Vem? När? Hur? - Ny unik filmdatabas ger dig svaren

Nyheter om svensk film

Vem mördade mannekängen i Mannekäng i rött? Vilken helgdag filmades helikopterkraschen i Mannen på taket? Vad sades i censurdebatten om Tystnaden? Vilka har spelat Gustaf III?

Från och med idag finns en ny unik filmdatabas tillgänglig på webben - www.svenskfilmdatabas.se. I den kan man hitta allt man kan behöva veta om svensk film. Här finns information om samtliga svenska långfilmer som gjorts sedan 1897 samt tusentals kort-, dokumentär- och tv-filmer, från Slagsmål i Gamla Stockholm (1897) till Smala Sussie.

Innehållet i databasen har växt fram under de 40 år som Svenska Filminstitutet funnits och vi har nu bestämt oss för att göra det tillgängligt för allmänheten via internet. Totalt innehåller Svensk Filmdatabas 10.357 svenska produktioner för film och tv. Dagligen läggs nya uppgifter in och en uppdatering sker varje natt.

Åse Kleveland, VD Svenska Filminstitutet:
- Svensk Filmdatabas är den samlade kunskapen som funnits i väggarna på Filminstitutet. Genom att göra denna kunskap tillgänglig på webben åskådliggör vi det svenska filmarvet på ett nytt och unikt sätt. Vår förhoppning är att filmintresserade i alla åldrar ska få glädje av databasen och att den ska fungera som såväl som arbetsverktyg som underhållning.

Sökningar går inte bara att göra på titlar, filmarbetare och skådespelare utan även på exempelvis samtliga filmer som gjorts i Norrköping eller samtliga filmer som innehåller sången "Vi gå över daggstänkta berg". Bland den information som finns om varje titel märks förutom team- och skådespelarlistor även inspelningsplats, bio, video- och tv-premiär samt censurinformation.

Skriv ut