Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Närbild futuristisk kvinnas ansikte.

  Kvinnliga rappare, afro-futuristisk film och nytt från Tarik Saleh

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Hela 18 projekt ingår i den sista omgången produktionsstöd och marknadsstöd innan sommaren. Bland filmerna finns en spelfilm om Zlatan, en egyptisk thriller, science fiction i kortformat och dokumentärer om kvinnliga rappare och pojkar i målbrottet.

 2. Sissela Ben i Sune vs Sune

  Fortsatt ökat filmtittande på vod

  Analys och statistik

  Redan innan Corona-krisen sågs nästan hälften av alla långfilmer i Sverige på vod-tjänster. De senaste åren har framförallt svod ökat, medan tittandet på tvod ligger kvar på samma nivå som för fem år sen.

 3. Halvdan Viking skolbio

  Halvdan Viking mest sedda filmen på skolbio 2019

  Analys och statistik

  Filminstitutet undersöker årligen hur skolbioverksamheten ser ut i Sveriges kommuner. Resultaten visar att det finns ett stort utbud av titlar på skolbio i Sverige. Det finns även ett stort intresse att starta upp skolbio bland kommunerna som inte hade någon verksamhet 2019.

 4. Stängd biograf i USA

  Effekter av covid-19 i filmbranschen internationellt

  Analys och statistik

  Filmbranschen är hårt drabbad av den globala covid-19-pandemin, med förlorade intäkter, stoppade och uppskjutna inspelningar och stängda biografer runtom i världen. Vad är det egentligen som hänt i branschen och hur ser framtiden ut?

 5. Tecknad spyfluga

  Spyflugor, jiddisch och slump

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Bland de senaste projekten som beviljats produktionsstöd finns ett kidnappningsdrama i Sinai, deporteringsstudie från Auschwitz och en ung mans mardrömmar om faderskapets vedermödor.

 6. Filmhusets fasad

  Begränsad service på biblioteket

  Biblioteket

  Bibliotekets publika del är stängd med anledning av coronaviruset. För att möta efterfrågan har vi endast öppet för bokade besök. Vi månar om din och andra besökares hälsa och vill på detta sätt motverka smittspridning

 7. Eva Henning i filmen Banketten (1948). Hon ligger lutad mot en säng med en pistol i handen.

  Eva Henning fyller sekel

  Nyheter om svensk film

  Vi uppmärksammar skådespelerskan Eva Henning, som skulle ha fyllt 100 år 10 maj, med en text skriven av Filminstitutets presschef Jan Göransson.

 8. Kvinnor och män vid soffgrupp

  Surrogatmödrar, mobbning och romkom för unga

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Bland de senaste projekten som beviljats stöd finns två projekt med humor och romantik för en yngre målgrupp, både Eva & Adam att vara eller inte vara – ihop och Sune – midsommar. Dessutom dokumentärer om mobbning, surrogatmödraskap och kortfilm om rätten till intimitet och lust. Med mera.

 9. Ghita Nörby och Max von Sydow i filmen Hamsun

  P.O. Enquist och filmen

  Nyheter om svensk film

  Författaren och dramatikern Per Olov Enquist avled den 25 april. Hans författarskap är älskat av många, men hans stora gärning inom svensk film är kanske inte lika välkänd. Hans manusarbete bidrog till att filmer som Pelle Erövraren, Il Capitano och Hamsun belönades med Oscar, Golden Globe, Guldpalmen i Cannes, Silverbjörnen i Berlin och Guldbaggar – själv fick han en för sitt manus till Hamsun. Dessutom hade P.O. Enquist som filmutredare en viktig roll för utvecklingen av svensk film.

 10. Filminstitutet fördelar 50 miljoner kronor av regeringens stödpaket

  Filminstitutets stöd Nyheter om svensk film

  Filminstitutet har fått i uppdrag att fördela 50 miljoner av det stödpaket om 500 miljoner kronor till kulturen som regeringen utlyst idag. De medel Filminstitutet har att fördela syftar i första hand till att stötta visningsarrangörer som har haft intäktsbortfall och nödgats ställa in eller stänga ned sina verksamheter, med anledning av covid-19.

Visa fler