Ingmar Bergman 100 år
14 juli 1918 föddes Ingmar Bergman i Uppsala. Bergman blev film- och teaterregissör, manusförfattare, teaterchef, dramatiker och författare och han räknas som en av Sveriges främsta kulturpersonligheter genom tiderna. Tillsammans med många enastående medarbete har han skapat filmer som gjort stort avtryck världen över och det märks under jubileumsåret 2018, då verken uppmärksammas i många länder och inom olika konstområden. Här samlar vi allt du behöver veta om du vill visa Bergmans filmer på biograf under jubileumsåret.
Filmerna
Vi erbjuder samtliga av Ingmar Bergmans filmer på dcp. Det gäller alla långfilmer, hans reklamfilmer och några kortfilmer. Filmerna levereras genom Unique Digital. Merparten finns i Filminstitutets distribution, några hanteras som arkivutlån. På denna sida kan du söka fram alla filmer: Digitaliserade filmer.
Här hittar du priser för biografvisningar och bokningsformulär.
Textning
Alla filmer av Ingmar Bergman finns att boka med engelsk text. Tio filmer finns också med svensk text: Smultronstället, Så som i en spegel, Nattvardsgästerna, Tystnaden, Viskningar och rop, Jungfrukällan, Sommaren med Monika, Höstsonaten, Fanny och Alexander (bioversionen) och Sommarnattens leende. Om du önskar en textad version, ange det när du bokar filmen.
Fira Bergmans 100-årsdag 14 juli!
Stiftelsen Ingmar Bergman vill fira själva födelsedagen lite extra och bjuder därför alla visningsaktörer på filmhyran (DCP) för de biografer som väljer att visa en av Bergmans filmer just den 14 juli. Bokningarna görs som vanligt via bokningsformuläret under vår biodistribution. Skriv "Stiftelsen Ingmar Bergman" som fakturaadress.
Använd gärna jubileumsloggan samt SIB-loggan i marknadsföringen av dessa. Du hittar dem här: Pressbilder Stiftelsen Ingmar Bergman
Utställning om Ingmar Bergman
Till jubileumsåret tar vi på Filminstitutet fram en utställning om Ingmar Bergman som går att boka gratis. Utställningen består av ett tiotal kapaskivor och har en flexibel form som lätt gå att sätta upp till exempel biograffoajéer eller på bibliotek. Utställningen finns även i en engelsk version. Vill du veta mer eller boka utställningen? Kontakta kajsa.hedstrom@filminstitutet.se.
Se inledningen på utställningen Ingmar Bergman 100 år.pdf
Text- och bildmaterial
Varje film som vi digitaliserar presenterar vi här på webben med text och bild. I samband med att du bokar och visar en film är du välkommen att använda våra texter och bilderna. Ange bara källa. För högupplösta bilder, kontakta filmdistribution@filminstitutet.se.
Till jubileumsåret har vi dessutom tryckt upp de fem affischerna ovan i formatet 100 x 70 cm. Beställ affischerna genom kajsa.hedstrom@filminstitutet.se. Affischerna är gratis och får endast beställas och användas i samband med biografvisning av filmerna på affischerna.
SF Studios lyfter fram 11 Bergman-filmer
Under jubileumsåret uppmärksammar SF Studios en Bergman-film i månaden för biografer. Som biograf kan du ta del av nyframtaget art work för de elva filmerna. Läs mer hos SF Studios.
Teman
Ingmar Bergman har gjort ett femtiotal filmer. Vet du inte vad du ska välja att visa? Vi presenterar sex teman utifrån Bergmans verk: Ikonfilmerna, Komedierna, Gudstrilogin, Sommarfilmerna, Bergmans jul och Bergman i 4K. Läs mer om teman här.
Vill du veta mer om Ingmar Bergman?
För dig som vill fördjupa dig i Ingmar Bergmans verk, se Svensk Filmdatabas och ingmarbergman.se.
Kontakta oss
Vill du veta mer om Ingmar Bergman? Vill du ha hjälp med att välja film? Varmt välkommen att kontakta oss: kajsa.hedstrom@filminstitutet.se, lova.hagerfors@filminstitutet.se.
Publicerad 30 november 2017