Ta del av filmsamlingarna

Nya titlar i distributionen

Filminstitutet digitaliserar löpande filmer ur det svenska filmarvet och nya filmer tillkommer i vår distributionskatalog vartefter de blir restaurerade och digitaliserade. Här är de senaste titlarna!
kadisbellan.jpg
Kådisbellan (1993) Åke Sandgren
En dramakomedi baserad på Roland Schütts självbiografiska bok, som med humor, värme och allvar skildrar en judisk pojkes tuffa uppväxt i 20-talets Stockholm. Filmen belönades med en Guldbagge för 1993 års bästa film

Det finns en filmhandledning till Kådisbellan här.


adalen31.jpg
Ådalen 31 (1969) Bo Widerberg
Widerbergs historiska drama utgår från de verkliga händelserna kring en arbetskonflikt i Ådalen i början av 1930-talet, som utmynnade bland annat i en militär insats mot en demonstration då fem personer bragdes om livet. Filmen behandlar utöver klasskamp även tonårsförälskelse, familjerelationer och drar en röd tråd till sin samtids politiska debatt. Flerfaldigt prisbelönt.Farväl Falkenberg_affisch.jpg
Farväl Falkenberg (2006) Jesper Ganslandt
En uppmärksammad regidebut om vänskapen mellan fem unga män, deras barndomsminnen och framtidsplaner. Och den där sista sommaren tillsammans i den lilla staden vid havet. Ganslandt har sedan 2006 gjort flera uppmärksammade långfilmer, senast 438 dagar (2019) baserad på boken om Martin Schibbyes och Johan Perssons fångenskap i Etiopien. Också där spelar vänskapen en avgörande roll.
ennolla.jpg
En nolla för mycket (1962) Börje Nyberg
Tre av sin tids folkkära artister från revy- och folkparksscenen syns tillsammans i denna crazyfars, där lagerarbetare Blom (Carl-Gustaf Lindstedt) på grund av ödesgudinnas slarv med en extra nolla, plötsligt misstas för finansgeni. Birgitta Andersson agerar golddigger och Lill-Babs är nattklubbsstjärnan som kommer till undsättning när det behöver sjungas på ryska för en tävlingshäst. Regissör Nyberg hade året innan gjort Svenska Floyd, också då med Carl-Gustaf och Lill-Babs i huvudrollerna.


Karin Ingmarsdotter_affisch.jpg
Karin Ingmarsdotter (1920) Victor Sjöström
Selma Lagerlöfs roman Jerusalem filmatiserades totalt i fyra delar mellan åren 1919 och 1926. I denna fristående del ser vi Sjöström själv och den stora Dramatenskådespelaren Tora Teje i huvudrollerna.
Berättelsen är inspirerad av en verklig händelse då en grupp människor Nås socken i Dalarna gav sig av till Jerusalem i slutet av 1800-talet.
Den enfaldige mördaren_003.jpg
Den enfaldige mördaren (1982) Hans Alfredson
Ung man med talfel orsakat av harmynthet, blir kallad för idiot av allmänheten och behandlas mycket illa av sin husbonde - en hänsynslös man som gärna plågar sina närmaste. Filmen lovordades och prisades både internationellt som hemma i Sverige. Både Alfredson och Stellan Skarsgård belönades med en guldbagge vardera, bästa regi och bästa skådespelare.


Rätten att älska_affisch.jpg
Rätten att älska (1956) Mimi Pollak
Sexualpolitiskt drama där förkämpande läkare (Stig Järrel) vill stå upp för modern sexualupplysning som inte kanske faller alla på smaken, framförallt inte hans fru. Mimi Pollaks enda långfilmsregi tog avstamp i modern sexualupplysning, ett kontroversiellt ämne 1956. Filmen var en av två filmer som regisserades av en kvinna i Sverige under 1950-talet.

Filmen finns tillgänglig med engelska undertexter.


