Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Kvinnor i sjukhuskorridor

  Omsorg, straight edge och Kiruna

  Produktionsstöd

  Ella Lemhagen filmar Så länge hjärtat slår med Bianca Kronlöf i huvudrollen. Nils Petter Löfstedt gör dokumentären Det omätbara om den svenska omsorgen. Dokumentären Vägen till ingenstans av Johan Palmgren besöker en vägstump norr om Kiruna. Patrik Eklund, just nu aktuell med slasherkomedin Konferensen, gör kortfilmen Jag är elden. Läs allt om de senaste produktionsstöden.

 2. Helena Ekdahl (Gunn Wållgren) läser Strindberg för Alexander (Bertil Guve) i Fanny och Alexander (1982).

  Läs mer hemifrån!

  Biblioteket

  Äntligen kan vi på Filminstitutets bibliotek erbjuda en tjänst som gör det möjligt för dig som låntagare att nå hela vårt utbud av elektroniska resurser hemifrån. Allt du behöver göra är att logga in i vår katalog med dina vanliga inloggningsuppgifter (personnummer och lösenord) – that’s it!

 3. simmare

  Couchsurfing, Tornedalen och Denis Lavant

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Hela 21 projekt har beviljats produktionsstöd – bland dessa finns regissörer som Jon Blåhed, Fanny Ovesen, John Skoog, Naures Sager och Anette Sidor. Filmerna tacklar ämnen som rekordsimning, sex utan medgivande, troende i 1930-talets Tornedalen och krigsberedskap på Hörbyslätten. Samt musikdokumentärer om både Cornelis Vreeswijk och José González.

 4. Inga Landgre i mitten och MaiZetterling till vänster, i Driver dagg faller regn

  Inga Landgré till minne

  Få kan stoltsera med en sådan lång och spännande karriär som Inga Landgré, som lämnade jordelivet den 31juli. Sörjd av familj och mängder av vänner och kolleger i film- och teatervärlden. Filmdebuten ägde rum för osannolika 80 år sedan och filmkarriären varade fram till 2019 och inrymmer flera mästerverk ur den svenska filmhistorien.

 5. Victor Sjöström i samspråk med Lilian Gish under inspelningen av Stormen (1928)

  Victor Sjöström i Paris

  Regissören Victor Sjöström uppmärksammas stort av Fondation Jérôme Seydoux-Pathé i Paris, som under perioden 6 september-10 oktober 2023 visar inte mindre än 26 filmer.

 6. En ridaå går upp och avslöjar höstens svenska filmer

  Höstens svenska filmer 2023

  Nyheter om svensk film

  Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en presentation av höstens svenska långfilmspremiärer, onsdagen den 23 augusti i Bio Victor i Filmhuset. Här är samtliga filmer som presenterades, med trailer och intervju med regissörer, producenter, manusförfattare och skådespelare. Filmerna är listade i premiärordning. Konferencier: Parisa Amiri. 

 7. Pride23_queerfilm

  Fira Pride med svensk queerfilm

  Stockholm Pride pågår 31 juli – 5 augusti och Svenska Filminstitutet vill visa sin respekt för och solidaritet med hbtqi-rörelsen genom att lyfta vårt arbete med svensk queerfilm. Hbtqi-frågor är naturligtvis aktuella året runt, precis som vårt arbete med den queera filmhistorien och -framtiden är ständigt pågående.

 8. Närbild medelålders kvinna

  Maritha Norstedt 1963 – 2023

  Svenska Filminstitutet har nåtts av Maritha Norstedts tragiska bortgång.

 9. Bild från bryggan ur Att angöra en brygga

  Svenska filmer på SVT sommaren 2023

  Här är listan över alla svenska filmer som släpps på SVT i sommar. Det angivna datumet avser dag filmen visades/visas i tablå-tv och sedan är varje titel tillgänglig på SVT Play i 30 dagar. Mycket nöje!

 10. Thomas Roger

  Thomas Roger till minne

  I torsdags begravdes Thomas Roger. En sann trotjänare i den svenska filmen och som vigde större delen av sitt liv åt den. Inte mindre än 16 olika funktioner finns listade under hans namn i Svensk Filmdatabas. Bland annat var han producent, produktionsledare, fotograf och passare.

Visa fler