Hon hade agerat statist i Gunnar Skoglunds film Landskamp (1931) och hur hon sedan på riktigt klev in i filmvärlden har Edvin Adolphson, som både regisserade och agerade i Munkbrogreven, berättat om: "Jag såg Ingrid Bergman i maj 1934 när vi repeterade en 1700-talskomedi, Rivalerna av Richard Sheridan. Hon var elev på Dramatens elevskola och på kvällarna utnyttjades hon och andra elever som gratis-statister på scenen. Jag frågade Alf Sjöberg vad hon hette, för hon fängslade mig med sitt ovanliga utseende. Jag ville ge henne en roll i filmen och jag måste be dåvarande dramatenchefen Olof Molander om lov. Molander meddelade henne att hon antingen måste avsäga sig filmrollen eller sluta på Dramaten. Hon förhandlade med SF och fick sedan, även Gustaf Molander ville ha henne i Swedenhielms, ett tvåårskontrakt."

Adolphson och hans samregissör Sigurd Wallén är för de flesta mest kända som skådespelare, den förste som en av landets främsta under flera decennier, den andre framför allt för sin komiska talang i mängder av filmer. Men båda regisserade också. Adolphson regisserade sammanlagt tio filmer, bland annat Sveriges första ljudfilm, komedin Säg det i toner (1929), där sångerna var ljudlagda och dialogen textad. Wallén regisserade och skrev manus till betydligt fler filmer varav många blev publiksuccéer. I Munkbrogreven spelar regissörerna för sig rätt typiska roller: Adolphson är den stilige, mystiske Åke och Wallén en av de lustiga dagdrivarna.

Munkbrogreven har väl gått till historien mest på grund av att det är Ingrid Bergmans debutfilm men det är likväl en rätt rar, romantisk komedi med fina 30-talsbilder från Gamla stan, och med flera lysande skådespelare i birollerna, bland annat komedimästarna Julia Cæsar och Tollie Zellman.

Och filmen ledde onekligen till Ingrid Bergmans genombrott. Kritikerna kunde inte ana att svensk film hade fått den som skulle bli en av världens största filmstjärnor genom tiderna. Flera recensenter noterade Bergmans begåvning och såg ett löfte medan andra var mer tveksamma. I Svenska Dagbladet skrev skribenten: "Filmen bjuder också på en debut: Ingrid Bergman. Hon är en vacker och ståtlig flicka; som filmlöfte tämligen obestämt."

Text: Lova Hagerfors (2015)

Läs mer om "Munkbrogreven" i Svensk Filmdatabas