Den vita väggen_001.jpg
Den vita väggen (1975) Stig Björkman
Filmen skildrar en dag i den frånskilda hemmafruns Monikas liv, spelad av Harriet Andersson. Hennes berättelse inleds en morgon och avslutas samma kväll. Under dagen hinner Monika träffa exmake (Sven Wollter), älskare och vänner, söka arbete och gå på konditori. Filmen var Stig Björkmans genombrott och Harriet Andersson belönades med två priser för sin insats.

slaktenarvarst_affisch.jpg
Släkten är värst (1936) Anders Henrikson
Crossdresskomedi, eller "utklädningsfars" som en samtida recensent beskrev det, med alla tänkbara förvecklingar som en panikpåhittad kärnfamilj kan tänkas råka ut för. Utöver sin tids storheter såsom Karin Swanström och Thor Modéen, ser vi Nils Ericson bära traditionellt kvinnliga attribut på ett så professionellt vis att han fick göra om det i pilsnerfilmernas pilsnerfilm Pensionat Paradiset (1937).

 

Kocken_affisch.jpg
Kocken (2005) Mats Arehn
Självbiografiskt mardrömsdrama av Mats Arehn, som gick till sjöss när han var femton. I rollen som den sadistiske kocken ombord på fraktfartyget, ser vi Kjell Bergkvist, som själv tyckte att karaktären måste varit den obehagligaste typen han någonsin spelat.

 

ABA_0179[1].jpg
Percy, Buffalo Bill och jag
(2005) Anders Gustafsson
Ulf Starks berättelse om ungdomarna Ulf, Percy och Pia som upplever en sommar av äventyr, kärlek, svartsjuka och vänskap. Författaren skrev en serie på tre böcker om Percy där han inspirerades såväl av sin egen barndom som sin extraordinära fantasi.I natt går jorden under_affisch.jpg
I natt går jorden under (1994) Anders Gustafsson
En novellfilm baserad på Ulf Starks bok Sista natten. Om vänskapen mellan Johan och Ove, och en mystisk radiosändare som verkar kunna kommunicera med de döda. Och det är oroväckande meddelanden som de får från andra sidan...


P & B_002.jpg
P & B (1983) Hans Alfredson
Alfredsson tar sig an att göra en mer uppdaterad filmatisering av romanen Pettersson och Bendel, där två skojare tar sig upp för samhällstrappan medelst fiffel och båg. 
Som en samtida recensent sammanfattade det - en fantasifull men också drabbande komedi om konsten att föröka pengar i dagens Sverige - hastigt, och i filmen alltid lustigt.ABA_2341[1].jpg
Gangsterfilmen (1974) Lars G. Thelestam
En amerikansk gangster, Glenn Mortenson, vars släktingar en gång emigrerat från Sverige, återvänder en dag till Skåne, där han slår sig ner i ett litet samhälle. En film som vid premiären beskrevs som politisk och med "snabbare puls och en häftigare andning än vi är vana vid i den svenska produktionen.(-) I smått liksom stort är detta en påfallande vältrimmad och förfärligt underhållande film."Pengar_affisch.jpg
Pengar- en tragikomisk saga (1946) Nils Poppe
Pengar är inte allt - eller? Poppes regidebut är en komedi med hjärta, svärta och socialt patos – beståndsdelar som återkommer i alla de filmer Poppe regisserade, vilket bidrog till jämförelsen med inte minst Chaplin. Filmen hyllades av kritikerna och blev Sveriges bidrag till Biennalen i Venedig 1947, där den mottog priset för bästa komedi.midnattssolenson.jpg
Midnattsolens son (1939) Rolf Husberg, Thor Brooks
Dramatiska scener i fjäll- och fjordmiljö, vackert fångade av tyska mästerfotografen Sepp Allgeier. Huvudrollsinnehavarna Annie Kuhmunen och Per Henning Nutti spelar här deras enda roller på vita duken, och fick mycket beröm för sina insatser som kärleksparet Marja och Nila.

 

malarpirater.jpg
Mälarpirater : Ett pojkäventyr i 6 akter (1923) Gustaf Molander
Den föräldralöse tonåringen Georg Schalén och hans lillebror Erik hamnar som fosterbarn hos sin farbror, där de blir illa behandlade. När sommarlovet kommer rymmer de en dag tillsammans med den uppfinningsrike busgrabben Fabian. En succé efter Sigfrid Siewertz klassika ungdomsroman.

