Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Ung pojke dricker öl.

  Sanna Lenken, sumo och pussel

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Sanna Lenken (Tunna blå linjen) regisserar Comedy Queen om unga Sasha som vill bli ståuppkomiker, dokumentären Resorts av Mette Carla Albrechtsen följer bosatta på charterort och Johannes Stjärne Nilssons kortfilm 360 bitar följer med besatthet ett pussels ursprung. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

 2. Svenska filmen Red Dot

  Filmtittarna väljer Netflix under pandemin

  Analys och statistik

  Trots en kraftig nedgång i biobesök visar statistik från Filminstitutet att det är fler som har ökat sitt filmtittande under pandemin än det är som har minskat sitt tittande. Över 70 procent av befolkningen har ökat sitt filmtittande på olika streamingtjänster. Framför allt gäller ökningen Netflix.

 3. Orca var en av de filmer som hade premiär på både bio och vod 2020

  Var tredje invånare ser en svensk film i månaden

  Analys och statistik

  Svensk films månadsräckvidd i befolkningen 15-74 år är 35 procent, visar en undersökning från Filminstitutet. Det innebär att minst 2,6 miljoner svenskar ser inhemsk film under en månad, en mätpunkt för Filminstitutets arbete för att fler ska få uppleva film. Vanligaste plattform för att se svensk film var via abonnemangsbaserade streamingtjänster (svod), vilket var dubbelt så vanligt som att ha sett en svensk film på tv.

 4. Nelly Rapp - Monsteragent

  Påsklovstips till filmsoffan

  Nyheter om svensk film

  Påsken är här! Dags att njuta av ledigheten, bulla upp med ägg-stra mycket godis och se en massa härlig film. Här bjuder vi på ett knippe filmtips som funkar för både små och stora barn.

 5. Stefan Jarl arbetar på sin gård i snöstorm

  Stefan Jarl fyller 80 och ser både framåt och bakåt

  Nyheter om svensk film

  Stefan Jarl var 24 år när han började på Filminstitutets filmskola 1965 och har sedan dess gjort sig känd som en av Sveriges största dokumentärfilmare och regissörer, där Modstrilogin (1968, 1979, 1993) och Underkastelsen (2010) är några av de starka samhällsskildringar som etsat sig fast i den svenska filmhistorien. Bland Jarls filmer finns även omtalade Naturens hämnd (1983) och och Godheten (2013), som båda satt sin unika prägel på den svenska dokumentärfilmen i stort.

 6. Närbild av ung tjej med lila ögonskugga och lila godisklubba.

  Kambodja, Bergslagen och transvestiter bland de senaste produktionsstöden

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Årstidernas växlingar speglas i dokumentären Sång till Bergslagen och Kambodja efter Röda Khmerernas styre skildras i Bong Thom. I Marisol följer Stefan Berg och Amanda Erixon Ekelund hur Amandas far börjar ett nytt liv som transvestit. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

 7. Tant Berg och Lotta i Lotta på Bråkmakargatan

  Margreth Weivers har gått bort

  Nyheter om svensk film

  Margreth Weivers har gått bort, 88 år efter skådespelardebuten i Barnens Brevlåda. Karin Svensson minns den snälla tanten på Bråkmakargatan, som var oförglömlig som skurk.

 8. Sundance Studio

  Se strömmade Q & A med Sundanceaktuella svenska filmer

  Nyheter om svensk film

  Se Q&A med de svenska filmerna på årets digitala upplaga av Sundance Film Festival: Sabaya av Hogir Hirori (vinnare för Bästa regi), Pleasure av Ninja Thyberg, Världens vackraste pojke av Kristian Petri och Kristina Lindström och Knackningar av Frida Kempff.  Intervjuerna spelades in i Sundance Studio i Filmhuset i Stockholm.

 9. Screen studies

  Fler e-böcker via lånekortet

  Biblioteket

  Biblioteket erbjuder en ny digital resurs med filmmanus och böcker om film och filmskapande. Screen studies är en plattform där e-böcker samsas med tematiska artiklar och pedagogiska hjälpmedel. Allt tillgängligt via ditt lånekort.

 10. Mona Malm

  Mona Malm till minne

  Nyheter om svensk film

  Mona Malm har gått bort, efter en nära 70 år lång karriär inom film, tv och teater. Tobias Rydén Sjöstrand minns en skådespelerska som var jordnära och naturlig – men som samtidigt tillförde en gåtfullhet i sina roller.

Visa fler