Ta del av filmsamlingarna

Topplistan för digitaliserade filmer

Här hittar du de filmer i Filminstitutets digitala arkiv och distribution som bokas mest av biografer.

Topplistan  2018

I år firas Ingmar Bergmans 100-årsjubileum världen över, vilket avspeglar sig tydligt i topplistan.
Nedanför topp 5 ligger fortfarande populära titlar för barn och unga.


1. Det sjunde inseglet, 1957, Ingmar Bergman
En medeltida korsfarare spelar schack med döden för att vinna respit i en pesthärjad tillvaro. En av Ingmar Bergmans mest svårsmälta filmpitchar blev ett av det sena 1950-talets mest omtalade verk.


2. Smultronstället, 1957, Ingmar Bergman
Guldbjörnen och Golden Globe är bara två av de priser som Ingmar Bergmans Smultronstället förlänades efter premiären 1957. Filmen, om en insulär läkare som på äldre dar inspireras att ompröva sitt liv och verk, tillhör filmhistoriens mest refererade.

 


3. Persona, 1966, Ingmar Bergman
Skådespelerskan Elisabet Vogler slutar plötsligt att tala. Tillsammans med sjuksköterskan Alma flyttar hon ut till en isolerad stuga på en ö. Ingmar Bergmans Persona är hans mest omskrivna verk och Liv Ullmanns och Bibi Anderssons insatser är bland deras livs bästa.

 

 
4. Tystnaden, 1963, Ingmar Bergman
Bergmanklassiker där Sven Nykvists signifikativa foto skildrar uppgörelsen mellan två systrar i incestuös relation i namnlöst land. Filmens explicita sexscener vållade censurdebatt och filmen blev SF:s dittills största succé.

 


5. Såsom i en spegel, 1961, Ingmar Bergman
Oscarsbelönat kammarspel där Harriet Anderssons hudlösa Karin glider allt djupare ner i sinnessjukdomen, vampyriskt iakttagen av sin romanförfattande far i Gunnar Björnstrands gestaltning.

 

 

Topplistan 2017

Film för barn och unga fortsätter att vara bland de mest populära i Filminstitutets distribution och digitala arkiv. Pelle Svanslös är för andra året i rad i särklass den mest bokade filmen . Två stumfilmer finns också med i topp fem och det gör även den moderna klassikern Fucking Åmål och Hon dansade en sommar, som bokades framför allt inför sommarsäsongen.


1. Pelle Svanslös, 1981, Stig Lasseby
Älskad och finurligt animerad långfilm om Pelle Svanslös, bondkatten som blir stadskatt i Uppsala. För rösterna stod bland andra Mats Åhlfeldt, Ewa Fröling och Ernst-Hugo Järegård.


2. Resan till Melonia, 1989, Per Åhlin
En fantasifull och färgsprakande animerad Shakespearehyllning i miljödebattens kölvatten för vilken Per Åhlin belönades med en guldbagge.


3. Körkarlen, 1921, Victor Sjöström
Victor Sjöströms Selma Lagerlöf-filmatisering, där den oförbätterlige suputen David Holm blir utsedd till dödens körkarl. Ingår sedan länge i filmens internationella kanon.


5. Fucking Åmål, 1998, Lukas Moodysson
Lukas Moodyssons långfilmsdebut om tonåringarna Agnes och Elins kärlekshistoria blev en enorm succé. Publiken vallfärdade till biograferna, kritikerna hyllade den och priserna föll som regn.


5. Ingeborg Holm, 1913, Victor Sjöström
En av våra första filmklassiker. Den första svenska film som väckte verklig samhällsdebatt och bidrog till att man faktiskt ändrade lagen om fattigvård.

 

Topplistan 2016

Under 2016 visades följande fem filmer från Filminstitutets digitala arkiv och distribution flest gånger på biografer i Sverige. Animerade barnfilmer är märkbart dominerande bland de mest populära. Fyra av de fem filmerna finns i Filminstitutets distribution.


1. Pelle Svanslös, 1981, Stig Lasseby
Älskad och finurligt animerad långfilm om Pelle Svanslös, bondkatten som blir stadskatt i Uppsala. För rösterna stod bland andra Mats Åhlfeldt, Ewa Fröling och Ernst-Hugo Järegård.


2. Dunderklumpen, 1974, Per Åhlin
Tidlös barnfilmsklassiker om figuren Dunderklumpen, av Beppe Wolgers och animatören Per Åhlin, som blandade animation och spelfilm, saga och realism, vemod och humor. Filmen, med oförglömlig musik av Toots Thielemans, drog vid premiären en jättepublik till biograferna.


3. Seppan,1986, Agneta Fagerström-Olsson
Agneta Fagerström-Olssons långfilmsdebut om hennes egen uppväxt i Seppan, söder om Stockholm, där människor från alla delar av det krigshärjade Europa arbetade och bodde och rönte stor uppmärksamhet. Filmen fick en rad utmärkelser, såväl i Sverige som utomlands.


4. Hets, 1944, Alf Sjöberg
Alf Sjöbergs filmiska studie i pennalism orsakade en häftig skoldebatt och blev en internationell succé. Ingmar Bergmans manus var enligt honom själv delvis baserat på egna erfarenheter.


5. Resan till Melonia, 1989, Per Åhlin
En fantasifull och färgsprakande animerad Shakespearehyllning i miljödebattens kölvatten för vilken Per Åhlin belönades med en guldbagge.

 

Topplistan 2015

Följande filmer var de mest bokade i vårt digitala filmarkiv och från vår distribution 2015. Jubileumsåren för Ingrid Bergman och Hasse Ekman märktes tydligt av och film för barn och unga fanns det en ständig efterfrågan på.


1. Intermezzo, 1936, Gustaf Molander


2. En kvinnas ansikte, 1938, Gustaf Molander


3. Sjunde himlen, 1956, Hasse Ekman


4. Flicka och hyacinter, 1950, Hasse Ekman


5. Fimpen, 1974, Bo Widerberg


5. Åke och hans värld, 1984, Allan Edwall

Skriv ut