Ta del av filmsamlingarna

Teman för digitaliserad film

Vill du få idéer om hur du ska visa svensk filmhistoria för publik och hjälp med att hitta titlar? Här presenterar vi det digitaliserade svenska filmarvet utifrån kategorier, aktuella teman och angelägna ämnen.

Byt sida

Ingmar Bergman 100 år

Ingmar Bergman har gjort ett femtiotal filmer. Vet du inte vad du ska välja att visa? Vi presenterar sex teman utifrån Bergmans verk: Ikonfilmerna, Komedierna, Gudstrilogin, Sommarfilmerna, Bergmans jul och Bergman i 4K. Läs mer om Ingmar Bergman 100 år.

Den svenska stumfilmen

Den tidiga svenska filmen är en berättelse som spänner från farligt folknöje till glimrande guldålder, om exotiska exteriörer, kända förlagor och förevigade förgrundsgestalter. Här presenterar vi svensk films första decennier. Läs mer om Den svenska stumfilmen.

Sverige och världen

Frågan om Sveriges relation till övriga världen har sällan varit så aktuell idag. När flyktingströmmarna i världen är de största sedan andra världskriget sätts vår medmänsklighet på prov. Genom vårt filmarv kan vi se hur vi i Sverige tidigare har reagerat när världen kommit in i våra liv. Under rubriken "Sverige och världen" presenterar vi film ur den svenska filmhistorien som ur olika perspektiv skildrar Sveriges möte med omvärlden, och vice versa. Läs mer om Sverige och världen.

Film med engelsk text

Vill du visa svensk film för engelsktalande personer? I vårt digitaliseringsprojekt textar vi en del av filmerna med engelsk text, så att de kan ses såväl utomlands som av engelsktalande personer i Sverige. Läs mer om Film med engelsk text.

Film för barn och unga

Har dina barn hört om Hugos och Josefins magiska vänskap? Vet du hur ett barns familjeuppror såg ut på 70-talet? Vilka barnen var som kom från hela Europa efter kriget och hamnade i Seppan? Vi digitaliserar och restaurerar löpande det svenska barnfilmsarvet. Läs mer om Film för barn och unga. 

Komedier genom tiderna

Riktigt stor humor är tidlös. Men även den humor i svenska som onekligen är barn av sin tid har sin plats. Den säger något om det samhällsklimat den skapades i och humor som under en period känts förlegad kan i nya sammanhang få nytt liv och en ny innebörd. Läs mer om Komedier genom tiderna.

Kvinnor regisserar

Filmhistorien har dominerats av män, i världen och i Sverige. Idag har Filminstitutet som mål att kvinnor ska göra hälften av filmerna och vi är på god väg dit. Men så har fördelningen knappast sett ut genom historien. Med digitaliseringen lyfter vi nu fram de kvinnliga regissörer som oförtjänt har fått stå tillbaka genom historien. Läs mer om Kvinnor regisserar.

Klassisk litteratur som film

Många klassiska svenska romaner har blivit film. På stumfilmstiden gjorde Anna Hofman-Uddgren film av flera av Strindbergs verk och Victor Sjöström samarbetade tätt med Selma Lagerlöf. Med åren har böcker av författare som Hjalmar Söderberg, Agnes von Krusenstjerna och Eyvind Johnson blivit filmatiserade. Läs mer om Klassisk litteratur som film.

Skriv ut