Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Collage vårens filmpremiärer 2022

  Vårens filmpremiärer 2022

  Svenska Filminstitutet och Film & TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en presentation av vårens svenska långfilmspremiärer, tisdagen den 18 januari i Bio Victor i Filmhuset. Här är samtliga filmer som presenterades, med trailer och intervju eller videohälsning från regissörer, producenter och skådespelare. Samtalsledare var Pekka Heino. 

 2. Närbild tjej som kramas

  Medelhavsnoir, sorg och sjungande djur

  Axel Petersén (Avalon, Toppen av ingenting) återvänder med ett drama om skuld och spel. Jenifer Malmqvist långfilmsdebuterar med en dokumentär om sorgbearbetning. Och så kommer ny film om Mamma Mu som denna gång vill göra mu-sikal. Christian Ryltenius regisserar. Det och mycket mer bland årets sista produktionsstöd.

 3. Ur filmen Lena.

  Stort intresse för svensk dokumentärfilm

  Analys och statistik

  Ungefär hälften av de svenska långfilmer som har premiär varje år är dokumentärer, vilket är en betydligt högre andel än motsvarande för utländska filmer. Svenska dokumentärfilmer får ofta höga betyg av svenska filmkritiker. Nu visar en undersökning från Filminstitutet att en majoritet av befolkningen är intresserade av svenska dokumentärfilmer.

 4. Ur filmen Catwalk - Från Glada Hudik till New York

  Svenska filmerna som fick högst publikbetyg 2020

  Analys och statistik

  Kvalitet är viktigt för publikens bild av svensk film och Filminstitutet undersöker kontinuerligt vad publiken tycker om svenska filmer. Kvalitet kan betyda olika saker för olika personer, och att en film har fått ett högt betyg av de som sett den är ett tecken på att filmen har nått ut till sin rätta målgrupp. Här är filmerna som fick högst betyg i den senaste undersökningen.

 5. Ur filmen Suedi.

  Film viktigt för välbefinnande

  Analys och statistik

  Majoriteten av Sveriges befolkning tycker att film bidrar till glädje och avslappning. Cirka 40 procent av befolkningen anser att film är viktigt för deras välbefinnandet i stort. Film är särskilt viktigt för utlandsföddas välbefinnande.

 6. Närbild kvinna bakom filmkamera

  Anna-priset - ansökan är öppen

  Priset vill öka kunskapen om FN:s kvinnokonvention och belysa hur den har betydelse för filmbranschen, så att kvinnor ges lika möjlighet att berätta sina historier.

 7. Man och kvinna i restaurang

  Hypnos, tuggummi och en kärlekskrank brödrost

  Produktionsstöd

  Forever är en ungdomsfilm om vänskap och fotbollsdrömmar för 10-14 åringar och Hypnosen är en komedi om att släppa sociala spärrar. Konstnären Nellie Mae Rowe gör tuggummiskulpturer i dokumentären This World is Not My Own och i kortfilmen Silviana Deluxe 250 är en brödrost djupt förälskad i sin ägare. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

 8. Apstjärnan

  Höstlovsfilm för hela familjen

  Äntligen höstlov! En perfekt vecka att fly novembermörkret och se en massa härlig film. Här bjuder vi på en klase filmtips som passar perfekt för både små och stora barn.

 9. Två tvååringar på huk.

  Barn, brev och ung vänskap

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Björn Runge regisserar Bränn alla mina brev, baserad på Alex Schulmans bok med samma namn, Gunhild Westhagen Magnor regisserar What We Are, en dokumentär om norska tvååringar och Stina Wirsén regisserar Historien om Bodri, en animerad kortfilm baserad på Hedi Frieds liv.

 10. 438 dagar och En man som heter Ove

  Vilka filmer väljer publiken att se på bio?

  Analys och statistik

  Hur stor andel av en films totala tittande som skett via biograf varierar markant mellan olika titlar. För svenska filmer från 2013–2020 som Filminstitutet undersökt är andelen biotittande allt mellan 15 och 57 procent av filmens totala tittande första lanseringsåret. Någon tydlig skillnad mellan olika typer av film framgår inte av analysen, men biografens andel är något högre för filmer med stor produktionsbudget och höga kritikerbetyg, samt för drama/biografi och film med vuxna som målgrupp.

Visa fler