Ta del av filmsamlingarna

Utställningar

Lyft fram filmhistorien även utanför filmsalongen! Vi tar fram utställningar på olika teman i flexibla format som du kan boka kostnadsfritt till din biograf, ditt bibliotek, museum eller annan visningsplats.

Queer - den svenska filmgarderoben 

queerstartblad.png

Med utgångspunkt i den svenska biograffilmens historia har vi tagit fram en utställning med fokus på queera skildringar. Den innehåller exempel på queera undantag i de annars ofta heteronormativt tolkade berättelserna, men lyfter också ett urval filmer som skapat historia genom sina tydliga ställningstaganden. En introduktion till drygt 100 år av både ikoniska och bortglömda kärleksberättelser.
Utställningen består av tretton kapaskivor i A3-format, med en flexibel form som lätt går att sätta upp till exempel i biograffoajéer eller på bibliotek.

Utställningen finns även i engelsk version.

Se hela utställningen som pdf
Läs mer om de svenska queera klassiker som går att boka för biografvisningar här Mai Zetterling – en av Sveriges främsta filmregissörer
zetterlingfront.PNG

Mai Zetterling debuterade som långfilmsregissör med Älskande par 1963, en film baserad på Agnes von Krusenstjernas romaner, som med sin sexuella frispråkighet väckte upprörda känslor på filmfestivalen i Cannes men hyllades världen över. 1968 gjorde hon en filmatisering av Hjalmar Söderbergs ”Doktor Glas” och den feministiska Flickorna. I sin sista film Amorosa återkom Mai Zetterling till Agnes von Krusenstjerna i en film om hennes liv. Utställningen består av tolv kapaskivor i A3-format, med en flexibel form som lätt går att sätta upp till exempel i biograffoajéer eller på bibliotek.

Utställningen finns även i en engelsk version.


Ingmar Bergman 100 år 

Ingmar Bergman poster
Ska du visa filmer av Ingmar Bergman? Till jubileumsåret 2018 tog vi fram en utställning som sammanfattar Bergmans livsverk inom filmen. Utställningen består av tolv kapaskivor i A3-format, med en flexibel form som lätt går att sätta upp till exempel i biograffoajéer eller på bibliotek. Skivorna sätts enklast upp med dubbelhäftande tejp eller dylikt och kan komponeras på olika sätt, beroende på vägg- eller skärmytor. 

Utställningen finns även i en engelsk version.

Körkarlen och den svenska filmens guldåldern 1917-1924

Körkarlen och den svenska filmens guldåldern utställning
Svensk film hade sin första guldålder på stumfilmstiden. Victor Sjöström var en av de ledande filmskaparna under den här perioden och hans film Körkarlen är ett centralverk. Utställningen "Körkarlen och den svenska guldåldern 1917-1924" innehåller texter om perioden, porträtt på Victor Sjöström och följande material från Körkarlen: bild ur filmen, affisch, manussida, textskylt och programblad. Utställningen består av tio kapaskivor i A4-storlek samt ett blädderex av ett programblad från 1921. Skivorna sätts enklast upp med dubbelhäftande tejp eller dylikt och kan komponeras på olika sätt, beroende på vägg- eller skärmytor.

Boka utställningarna
Kontakta Kajsa.Hedstrom@filminstitutet.se om du vill boka utställningen. Utställningarna är gratis.

Skriv ut