Lucky blue.jpg
Lucky Blue (2005) Håkon Liu
En hjärtlig berättelse om två unga killar som finner varandra och något hos sig själva, på en klassisk svensk sommarcamping. Foto av prisbelönta Sophia Olsson (Sameblod m.fl.).

 

Du är inte klok Madicken_005.jpg
Du är inte klok Madicken (1979) Göran Graffman
Sagolikt bildspråk i berättelsen om Madicken och hennes vänner, som rymmer såväl äventyrliga balansakter på skoltaket och moderniteter som flygmaskiner. Den första filmen baserad på Astrid Lindgrens böcker om Madicken - en karaktär inspirerad av författarens barndomskamrat.
damenisvart.jpg
Damen i svart (1958) Arne Mattsson
Arne Mattssons första film med radaparet John och Kajsa Hillman, som löser mystiska mordfall i en av svenska thrillergenrens mer ambitiösa satsningar i sin tid. Suggestivt - och humoristiskt, med hyllade skådespelarinsatser av bland annat Anita Björk och Sif Ruud.

Äppelkriget_2.jpg
Äppelkriget (1971) Tage Danielsson
Naturen slår tillbaka i denna publikframgång med stjärnspäckad rollista.
Den folkkära duon HasseåTage kombinerar komik, naturmystik och budskap i denna film, som på sitt fantasirika vis behandlar en av vår samtids stora utmaningar. Ledmotivet Änglamark gjorde Evert Taube som "ett lyriskt koncentrat av filmens vädjan om miljömedvetenhet och vår plikt att värna den jord som är oss given".

Äppelkriget finns tillgänglig med svenska undertexter.

 

Patrik 1,5_affisch.jpg
Patrik 1,5  (2008) Ella Lemhagen
Feelgood-drama där Gustaf Skarsgård pyntar barnkammaren där adoptivbarnet ska bo och Torkel Pettersson försöker dricka bort sin kärnfamiljspanik när en kriminellt belastad 15-åring dyker upp. Regissören och manusförfattaren Lemhagen sa själv om filmen, "Det ingår ett mått av gullighet men däri finns en stark kraft, och en acceptans som överbryggar bättre än politiska argument".Pettson & Findus - Kattonauten _affisch.jpg
Pettson & Findus - Kattonauten (2000), Torbjörn Jansson, Albert Hanan Kaminski, Árpad Szabó
"Hämta lite korv Findus, han ska in!" Pålägget offras för att få in en livshotad älg i huset, en raket skjuts iväg med gummiband och kungen fastnar på dass i andra filmen efter Sven Nordqvists böcker. De första Pettson-filmerna är gjorda med traditionell tecknad 2D-teknik och bakgrunderna är handmålade akvareller.1939_affisch.jpg
1939 (1989), Göran Carmback
Tre år innan sitt 70-årsjubileum utlyste Svensk Filmindustri en tävling för att uppmuntra svenska folket att skicka in sina minnesbilder från krigsåren. Med inspiration från de vinnande bidragen skrev sedan Brasse Brännström och Waldemar Bergendahl manus till denna påkostade storsatsning, som fick premiär år 1989 – 50 år efter att kriget bröt ut. I rollistan syns Helena Bergström, Ingvar Hirdvall och Per Moberg och i det nostalgiskt inspirerade soundtracket hörs bl.a. Lisa Nilsson och Louise Hoffsten. En nostalgitripp till både ett 1980-tal och ett 1930-tal.

 


Adam & Eva (1997), Hannes Holm, Måns Herngren
Björn Kjellman ringer älskarinnan under Kalle Anka och Josefin Nilsson slänger sin julklapp i brasan i succékomedi där vilt leende kärnfamilj gör reklam för lycka. Adam&Eva var regissörsduons andra långfilm och blev den mest sedda filmen i Sverige under det året.repmanad.jpg
Repmånad eller Hur man gör pojkar av män (1971) Lasse Åberg
"All likhet med det banala är avsiktlig." sa Lasse Åberg redan under inspelningen av sin långfilmsdebut. Denna 1970-talsversion av den klassiska genren militärfars, med bl.a. Janne "Loffe" Carlsson i en av huvudrollerna, lockade över 1 1/2 miljon besökare till biograferna.

