Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Tomas Norström i LammseMajas Detektivbyrå - kameleontens hämnd

  Tomas Norström till minne

  "En vänlig själ, ett smatterband av idéer och med viljestyrka jag sällan mött." Så uttalar sig regissören Stephan Apelgren om Tomas Norström. Han och kollegorna Cecilia Nilsson och Moa Gammel minns den folkkäre skådespelaren som gick bort den 3 oktober.

 2. Från inspelningen av Spring Uje spring.

  Ny rapport pekar på finansieringsmöjligheter i EU:s AVMS-direktiv

  Analys och statistik

  En ny rapport fokuserar på en artikel i AVMS-direktivet som anger att medlemsstaterna kan kräva att streamingtjänster bidrar ekonomiskt till produktionen av europeiska verk, bland annat genom direktinvesteringar i innehåll och bidrag till nationella fonder. Den svenska regeringen har inte tagit en aktiv roll vad gäller artikeln, men det finns fortfarande tid att göra förändringar enligt rapporten.

 3. Kjell Sundstedt, Johanna Forsman, Det svenska filmmanusets historia

  Författarbesök: Det svenska filmmanusets historia

  Biblioteket

  Det svenska filmmanusets historia hamnar i fokus när författarna Johanna Forsman och Kjell Sundstedt besöker biblioteket. Välkomna till ett samtal om deras bok, en litterär genre och ett yrkes förvandling över tid. Tisdagen 19 oktober kl. 17.

 4. Vitklädd kvinna i gräsfält

  UFO:n, onani och samiskt broderi

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Ahmed Abdullahi (Martyren) regisserar Amina om en MMA-fightande mamma, Jon Blåhed (Inland) dekonstruerar true crime genren med dokumentären Greven och kortfilmen Sire och den sista sommaren av Liselotte Wajstedt är ett hybridverk i samisk miljö. Dessutom har marknadsstöd beviljats Håkan Bråkan och UFO Sweden. Totalt har 18 projekt beviljats stöd i denna omgång.

 5. Här har du ditt liv

  Stor retrospektiv med Troell och Widerberg på Österrikiska Filmmuseet

  Filmarkivet Nyheter om svensk film

  Med start 9 september bjuder Österreichisches Filmmuseum i Wien på en stor retrospektiv med Jan Troells och Bo Widerbergs filmer. Förutom att de två regissörerna representerar den Nya svenska vågen och varit inbjudna många gånger till världens främsta filmfestivaler så har deras filmer tillsammans blivit Oscarsnominerade inte mindre än fem gånger.

 6. Anki Larsson

  Anki Larsson till minne

  Nyheter om svensk film

  ”Förmågan att hitta det mänskliga i de mer excentriska rollerna gjorde henne ovärderlig som skådespelerska”. Vi minns skådespelaren Anki Larsson, som gick bort den 30 augusti efter en tids sjukdom.

 7. Höstens svenska filmer 2021

  Höstens svenska filmpremiärer 2021

  Nyheter om svensk film

  Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en presentation av höstens svenska långfilmspremiärer, måndagen den 23 augusti i Bio Victor i Filmhuset. Här är samtliga filmer som presenterades, med trailer och intervju med regissörer, producenter, manusförfattare och skådespelare. Samtalsledare: Pekka Heino. 

 8. Jan Troell bakom kameran under inspelning

  Tre om Troell

  Filmarkivet Nyheter om svensk film

  Den 23 juli fyller Jan Troell 90 år, vilket kommer att uppmärksammas på många sätt. Maria Larssons eviga ögonblick är nydigitaliserad av Filminstitutet och kommer få nypremiär under sommaren. SVT visar flera av hans filmer - i digitaliserat skick - och på Trelleborgs museum pågår just nu en stor utställning som bland annat visar upp regissörens första kontakt med filmkameran. Själv har Troell klippt om sin film Bang, som tävlade om en Guldpalm i Cannes 1977. 

  Jan Troells stora betydelse för den svenska filmkonsten är oomstridd. I tre essäer av Bengt Forslund, Leif Furhammar och Klas Viklund belyses olika sidor av hans konstnärskap.

 9. Pensionerat danskompani

  Fotboll, skateboard och passionerad pension

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Hälften av projekten i den senaste omgångens produktionsstöd är dokumentärer, bland annat Ultras om fotbollens supporterkultur och Calendar Girls om en dansgrupp för pensionerade kvinnor i Florida. Bland spelfilmerna finns Exodus, Abbe Hassans långfilmsdebut som regissör, och Lill-Zlatan och Morbror Raring för de yngsta. Dessutom beviljas marknadsstöd till Mårten Klingbergs Andra akten. Detta och mycket mer bland de totalt femton projekten.

 10. Sameblod

  De flesta unga tycker att film ger vidgade perspektiv

  Analys och statistik

  Nästan hälften av befolkningen anser att film ger dem vidgade perspektiv, visar resultatet av en undersökning från Filminstitutet. Men resultatet visar också på skillnader mellan olika befolkningsgrupper. Bland unga mellan 15 och 34 år tycker en klar majoritet att de får vidgade perspektiv av film. Ökad tillgänglighet till ett brett filmutbud kan bidra till att vidga perspektiven i samhället.

Visa fler