Ta del av filmsamlingarna

Tiden är en dröm

Tema/Kategori: Dokumentär

Årtionde: År 1990-1999

Hyllad dokumentär om industrialismens framväxt i Sverige, byggd på stillbilder ur arkiv och museisamlingar.

Dokumentär
År: 1999
Regissör: Jan Lindqvist
Längd: 126 min
Åldersgräns: 7 år

Rättighetsinnehavare: Studio Ladan. Boka filmen genom oss.

Tiden är en dröm - Del 1 Sverige 1859 - 1879 är en stillbildsbaserad dokumentär om tiden från 1859 till Sundsvallsstrejkens år 1879. Av drygt 2000 fotografier från museer och arkiv runt om i Sverige har regissören valt 500, ordnat dem i tid och rum och filmat dem med en animationsteknik där kameran kan röra sig fritt i bilderna.

Jan Lindqvist, som 1968 gjorde Dom kallar oss mods tillsammans med Stefan Jarl och sedan dess gjort flera internationellt prisbelönta kortfilmer, har byggt Tiden är en dröm på ett enormt forskningsarbete. Det tog decennier att färdigställa de två första delarna av en hittills orealiserad svit tänkt att sträcka sig fram till vår tid. Projektet drabbades av stora ekonomiska problem, och Tiden är en dröm – Del 2 fick inte premiär förrän 2014. När den första filmen var klar belönades Lindqvist med en Guldbagge för kreativa insatser.

I pressmaterialet berättar han: "[...] Genom att [...] filma av bilderna i tidsordning, först på video, studerade vi deras berättarmässiga innehåll och relationer mellan varandra. [...] Sedan filmades de av i ett så kallat animationsbord, där bilden ligger still medan kameran och bordets axlar rör sig, styrda av datorer. Kamerans låga hastighet, några bilder i sekunden, garanterar ett högt bildstillestånd och därmed större skärpa än i vanliga filmkameror. [...] Berättelsen bygger helt på bilderna, dvs vad de berättar om förändringar i tiden. Den framställer en helhetssyn som uppkommer av att ha sett alla dessa bilder. Vid utformningen av berättarrösten har det varit viktigt att försöka säga så litet som möjligt, bara det nödvändiga för att åskådaren skall kunna orientera sig och inte undra över varifrån bilderna är, vad de föreställer osv. För att åskådaren skall kunna uppfatta och verkligen se bilderna har speakern försetts med större pauser än vid normalt tal. Till en början ger det upphov till en oväntad effekt, men tittaren vänjer sig snart. [...]"

Tiden är en dröm - Del 1 Sverige 1859 - 1879 fick fantastiska recensioner. Dagens Nyheters Henrik Berggren var överväldigad: "Tiden är en dröm är en omtumlande upplevelse, lika vacker som säregen. [...] Långsamt och obönhörligt får åskådaren se hur ett sömnigt och stagnerat landskap - i bästa fall pastoralt, i sämsta fall gråsvultet - perforeras av modernitet [...]. Resultatet blir en historisk ekologi där innebörden av människans rastlösa närvaro på jorden blir fullt uppenbarad. [...] Att Jan Lindqvist och hans medarbetare får möjlighet att färdigställa detta episka filmprojekt om den svenska industrialismens historia är en nationell kulturangelägenhet. [...] Tiden är en dröm kommer att få en internationell lyskraft som vida överstiger det mesta av svensk historisk forskning."

Och i tidskriften Victor skrev Anders Olofsson: "[...] Genom konsten förmår vi dela det väldiga rummet av bilder med människor som sedan länge har upphört att existera. Detta är den yttersta formen av solidaritet, att möta det förflutna med öppna sinnen på en jämbördig nivå. Jan Lindqvists konstnärliga solidaritet går det inte att ta miste på. Hans film är ett unikt konstverk, som höjer sig milsvitt över merparten av de dokumentärfilmer vi genom åren tagit del av."

Text: Nina Widerberg (2015)

Läs mer om "Tiden är en dröm" i Svensk Filmdatabas