Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Jan Troell bakom kameran under inspelning

  Tre om Troell

  Den 23 juli fyller Jan Troell 90 år, vilket kommer att uppmärksammas på många sätt. Maria Larssons eviga ögonblick är nydigitaliserad av Filminstitutet och kommer få nypremiär under sommaren. SVT visar flera av hans filmer - i digitaliserat skick - och på Trelleborgs museum pågår just nu en stor utställning som bland annat visar upp regissörens första kontakt med filmkameran. Själv har Troell klippt om sin film Bang, som tävlade om en Guldpalm i Cannes 1977. 

  Jan Troells stora betydelse för den svenska filmkonsten är oomstridd. I tre essäer av Bengt Forslund, Leif Furhammar och Klas Viklund belyses olika sidor av hans konstnärskap.

 2. Pensionerat danskompani

  Fotboll, skateboard och passionerad pension

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Hälften av projekten i den senaste omgångens produktionsstöd är dokumentärer, bland annat Ultras om fotbollens supporterkultur och Calendar Girls om en dansgrupp för pensionerade kvinnor i Florida. Bland spelfilmerna finns Exodus, Abbe Hassans långfilmsdebut som regissör, och Lill-Zlatan och Morbror Raring för de yngsta. Dessutom beviljas marknadsstöd till Mårten Klingbergs Andra akten. Detta och mycket mer bland de totalt femton projekten.

 3. Sameblod

  De flesta unga tycker att film ger vidgade perspektiv

  Analys och statistik

  Nästan hälften av befolkningen anser att film ger dem vidgade perspektiv, visar resultatet av en undersökning från Filminstitutet. Men resultatet visar också på skillnader mellan olika befolkningsgrupper. Bland unga mellan 15 och 34 år tycker en klar majoritet att de får vidgade perspektiv av film. Ökad tillgänglighet till ett brett filmutbud kan bidra till att vidga perspektiven i samhället.

 4. Biograf Saga

  Stort intresse för att se film på bio

  Analys och statistik

  Imorgon 1 juni öppnar Sveriges biografer upp med ett nytt besökstak på 50 personer. Inför återöppnandet, som just nu pågår i flera länder, visar undersökningar att det från publikens sida finns ett stort intresse för att gå på bio. De senaste besökssiffrorna från biografer i Storbritannien och Frankrike ger hopp inför sommaren, enligt en omvärldsanalys från Svenska Filminstitutet.

 5. Filminstitutets arkiv

  Filmhuset bakom kulisserna

  Nyheter om svensk film

  Följ med bakom kulisserna på 50-årsfirande Filmhuset! En ny kortdokumentär ger en inblick i arkitekturen och samlingarna.

 6. Dockanimerad kvinna i butik

  Stop-motion, livscoacher och sovande på jobbet

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Hanna Sköld regisserar Butiken med både stop-motion teknik och live action, Maria Lundqvist gör huvudrollen i kortfilmssatir om konsumtionssamhället och Powernapper´s Paradise av Samir Arabzadeh är en kortdokumentär som skildrar livet i en filippinsk stad där det är helt okej att sova på jobbet. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

 7. Ung pojke dricker öl.

  Sanna Lenken, sumo och pussel

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Sanna Lenken (Tunna blå linjen) regisserar Comedy Queen om unga Sasha som vill bli ståuppkomiker, dokumentären Resorts av Mette Carla Albrechtsen följer bosatta på charterort och Johannes Stjärne Nilssons kortfilm 360 bitar följer med besatthet ett pussels ursprung. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

 8. Svenska filmen Red Dot

  Filmtittarna väljer Netflix under pandemin

  Analys och statistik

  Trots en kraftig nedgång i biobesök visar statistik från Filminstitutet att det är fler som har ökat sitt filmtittande under pandemin än det är som har minskat sitt tittande. Över 70 procent av befolkningen har ökat sitt filmtittande på olika streamingtjänster. Framför allt gäller ökningen Netflix.

 9. Orca var en av de filmer som hade premiär på både bio och vod 2020

  Var tredje invånare ser en svensk film i månaden

  Analys och statistik

  Svensk films månadsräckvidd i befolkningen 15-74 år är 35 procent, visar en undersökning från Filminstitutet. Det innebär att minst 2,6 miljoner svenskar ser inhemsk film under en månad, en mätpunkt för Filminstitutets arbete för att fler ska få uppleva film. Vanligaste plattform för att se svensk film var via abonnemangsbaserade streamingtjänster (svod), vilket var dubbelt så vanligt som att ha sett en svensk film på tv.

 10. Nelly Rapp - Monsteragent

  Påsklovstips till filmsoffan

  Nyheter om svensk film

  Påsken är här! Dags att njuta av ledigheten, bulla upp med ägg-stra mycket godis och se en massa härlig film. Här bjuder vi på ett knippe filmtips som funkar för både små och stora barn.

Visa fler