Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Collage med bilder från vårens filmpremiärer 2021

  Vårens svenska filmpremiärer 2021

  Svenska Filminstitutet och Film & TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en (delvis digital) presentation av vårens svenska långfilmspremiärer, måndagen den 18 januari i Bio Victor i Filmhuset. Nedan listas samtliga titlar, premiärdatum och distributörer. Vid varje titel kommer vi inom kort att publicera ett klipp med trailer och intervju/videohälsning från presentationen. Samtalsledare var Pekka Heino.

 2. Viveca Lindfors

  Viveca Lindfors 100 år

  Nyheter om svensk film

  Hennes tidiga filmer lockade massorna till biograferna. Hon har vunnit en Emmy, Silverbjörnen i Berlin, fått mottaga Stockholms Filmfestivals Lifetime Achievement och var dessutom en tidig feministpionjär som reste runt i USA och Sverige med sin one-woman-show I Am a Woman i mitten på sjuttiotalet. Vid fyllda 67 år begick hon sin filmregidebut. Den 29 december är det 100 år sedan Viveca Lindfors föddes.

 3. Ung kvinna och man när bild på natten

  Tuva Novotny, Silvana Imam och heta matlagningskurser

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Tuva Novotny regisserar Diorama, Marianne Ahrne gör kortfilm om jiddisch, Pella Kågerman (Aniara) gör undergångsromkom och ny film kommer om LasseMajas Detektivbyrå. Bland dokumentärerna finns ett rättegångsdrama och bilder från ett ukrainskt barnhem. Det och mycket mer bland de senaste produktions- och marknadsstöden.

 4. Ur: Parasit

  I vilka länder går flest på bio?

  Analys och statistik

  Sydkorea är det land där biogåendet är som störst och i Egypten är det lägst. I majoriteten av de länder som Filminstitutet har undersökt drar internationella filmer mer publik än inhemska. Undantaget är USA och Sydkorea som har högt biogående även på inhemska titlar.

 5. Ur Snabba Cash – Livet deluxe.

  Unga tittar lika mycket på svensk film som äldre

  Analys och statistik

  Unga tittar mer på film jämfört med äldre och går oftare på bio. Målgruppen är mindre positiv till svensk film, men de tittar lika mycket på svensk film som äldre. Filminstitutet har undersökt vilka svenska filmer som lockat de unga under de senaste åren.

 6. Emelie Garbers (mimaroben) och Bianca Cruzeiro (Isagel) som båda belönades med Guldbagge på 2020 års gala, för Bästa kvinnliga huvudroll respektive biroll.

  Allt fler filmer med HBTQ-tema på bio

  Analys och statistik

  Antalet filmer med HBTQ-tema i både svensk och utländsk film har ökat sett till de senaste fem åren, 2015 – 2019. Mest markant är ökningen inom svensk spelfilm där en av fem filmer som hade premiär 2019 var med HBTQ-tema.

 7. Sven Wollter

  Sven Wollter – till minne

  Nyheter om svensk film

  En varm septemberdag för 19 år sedan bjöds skådespelarparet Sven Wollter och Viveka Seldahl in av Filminstitutets dåvarande vd Åse Kleveland till hennes chefsrum i Filmhuset.  Paret hade några veckor tidigare blivit belönade som bästa skådespelare respektive bästa skådespelerska för sina insatser i Bille Augusts film En sång för Martin på Karlovy Varys stora filmfestival i Tjeckien.

 8. Porträtt Inga Adolfsson

  Tidigare medarbetaren Inga Adolfsson död

  Inga Adolfsson, mångårig medarbetare på Filminstitutets filmarkiv, har gått bort i en ålder av 81 år.

 9. Ung tjej och ung kille med keps

  Tracey Thorn, Roy Andersson och influencers

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Bland de nio senaste projekten som beviljats produktionsstöd finns en dokumentär om när Roy Andersson gör sin sista film, en relationskomedi i zombiemiljö, animationer om Corona av och för barn, framgångstörstande influencers - och mycket mer.

 10. Hängivelsen

  Maud Hansson – mycket mer än häxa och piga

  Nyheter om svensk film

  "Hujedamej sånt barn han var, ej värre tänkas kan…” Generation efter generation har sjungit och nynnat den melodin alltsedan första Emil i Lönneberga-filmen kunde ses på bio 1971. Nu har rösten som en gång sjöng den tystnat. Maud Hansson, för evigt förknippad med pigan Lina i Emil-filmerna, har gått bort i en ålder av 82 år.

Visa fler