Ta del av filmsamlingarna

Pirret

Tema/Kategori: Film för barn och unga , Film som har filmhandledning

Årtionde: År 2000-2010

Femåriga Sara känner en dag ett pirr i sin kropp, och plötsligt flyger hon upp i luften. En fantasifull, varm och tankeväckande film för de yngsta.


Spelfilm
År: 2007
Regissör: Kjell-Åke Andersson
Skådespelare: Alice Havrell, Frida Hallgren, Lotta Telje, Claes Månsson
Längd: 51 min
Åldersgräns: Barntillåten

Filmen finns i distribution hos Folkets Bio.

Här finns filmhandledning tiill filmen.

Femåriga Sara badar bubbelbad medan hennes stressade mamma (Frida Hallgren) bränner vid middagen. Sara blåser bubblor i badet och plötsligt lyfter även hon och stiger mot taket. Med ett plask landar hon i vattnet och mamman kommer inspringande. "Jag flygde!" berättar Sara.

Mamman tror förstås inte på Sara men dagen därpå blir hon vittne till Saras nya förmåga när Sara plötsligt flyger upp över förskolans gård och landar i ett träd. Sara förklarar fenomenet för mamman med att det "det bara pirrade, så flög jag", men mamman blir orolig, dottern kan ju falla ner och slå sig, och söker läkarhjälp. Uppståndelsen bland läkarna blir stor när de upptäcker Saras förmåga, och de påbörjar en stor utredning om vad det pirret egentligen är för något.

Svenska spelfilmer i (nästan) långfilmslängd för den yngsta publiken har historiskt sett inte direkt dominerat filmutbudet. Men Pirret är gjord just för denna målgrupp: förskolebarnen. Filmens längd på 51 minuter kan tyckas lite udda men är utmärkt för publiken.

Och Pirret är en både underhållande och fantasifull film som tar upp stora frågor kring livet; om att få vara sig själv och att allt kan vara möjligt. När Sara svävar iväg uppstår ibland komiska situationer, men stämningen kan snabbt vända, till exempel när hon lär känna en pojke på sjukhuset som inte är långt från döden.

Filmen emottogs väl när den hade premiär och den fick både fyror och femmor i betyg. Eva af Geijerstam gav filmen en fyra i Dagens Nyheter och i sin recension skrev hon: " ... vågar "Pirret" tackla stora existentiella frågor om livskänsla, död och hopp mitt i ett slags vardaglig saklighet. I Saras fall rör det sig om smärre taskigheter på dagis och en mycket jäktad ensamstående morsa, som nästan alltid hämtar sist och nästan alltid bränner vid maten. Sara älskar inte sin mamma mindre för det, och "Pirret" handlar också med öm hand om deras gemensamma liv."

Text: Lova Hagerfors (2017)