 


Lilja 4-ever (2002), Lukas Moodysson
Jag ville ställa frågan: Finns det något hopp, någon nåd även för dem som lever i helvetet på jorden? Svaret är det som finns i filmen. Så förklarar regissören i en intervju i DN. Moodyssons grymma, ömsinta film om 16-åriga Lilja, fick ett enormt genomslag och lyftes av såväl riksdagen och internationella hjälporganisationer som av kritiker världen över.

 

 


Två år i varje klass (1938), Sigurd Wallén
I denna klassiska 30-talskomedi, baserad på Kar de Mummas populära kåserier, får vi följa vattenkammande och busstrecks-laddade grosshandlarungar utrustade med rapp och slagfärdig dialog. "En älskvärd och skojfrisk pojkfilm" enligt samtida kritiker.

 


Kvarteret Korpen (1963), Bo Widerberg
Bo Widerbergs genombrottsfilm är en på samma gång tidstypisk och tidlös berättelse om leda och klass i 1930-talets Sverige. Därtill är den en riktig klassiker som av filmkännare 1995 utsågs till den bästa svenska filmen genom tiderna.

Den digitaliserade versionen av Kvartetet Korpen är i format 4K och den finns tillgänglig med svenska och engelska undertexter.

 


Judaspengar (1915), Victor Sjöström
Gripande och vackert drama om hur fattigdom och nöd får en arbetslös man att ange sin felaktigt mordanklagade vän. Ikonregissören Victor Sjöström gjorde under sina första fem år 30 filmer, varav de flesta anses vara förlorade. När det franska filmarkivet CNC år 2017 återfann en i det närmaste komplett nitratkopia av filmen Judaspengar får vi ytterligare en pusselbit i Sjöströms och den svenska filmens utveckling.

 


Medan staden sover, 1950, Lars-Eric Kjellgren
Kallhamrad ledare för vilset ungdomsgäng med för lite pengar och för trånga hem får sina kamrater att göra inbrott, och allt går fel. Sven-Erik Gamble som Jompa jämfördes med Humphrey Bogart, och Lars-Eric Kjellgrens drama, skrivet av Per Anders Fogelström, har kallats vår första riktigt samhällstillvända film.

 Kärleken segrar , 1949, Gustaf Molander
Hjärtgripande Molanderdrama om idealistisk läkare som i efterkrigstidens sargade Europa hjälper en flicka, som suttit i nazisternas koncentrationsläger, till Sverige. De åsikter och fördomar som möter flyktingflickan känns igen från senare tiders flyktingdebatter, men filmen visar på ett hoppfullt sätt att även medmänsklighet och omtanke funnits i alla tidsåldrar.
Ronja Rövardotter, 1984, Tage Danielsson
Denna äventyrssaga beskrevs av regissören själv som en Romeo och Julia-historia i förpuberteten.
Men även om schismen mellan de två rövarbanden spelar en roll så är det mer fokus på det uppbrott Ronja måste gå genom för att bli en självständig person. En av svensk filmhistorias mest klassiska far-och-dotter-skildring med tidlös igenkänning av livets olika skeden.


 


Emil i Lönneberga , 1971, Olle Hellbom
Soppskålen på huvudet, lillasyster i flaggstången och Kommandoran i varggropen – Emil driver sin far till vansinne i Olle Hellboms Astrid Lindgren-klassiker, som ligger på fjärde plats på svenska topplistan över filmer som fått flest besökare på biograf.

 


Vinterviken, 1996, Harald Hamrell
En Romeo och Julia-berättelse om ung kärlek där Mälaren utgör den knivskarpa gränsen mellan överklassens villaområde och underklassens betongförort. Filmatiseringen av Mats Wahls ungdomsroman kan ses som del av den våg av samtida och samhällskritiska svenska ungdomsfilmer som intog biograferna i mitten av 1990-talet. 

