Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Bokomslag till boken Oland - Svergies glömda Hollywoodstjärna med rubrik, författare och en bild på skådespelaren

  Boksamtal: Oland – Sveriges glömda Hollywoodstjärna

  Biblioteket

  Värner Ölund (Warner Oland) var ingen vanlig hollywoodsvensk. I hans förflutna döljer sig mörka hemligheter och några av filmhistoriens största skamfläckar. I mer än tio år har filmhistorikern Kim Khavar Fahlstedt forskat och skrivit på den första boken om Warner Oland. Välkomna till ett spännande samtal mellan författaren och Per Perstrand – onsdag 8 maj kl. 16.30 i Filminstitutets bibliotek!

   

 2. äldre kvinna med keramik

  Demens, keramik och Bamse

  Bland de senaste projekt som beviljats stöd finns en dokumentär om Lisa Larson, en skräckfilm om demens, en komedi av Moa Lundqvist och en air av Rihanna. Marknadsstöd beviljas bland annat till kommande Bamse och havets hemlighet. Detta och mycket mer bland de totalt 23 projekten.

 3. På ett vitt skrivbord står en dator och en pappform med popcorn. På bordet ligger många dvd-filmer och en dvd-spelare

  Låna moviebox på biblioteket

  Biblioteket

  Med flera tusen filmer på DVD och numera även DVD-spelare för utlån väcker Filminstitutets bibliotek liv i hemvideoupplevelsen. 

 4. Collage med rosa bakgrund och bilder av barn som jobbar med film i Kulturskolan

  Kulturskolan - en plats för film!

  Lockar film nya målgrupper till kulturskolan? Hur bygger vi och leder en hållbar filmverksamhet? Hur kan vi utveckla nya undervisningsformer och metoder? Välkommen till inspirerande kunskapsdagar i Jönköping 3–4 oktober 2024.

 5. Collage med tre bilder som representerar filmfestivalen BUFF

  Årets BUFF är igång!

  Äntligen! Nu har BUFF Malmö filmfestival slagit upp portarna för sin 41:a upplaga. BUFF Filmfestival har sedan 1984 varit det viktigaste visningsfönstret för film för barn och unga i Norden.

 6. Berlinale 2024 affisch. En tecknad björn på Rosa bakgrund.

  Kreativa Europa MEDIA på Berlinale

  Kreativa Europa

  MEDIA-desken tipsar om och välkomnar till seminarier och möten under Berlinales industrydagar.

 7. Tre kopior av Kreativa Europa i Fokus på en ljusgrön bakgrund.

  Kreativa Europa i Fokus 1, 2024 är ute!

  Kreativa Europa

  I årets första Kreativa Europa i Fokus berättar vi om några av de aktiviteter som genomförts under 2023 i Sverige och andra europeiska länder.

 8. kvinna i horisonten

  Demoner, gökur och jojkmusikal

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Bland de senaste produktionsstöden finns ett nytt projekt från årets Guldbaggevinnare för Bästa film och en dokumentär om Roy Anderssons familj. Marknadsstöd går till kommande Lasse-Maja filmen. Totalt har sjutton projekt beviljats stöd.

 9. Vollage svenska filmvåren 2024

  Vårens svenska filmpremiärer

  Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en presentation av vårens svenska långfilmspremiärer, onsdagen den 24 januari på Bio Rigoletto. Här är samtliga filmer som presenterades, med trailer och intervju med regissörer, producenter, manusförfattare och skådespelare. Filmerna är listade i premiärordning.

 10. Glad ung man och kvinna

  Filminstitutet på Göteborg Film Festival 2024

  Svenska Filminstitutet närvarar som vanligt vid Göteborgs filmfestival. Festivalen äger rum fredag 26 januari – söndag 4 februari.

Visa fler