Ny filmstudio, nytt kontor, nya filmer - Trollywood expanderar

Nyheter om svensk film

"Josef Fares-studion" heter Film i Västs nya filmstudio, som högtidligt invigdes i helgen av finansminister Bosse Ringholm. Istället för bandklipp fick Ringholm tända upp studiolampor så att hela den 1150 kvadratmeter stora studion badade i ljus. Ett tal som uppskattades av flera företrädare för filmbranschens höll ministern innan han for iväg på nya uppdrag.


 

Redan nu är verksamheten i full gång i nya studion med tre parallella scenbyggen. Samtliga härrör till Josefs nya film Zozo, hans tredje i ordningen. Filmen handlar om en libanesisk pojke som växer upp i krigets Beirut för att så småningom hamna i Sverige. Det låter självbiografiskt men lär så inte vara, enligt Josef. I vilket fall som helst får vi se resultatet på bio i september 2005.

Film i Väst hade bjudit in hela Trollhättan att under lördagen komma och inspektera den nya studion. Scenbyggen i all ära, det var Svenska stuntgruppen som samlade flest åskådare när de serverade en action- och explosionshow i 88:an, den enorma före detta fabrikslokalen på 3 000 kvadratmeter där Lars von Trier i våras spelade in Manderlay.

Stolt visade Film i Västs chefer Tomas Eskilsson, Bengt Toll och Katarina Krave upp sina fräscha och tio dagar gamla kontorslokaler i en nybyggd del, som verkade hämtat inspiration från TV4:s huvudkontor i Stockholm. Snygg arkitektur kombinerad med läcker filmkitsch signerad inredaren Kia Nordqvist. Som exempel har man låtit göra en baldakin till huvudentrén i form av neonskylt à la bio från 30-talet. I ett kafferum finns det snygga vägglampor i form av med motiv från Film i Väst-filmer.

Till ett k-märkt hus ska inom snar framtid Cinestars filial flytta in och förenkla uthyrningen av kameror, strålkastare och övrig inspelningsteknik.

Som många vet pågår det två parallella filmatiseringar av Henning Mankells romaner: I branschen kallad Göteborgs-Wallander respektive Malmö-Wallander. Malmövarianten - med Krister Henriksson i huvudrollen - har under sommaren spelats in i Ystad. Göteborgsditon, där senaste filmen heter Steget efter - med Rolf Lassgård som kommissarie Wallander - är just nu under inspelning i Trollhättan i Lukas Moodysson-studion.

Invigningen och det öppna huset firades med en fest för inbjudna filmbranschföreträdare. En fest som avslutades med att Josef Fares påpassligt fyllde 27 år och blev hyllad med svenska och libanesiska födelsedagssånger. Bästa presenten kanske var att få ge namnet på nya studion?Denna nyhet har tidigare varit publicerad i Filminstitutets nättidning Filmnyheterna.se

Skriv ut