 

 
Värmlänningarna, 1957, Göran Gentele 
Pjäsen "Wermlenningarne" var populär som förlaga redan i den svenska filmhistoriens begynnelse, och filmatiserades ett flertal gånger under 1900-talets första hälft. Berättelsen som kallats för Värmlands "Romeo och Julia", är i Genteles tappning full av färgsprakande miljöer och flera nya, unga skådespelare såsom Per Myrberg, Mona Malm och Björn Gustafsson. Pjäsens undertitel "Sorglustigt tal-, sång- och dansspel" säger väl allt!
491, 1964, Vilgot Sjöman
Vilgot Sjömans första skandalfilm baserades på författaren Lars Görlings uppväxtskildring om ungdomar, minst sagt, på glid. Den skapade med sina kontroversiella sexuella inslag, en stormande cencurdebatt.
Sjöman kommenterade själv debatten, bland annat med orden "Det skulle inte falla mig in att bagatellisera farorna av en film bara därför att jag själv råkat göra den. Men jag tror att vi alltid är tvungna att ta risker för att kunna förmedla kunskap."

 

 
Miraklet i Valby, 1989, Åke Sandgren
Prisbelönt svensk-dansk samproducerad science fiction, som lyfter frågor om tiden, tron, döden, livet och kärleken, i berättelsen om ungdomar som via radioutrustning hamnar på äventyr i medeltiden. Ingmar Bergman skrev om filmen "Ibland händer det att man ser en film och med entusiastisk avundsjuka tänker: den här rullen skulle jag velat göra själv.' Behöver jag tillägga att detta är absolut högsta beröm."

Filmen är textad på svenska vid utländsk dialog.
Dunungen, 1919, Ivan Hedqvist
Skådespelaren Ivan Hedqvist ska ha spelat Onkel Theodor 400 gånger på scenen. I sin regidebut tar han åter rollen som den åldrande och barske patronen, vars hjärta växer och nästan brister av ömhet för den unga, hjärtliga kvinna som ämnar äkta hans egen brorson. Filmfotografen Julius Jaenzon, som räknas som en av svensk filmhistorias främsta, stod för fotot vid denna och de flesta av de klassiska Lagerlöf-filmatiseringarna under 1910- och 1920-talen.Charlotte Löwensköld, 1979, Jackie Söderman
Selma Lagerlöfs historia om den livfulla Charlotte Löwensköld och prästen som kämpar med sin tro och gudsfruktan, filmatiserades av "Hem till byn"-regissören Jackie Söderman, och gjordes både som långfilm och i en version som tv-serie. I rollistan syns bland andra Sven Wolter, Sickan Carlsson, Arja Saijonmaa och Gunnar Björnstrand.

 


Tillsammans, 2000, Lukas Moodysson
Den numera klassiska skildringen av ett kollektiv på 1970-talet, med Carl Johan De Geers scenografi och några oförglömliga rollprestationer, inte minst bland barnaktörerna. Moodyson ville se vad som hände när man hade ett koncentrat av mänskliga relationer i ett och samma hus, och resultatet hyllades både för sitt allvar och sin humor.

 


Vallfarten till Kevlaar, 1921, Ivan Hedqvist
"Religiös mystik och svärmisk känslosamhet i en blandning vi hittills aldrig ställts inför ", skrev recensent i SvD. Filmen är likt Sjöströms Terje Vigen baserad på en dikt. I denna filmatisering gör dock regissören det än mer exerimentellt genom att låta Heinrich Heines verser vara den enda texten genom filmen. Till premiären uppfördes bland annat delar av tonsättaren August Södermans körverk inspirerad av samma dikt.

 


Rid i natt! 1942, Gustaf Molander
Eva Dahlbeck debuterar i filmatisering av Vilhelm Mobergs beredskapsroman, om ett bondeuppror på 1650-talet. Författaren skrev boken 1940,  just hemkommen från beredskapstjänst och mycket berörd av händelserna tidigare under året när tyskarna ockuperade Danmark och Norge. Filmen fick beröm för sitt foto och skakade om publiken med sina spänningsfyllda scener.

