Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Anita Lindblom i En kärlekshistoria

  Anita Lindblom och filmen

  Anita Lindblom har gått bort i en ålder av 82 år. Hon var en av våra allra största artister under förra seklet men hennes karriär var i jämförelse med andra artister av liknande kaliber förhållandevis kort, bara drygt 25 år. Det är snart 40 år sedan hon gjorde sina sista skivinspelningar. Förutom succéerna på plattor medverkade hon i krogshower och revyer. Hon var en flitig gäst i tv-program i hela Norden, Tyskland och Frankrike. Dessutom var hon filmstjärna. Det hann bli tio filmroller mellan 1957 och 1974.

 2. Blond man ser upp mot annan man i närbild.

  Bus, straff och isländska förorter bland de senaste produktionsstöden

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Bland de senaste projekten som beviljats produktionsstöd finns Hannes Holms nyversion av Karl Bertil Jonssons julafton (som även tilldelas marknadsstöd), Ylva Forners filmatisering av Kristoffer Folkhammars omtalade roman Magisterlekarna, och Josephine Bornebuschs kammarspel ORCA.

 3. Producent Cecilia Nessen, regissör (m.m.) Nathan Grossman och festivaldirektör Alberto Barbera på röda mattan innan visningen. Foto Ann- Louice Dahlgren / Filminstitutet

  Gretas filmresa har startat

  Nyheter om svensk film

  Nathan Grossmans dokumentär om Greta Thunberg är på väg till Kanada, där den kommer att visas under Toronto International Film Festival. Filmen, som fått titeln I Am Greta, har precis haft världspremiär på Venice International Film Festival, och många blev märkbart tagna av det närgångna porträttet av  den unga miljöaktivisten. Filminstitutets utsända, Ann-Louice Dahlgren, förmedlar i sin text både känslan på plats detta speciella år och kritikernas reaktioner efter att ha sett fillmen.

 4. Collage med tjugo bilder från höstens biopremiärer 2020

  Höstens filmpremiärer

  Nyheter om svensk film

  Svenska Filminstitutet och Film & TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en (delvis digital) presentation av höstens svenska långfilmspremiärer, tisdagen den 1 september på biograf Grand i Stockholm. Nedan listas samtliga titlar, premiärdatum och distributörer. Vid varje titel ligger även ett klipp med trailer och intervju som gjordes under presentationen. Samtalsledare var Pekka Heino.

 5. Bettan von Horn

  Bettan von Horn till minne

  Nyheter om svensk film

  I slutet av juli gick Bettan von Horn bort i en ålder av 67 år. Som en av Folkets Bios frontfigurer under nästan ett halvt sekel kom hon att betyda enormt mycket för kvalitetsfilmen i allmänhet och den svenska dokumentärfilmen i synnerhet. 

 6. En ny 35mm-kopia av Erotikon (Mauritz Stiller, 1920), med autentiskt applicarade färger, visas på årets upplaga av arkivfestivalen i Bologna (25-31/8).

  Kortfilmer och stumfilmsklassiker på arkivfestivalen i Bologna

  Filmarkivet Filminstitutet

  Årets upplaga av världens främsta arkivfestival Il cinema ritrovato äger rum 25-31 augusti; med färre filmer och fler biografer än vanligt som en följd av införandet av säkerhetsföreskrifter med anledning av covid-19.

 7. En man skriver

  Biblioteket öppnar 17 augusti

  Biblioteket

  Vi välkomnar besökare från och med 17 augusti. Med anledning av coronaviruset erbjuder vi ett begränsat antal läsplatser, och ber vidare om hjälp med att hålla avstånd och minimera köbildning. 

 8. Närbild futuristisk kvinnas ansikte.

  Kvinnliga rappare, afro-futuristisk film och nytt från Tarik Saleh

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Hela 18 projekt ingår i den sista omgången produktionsstöd och marknadsstöd innan sommaren. Bland filmerna finns en spelfilm om Zlatan, en egyptisk thriller, science fiction i kortformat och dokumentärer om kvinnliga rappare och pojkar i målbrottet.

 9. Sissela Ben i Sune vs Sune

  Fortsatt ökat filmtittande på vod

  Analys och statistik

  Redan innan Corona-krisen sågs nästan hälften av alla långfilmer i Sverige på vod-tjänster. De senaste åren har framförallt svod ökat, medan tittandet på tvod ligger kvar på samma nivå som för fem år sen.

 10. Halvdan Viking skolbio

  Halvdan Viking mest sedda filmen på skolbio 2019

  Analys och statistik

  Filminstitutet undersöker årligen hur skolbioverksamheten ser ut i Sveriges kommuner. Resultaten visar att det finns ett stort utbud av titlar på skolbio i Sverige. Det finns även ett stort intresse att starta upp skolbio bland kommunerna som inte hade någon verksamhet 2019.

Visa fler