Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Jozi Gold

  Premiär för Jozi Gold – om "en farmor utan utbildning" som gör skillnad

  Nyheter om svensk film

  Idag 3 april är det premiär både på bio och online för Jozi Gold, en ny dokumentär av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven som följer den sydafrikanska miljöaktivisten Mariette Liefferinck i hennes kamp mot den mäktiga gruvindustrin i Johannesburg. Vi fick en pratstund med Fredrik Gertten om Jozi Gold, och om nya strategier för att nå ut med film i coronatider.

 2. Förändringar av stödgivning med anledning av coronaviruset

  Den här sidan uppdateras löpande med information om de åtgärder Svenska Filminstitutet vidtar med anledning av covid-19.

 3. Analoga filmrullar

  Filmtips från Filmhuset

  Allt är uppochner just nu och vi håller oss hemma och borta från större sammanhang. Vad kan vi göra, var hittar vi tröst och uppmuntran - hur kan vi skingra tankarna? Med film, förstås.
  Välkommen till Filmtips från Filmhuset, en ständigt växande artikel där Filminstitutets medarbetare delar med sig av sina svenska filmtips (allihop tillgängliga att strömma).

 4. Från fiilmen Joker

  Utmaning för inhemsk film i Europa

  Analys och statistik

  Antalet totala biobesök på Europas biografer var rekordhöga 2019. Men den inhemska filmens andel av besöken minskade i de flesta länder, liksom i Sverige.

 5. En man som heter Ove

  Svensk film under 2010-talet

  Analys och statistik

  Filminstitutet summerar svensk films 2010-tal. Hur många filmer var biosuccéer och hur många hyllades av kritiker?

 6. Hanna Ardehn i Störst av allt

  Så många svenskar har sett Störst av allt på Netflix

  Analys och statistik

  Den första svenska Netflix-produktionen Störst av allt har beskrivits som en framgång bland unga tittare. Mot bakgrund av vod-tjänsters ökade betydelse och att unga generellt är mindre positiva till svensk film har Filminstitutet undersökt hur många som har sett serien i Sverige.

 7. Breakfast Club

  Biblioteket hemifrån – nu med ännu mer gratis film!

  Biblioteket

  Biblioteket är stängt och det är viktigt att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Därför vill vi på biblioteket underlätta och tipsa om saker man når även hemifrån.

 8. Kvinna med Donald Trumps ansikte

  Fitness, deep fake och gospel

  Bland de senaste projekten som beviljats produktionsstöd finns Magnus von Horns Sweat om sociala mediers bräcklighet, dokumentären Kören av Amanda Pesikan om Tensta Gospel Choir samt de första filmerna i projektet Glöd, satsningen på kortfilm på de nationella minoritetsspråken.

 9. Filmhuset exteriör dag

  Med anledning av det nya coronaviruset

  På denna sida informerar vi om specifika nyheter gällande våra publika verksamheter i relation till det nya coronaviruset. För övrigt följer Filminstitutet Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

  Information in English below.

 10. Max von Sydow

  Max von Sydow 1929-2020

  Nyheter om svensk film

  Max von Sydow har gått bort. Han var en av de främsta svenska skådespelarna genom tiderna, både i regi av Ingmar Bergman och internationellt, med en karriär som spände över sextio år och drygt 120 filmroller.

Visa fler