 


Prästänkan, 1920, Carl Th. Dreyer
Ung präst i norsk 1600-talsförsamling ärver ofrivilligt företrädarens åttioåriga änka, och väntar på att hon ska dö. Ett av stumfilmstidens mest gripande verk, med drag av En kvinnas martyrium. "Allt den jäveln gör är fantastiskt" skrev New Yorkers aktade kritiker Pauline Kael om Dreyer - en av filmhistoriens mest inflytelserika auteurer.

Filmen finns tillgänglig med engelska undertexter.


Nybyggarna, 1972, Jan Troell
Andra delen av Jan Troells Moberg-filmatisering, om Karl-Oskar och Kristina som försöker bygga ett nytt liv i Minnesota med ständiga utmaningar. Filmerna Utvandrarna och Nybyggarna hör till den svenska filmhistoriens mest älskade verk. Inte minst i Amerika blev filmerna en succé bland kritikerna. Troell berättade om deras land.

Filmen finns tillgänglig med engelska undertexter.

 


Jag är nyfiken - blå, 1968, Vilgot Sjöman
"Hur i helvete ser 'den intelligenta kroppen' ut?? Lena Nyman bet ifrån när Artur Lundquist kallat hennes kropp dum. Filmen är fortsättningen på regissörens uppseendeväckande Jag är nyfiken - gul, med osedvanligt många nakenscener och undersökande av det svenska klassamhället.


Iris och löjtnantshjärta, 1946, Alf Sjöberg
Ett av den svenska 1940-talsfilmens stora kärlekspar  - Alf Kjellin och Mai Zetterling, möts i denna bitterljuva historia baserad på romanen med samma namn. Kärlekshistorien mellan den unge löjtnanten och hembiträdet  imponerade på Biennalen i Venedig, och Zetterling fick där pris för sin insats.

 


Månen är en grön ost , 1977, Mai Zetterling
Zetterling vidgar sina gränser och gör en experimentell långfilm, tretton år efter långfilmsdebuten Älskande par. "En film för stora barn och små vuxna", sa Zetterling, som leker med förmänskligade färger, clownkonster, nonsensrim och förvrängda bilder. I ensemblen ser vi en ung Ewa Fröling i början av hennes filmkarriär - i rollen som en violett harpist.

Filmen finns tillgänglig med engelska undertexter.

 


Bröderna Lejonhjärta, 1977, Olle Hellbom
Astrid Lindgrens magiska äventyrsklassiker om världar bortom jordelivet som rymmer både paradisiska Körsbärsdalen och förtryckta Törnrosdalen. Filmen kom att betraktas som regissören Olle Hellboms bästa Lindgren-filmatisering.

Filmen finns tillgänglig med engelska undertexter.

 


Strul, 1988, Jonas Frick
Hyperaktiv kamera och febril klippning i actionkomedi med artisten Björn Skifs i huvudrollen, som även var medförfattare till filmens manus. Regissören Jonas Frick hade tidigare arbetat i reklam-
och musikvideobranschen, och tidens recensenter funderade över hur 2000-talets publik skulle granska bildlösningarna i denna film, med dess "vildsinta berättaridéer från rockvideons och reklamfilmens överskruvade världar..".

  

 
Eld,lera och människor: Kooperativa Förbundet visar en film om Gustavsberg och Gustavsbergs porslin, 1942, Kaj Tenov
Kortfilm om Gustavsberg, samhället och porslinsfabriken.

 


En kille och en tjej, 1975, Lasse Hallström
Tidningsbud med journalistexamen gör sin bedragna flickvän galen i Lasse Hallströms långfilmsdebut. Manus skrev Hallström ihop med filmens huvudperson "Brasse" Brännström.

 


Ett paradis utan biljard, 1991, Carlo Barsotti
Biljardfanatiker från toscansk håla får jobb i drömlandet Sverige, landet där man viskar när man pratar, där kaffet är diskvatten, där man får mjölk till maten och där det inte finns några biljardbord. 

Filmen har svensk text vid utländsk dialog.

