Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Ung kvinna och ung man i säng

  De senaste produktionsstöden

  Mia Engberg återvänder med en resa i sin egen historia, Hans Blix diskuterar diplomati och Patrik Blomberg Book gör 1980-talsdoftande skånskt synthdrama. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

 2. Triangle of Sadness-gänget

  Triangle of Success – Ruben Östlunds fenomenala framgångsresa

  Nyheter om svensk film

  Det blev inga Oscars, men framgångssagan för Triangle of Sadness gör att Ruben Östlund ändå skrivit in sig i den svenska filmhistorien. Här är några höjdpunkter från filmens magnifika resa, från Gulpalmen i Cannes till tre nomineringar på den nyligen avslutade Oscarsgalan. 

 3. En man sitter i en beige skinsoffa och ler mot kameran

  Filminstitutet hyllar Roy Andersson 80 år

  Svenska Filminstitutet hyllar en ikon som förgyllt svensk film med sitt särpräglade bildspråk och estetiska uttryck. Med över 300 reklamfilmer och tolv filmer har Roy Andersson en lång och gedigen karriär bakom sig inom både svensk film och i reklamfilmsbranschen. Många av hans reklamfilmer har blivit prisbelönta och hans långfilmer har fått stor internationell uppmärksamhet och vunnit priser vid många stora filmfestivaler. Under mars månad uppmärksammar Filminstitutet Roy Anderssons långa karriär, på Filmarkivet.se kan du se flera av Andersson reklamfilmsklassiker, helt gratis och den 30 mars bjuder Cinemateket och Filminstitutets bibliotek in till en helkväll på Filmhuset med boksamtal och filmvisning. 

 4. Sånger från folkhemmet: om Roy Andersson av Mårten Blomkvist

  Roy Andersson - samtal om ny biografi

  Biblioteket

  Välkommen till ett samtal, 30 mars, där Mårten Blomkvist presenterar sin nya bok Sånger från folkhemmet: om Roy Andersson. Lagom till regissörens 80-årsdag.

 5. Ingmar Bergman at the Crossroads: Between Theory and Practice

  Bergman – för att inte tala om alla dessa val och samarbeten

  Biblioteket

  Välkommen till ett samtal där Katinka Faragó, Måns Reuterswärd och Linus Tunström möter Maaret Koskinen och Louise Wallenberg. Ämnet är Ingmar Bergman och en ny antologi utifrån själva produktionen av film och teater.

 6. Svartvit. Man i polo vid filmprojektor.

  Torbjörn Axelman har avlidit

  Talangfull tv-pionjär och udda filmprofil.

 7. Bild från Boy from Heaven av Tarik Saleh.

  Filminstitutets resultatredovisning för 2022

  I Filminstitutets resultatredovisning sammanfattas verksamheten under det gångna året.

 8. Ungdomar festar

  Milano, musikal och cupcakes

  Produktionsstöd

  Dokumentären Rosornas by skildrar den framväxande ultrahögern i Italien, musikalen The End utspelar sig i en palatsliknande bunker och kortfilmen Strings vänder sig till ungdomar - med en berättelse om ungdom. Dessutom har dokumentären Kungen av Karin af Klintberg beviljats marknadsstöd. Det och mycket mer bland de senaste produktions- och marknadsstöden.

 9. kvinna till sjöss

  Gunvor Pontén 1929 - 2023

  Hon gjorde nära sextio roller under åtta decennier.

 10. Collage med bilder från 10 år med Filmrummet

  Filmrummet firar 10 år!

  Den 9 oktober 2012 äntrade den australienska författaren och feministikonen Germaine Greer scenen tillsammans med Karolina Ramqvist inför en fullsatt salong i bio Victor i Filmhuset i Stockholm, och det blev startskottet för den nya publika arenan Filmrummet.

Visa fler