Ta del av filmsamlingarna

Kärlekens språk (Originaltitel Ur Kärlekens språk)

Tema/Kategori: Dokumentär , I Filminstitutets distribution

Årtionde: År 1960-1969

Sexexperter reder ut begreppen i upplysningsfilmen som fick censurchefen att ta semester och 30 000 londonbor att demonstrera på Trafalgar Square.


Dokuementär
År: 1969
Regissör: Torgny Wickman
Medverkande: Inge Hegeler, Sten Hegeler, Maj-Briht Bergström-Walan, Sture Cullhed
Längd: 102 min
Åldersgräns: 15 år

Boka filmen för biografvisning i Filminstitutets distribution.

Fyra sympatiska sexexperter småpratar runt ett soffbord i en kopia av regissörens vardagsrum. I en studio med stämningsfull belysning har ett par samlag på en rund roterande säng medan en läkare läser av upphetsningkurvan i bildens övre vänstra hörn: "Där kom platån". En kvinna som fantiserar om att vara prostituerad får imaginära svarta strumpor under ett samlag. En rad män kramar kvinnors nakna bröst på parkbänkar. Gravallvarliga unga kvinnor med glitter i håret balanserar levande ljus i ett topless-luciatåg. En förstenad skolklass i velourtröjor får se hur stort ett pessar kan vara.

Det är trivsamt där i soffgruppen, med tekoppar och kakfat. Det moderna danska paret Inge och Sten Hegeler har en sexspalt i Expressen och läkarna Maj-Briht Bergström-Walan och Sture Cullhed är experter på sexualupplysning. Man reder ut missförstånd, föreslår lösningar, avlivar myter och visar på alternativ. Sten bolmar på sin pipa och lägger en vibrerande dildo vid sockerskålen. Hans leende fru kedjeröker och förklarar att kvinnor inte tycker om att ha sex i naturen. Det är det enda kontroversiella i den här filmen.

Om Sveriges sexuellt aktiva befolkning inte visste det man lärde ut i Kärlekens språk, så har det gått undan sedan -69. Den som inte hittar klitoris efter den här filmen kan sluta leta. Upphovsmännen bankar i sina åskådare vilka blygdläppar som är vilka och hur det går om man hoppar över cunnilingus. Vackra unga kvinnor njuter medan polisongprydda män ömt och långsamt tillfredsställer dem oralt och vaginalt, utan att glömma brösten. Männens könsorgan syns knappt. En bild av en rad slaka, illa ljusatta manslemmar fladdrar förbi för att ingen ska känna sig konstig, annars är de så gott som osynliga. Utom i de bilder som gjorde filmen till en sensation, och där är de helt i fokus: i den ena håller en kvinna i Sveriges första erigerade filmpenis, och i den andra är den inne.

Så här skriver Rickard Gramfors i Svensk filmdatabas, i sin biografi över filmens producent: "Tillsammans med Torgny Wickman etablerade Inge Ivarson den genre som internationellt kom att kallas 'Swedish sin' eller 'Schwedenfilm'. Arne Mattsson och Ingmar Bergman hade lagt grunden på 1950-talet med Hon dansade en sommar och Sommaren med Monika, men genom de enormt framgångsrika sexupplysningsfilmerna Ur kärlekens språk, Mera ur kärlekens språk och Kärlekens XYZ kom Ivarson att öppna för en ny våg av sexuellt explicita filmer. Kärlekens språk lyckades bryta igenom filmcensurens motstånd mot sexskildringar på vita duken. Censurchefen Erik Skoglund såg filmen två gånger och måste därefter ta tre dagars semester. Ecklesiastikdepartementets chef Ingvar Carlsson såg till att filmen blev frisläppt. Kärlekens språk är en av de största ekonomiska framgångarna i svensk filmhistoria. Filmen hade premiär i 22 länder. Den kostade 700 000 kronor att producera och drog första året in 6,5 miljoner i intäkter. I London demonstrerade 30 000 engelsmän mot filmen, anförda av Cliff Richards. På plakaten stod: 'Sverige – mer porr, mer självmord, mer alkoholism och mer gonorré för varje år.'"

I Jönköping smög man in när ljuset släckts. Fem i sju hade biografen inte sålt en biljett, men fem över var det fullt. Utanför en skola där Maj-Briht Bergström-Walan skulle ha sexualundervisning kastade rasande föräldrar tomater på henne. Väl inne träffade hon en elev som fått lära sig att Gud bakar barnen och gräddar dem på en plåt i ugnen. Så Kärlekens språk behövdes kanske 1969. I alla fall i Jönköping.

Fotnot: Producenten Inge Ivarson (1917-2015) använde sitt succékoncept i en rad filmer: The Language of Love (Kärlekens språk med soffsamtalet på engelska och dubbade spelscener), Mera ur kärlekens språk, Kärlekens XYZ, Kär-lek – så gör vi: Brev till Inge och Sten, Det bästa ur Kärlekens språk-filmerna, Sweden in Love (klippfilm med engelsk voice-over) och Att vara två (Maj-Briht Bergström-Walans skolfilmserie). 2003 gjordes Kärlekens språk och Mera ur kärlekens språk med Regina Lund i rollen som programledare.

Text: Nina Widerberg (2015)

Läs mer om "Kärlekens språk (Originaltitel Ur Kärlekens språk)" i Svensk Filmdatabas