 


Bomsalva,1978, Lars Molin
Sprängare som förlorat sina kamrater tvingas borra i bergväggar med dynamit. Molins far var sprängare, och den laddade debutfilmen bygger på verkliga händelser.

 


Utvandrarna, 1971, Jan Troell
Första delen av Jan Troells filmatisering av Vilhelm Mobergs romansvit, om hur svenskar under 1800-talet massutvandrade från hungersnöd och förtryck i Sverige till Amerika i hopp om ett bättre liv. Liv Ullmann vann en Golden Globe för sin roll som Kristina.

Filmen finns tillgänglig med engelska undertexter.

 


Älskande par, 1968, Mai Zetterling
Förbjudna lustar, depraverad överklass och klasshat i Mai Zetterlings första långfilm, där tre kvinnor minns varför de hamnade på BB. Efter partier av Agnes von Krusenstjernas "Fröknarna von Pahlen".

Filmen finns tillgänglig med engelska undertexter.

Se trailer till Älskande parfilmarkivet.seLängtan till havet, 1931, John W Brunius
När Marcel Pagnols pjäs Marius blev film, gjorde man en fransk, en tysk och en svensk version samtidigt. Längtan till havet utspelas i Marseilles hamnkvarter, där Edvin Adolphson slits mellan Inga Tidblad och sin längtan ut på haven.

 


Thora van Deken
1920, John W Brunius
Danska nobelpristagaren Henrik Pontoppidans berättelse om moder som slåss för sin dotters arvsrätt och tar lagen i egna händer, blev till en film som imponerar på många plan - berättartekniskt, fotografiskt och skådespelarmässigt. Teaterdrottningen Pauline Brunius gör i titelrollen sin första och kanske främsta filminsats framför kameran.

 


Långt borta och nära, 1976, Marianne Ahrne
Nyanställda mentalvårdaren Mania gör allt för att få en stum ung man att tala, och en cynisk psykiater utnyttjar hennes hängivenhet. Marianne Ahrne fick en Guldbagge för sin passionshistoria.

Se trailer till Långt borta och nära på filmarkivet.se

 

  
Brother Carl, 1971, Susan Sontag
Relationsdrama med Keve Hjelm som försöker tämja skygg dansare som slutat tala och stumt barn är besatt av ljud. Den amerikanska författaren och debattören Susan Sontag gjorde totalt fyra långfilmer, varav två i Sverige.

Filmen har engelsk dialog och är textad på svenska.

 


Diagonalsymfoni,1925, Viking Eggeling
Den svenska konstnären Viking Eggeling var del av avangardet i 1920-talets Europa. Hans enda film är en milstolpe för den abstrakta och animerade filmen.

 


Hip hip hurra! 1987, Kjell Grede
Stellan Skarsgård gestaltar en glädjerusande Krøyer i bildskön film om den kända konstnärsgruppen ”Skagenmålarna” i 1800-talets Jylland. Vann Guldbagge för både bästa regi och bästa kvinnliga skådespelare.

 


Frånskild, 1951, Gustaf Molander
Vackert foto i film med Inga Tidblad i rollen som hustrun som efter olycklig skilsmässa hittar sin egen väg. En av tre filmer där Gustaf Molander regisserar Ingmar Bergmans manus, vilket skrevs i samarbete med Herbert Grevenius.

 


Eva, 1948, Gustaf Molander
Kritikerrosad film om ung man som brottas med skuld och gudstvivel.
Recensent Bengt Idestam-Almqvist skrev vid premiären ”Eva bevisar åter hur viktigt det är för en första rangens filmförfattare att bli iscensatt av en första rangens regissör. […]".
En av tre filmer där Gustaf Molander regisserar Ingmar Bergmans manus.

 


Kvinna utan ansikte, 1947, Gustaf Molander
Gunn Wållgren förför den gifta Alf Kjellin i intensiv film noir med expressionistiskt foto. En av tre filmer där Gustaf Molander regisserar Ingmar Bergmans manus, vilket skrevs i samarbete med Molander.

 

Hitta alla digitaliserade titlar i distribution här!

Skriv ut