Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Skådespelaren Rolf Skoglund sitter på en stol i ett rum

  Till minne av Rolf Skoglund

  Det är många beundrare av Rolf Skoglunds skådespelarkonst som med stor sorg mottager beskedet om hans bortgång. Hans publik och alla hans kollegor framför och bakom kameran, kollegorna på och bakom scenen finns bland dem.

 2. Ung tjej i keps

  Moodysson, Jesus och Varberg

  Nyheter om svensk film Marknadsstöd Produktionsstöd

  Juni månads produktionsstöd är sprängfyllt med stora svenska filmnamn inom både fiktion och dokumentär, men även debuterande regissörer. Lukas Moodysson, Ellen Fiske, Erik Gandini, Isabella Eklöf och Daniel Espinosa finns alla med bland de totalt 25 projekt som beviljats produktions- och marknadsstöd.

 3. Studie III (1953) är en av de Peter Weiss-filmer som visas på årets Bologna-festival.

  Elva svenska filmer på Il Cinema Ritrovato

  Filmarkivet Nyheter om svensk film

  Arkivfestivalen Il Cinema Ritrovato är tillbaka efter pandemin med ett fullspäckat program och pågår 25 juni till 3 juli.

 4. Tarik Saleh och Ruben Östlund i smoking firar sina vinster i Cannes

  Svensk succé i Cannes 2022

  Nyheter om svensk film

  Det skrevs svensk filmhistoria när den 75:e upplagan av Cannes filmfestival avslutades med sedvanlig prisutdelning i Salle Lumière i slutet av maj. Läs mer och se bilder och intervjuer nedan. 

 5. Calendar Girls

  Ökat intresse för svensk dokumentärfilm

  Analys och statistik

  Den svenska publikens intresse för svensk dokumentärfilm var stort redan innan. Men nu har andelen av befolkningen som är intresserade ökat ytterligare. Så mycket som 76 procent av alla mellan 15 och 74 år uppgav i Filminstitutets senaste publikundersökning att de är intresserade av svensk dokumentär.

 6. Greta och Spring Uje spring fick högst publikbetyg 2021.

  Svenska filmerna som fick högst publikbetyg 2021

  Analys och statistik

  Filminstitutet undersöker kontinuerligt vad publiken tycker om svenska filmer. Kvalitet kan betyda olika saker för olika personer, och att en film har fått ett högt betyg av de som sett den är ett tecken på att filmen har nått ut till sin rätta målgrupp. Här är filmerna som fick högst betyg i den senaste undersökningen.

   

 7. Närbild analog projektor

  Höjt stödbelopp för projektorer

  Filminstitutets stöd

  Filminstitutet höjer stödbeloppet för projektorer till 400 000 kronor för biografer som redovisar moms och 500 000 kronor för biografer som inte redovisar moms.

 8. Tecknad björnflicka rider på groda

  Gängvåld, Tommie X och magisk saft

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Dokumentären The Dear John Letter utreder självdestruktiva uppväxtår med droger. Kortfilmen Vänta är en lågintensiv thriller till fots som behandlar organiserad brottslighet i tonårsmiljö. Och så är världens starkaste björn tillbaka i Bamse och världens minsta äventyr, denna gång med Nalle-Maja i fokus. Stöd har även beviljats sju talangprogram. Det och mycket mer bland de senaste stöden.

 9. Bokomslagsbild, Allan Ekelund, "Att vara vid filmen"

  Att vara vid filmen: samtal och filmvisning

  Biblioteket

  Biblioteket bjuder tillsammans med Atrium förlag in till samtal och filmvisning för att uppmärksamma utgivningen av den legendariske produktionsledaren Allan Ekelunds minnesanteckningar, ”Att vara vid filmen”. Vi bjuder på dryck och snacks innan samtalet, och efteråt visar vi Fröken Chic (1959) på stor duk i Bio Mauritz. Allt helt gratis – varmt välkomna!

 10. 2 cheerleaders i luften

  Jakt, cheerleading och topless pensionärer

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Sarah Gyllenstierna, tidigare regiassistent till Spike Lee, gör Jakt på ett vitt fält om tre jaktbesatta män. Power Jaguars är en kortdokumentär om cheerleading och kvinnlig vänskap i regi av Jessica och Annika Karlsson. Ellen Ekman regisserar och illustrerar kortfilmen Doris och Bettan om pensionärer som fightar omgivningen med drinkpinnar och hängbröst. Det och mycket mer bland de senaste projekt som beviljats produktionsstöd.

Visa fler