Stefan Jarl får SFF:s filmpris 2007

Nyheter om svensk film

Sveriges Förenade Filmstudios tilldelar dokumentärfilmaren Stefan Jarl årets pris.


Ur pressmeddelande från SFF:

Med motiveringen "Filmskapare, debattör, samhällskritiker - en käftsmäll på svenskt filmliv", är Stefan Jarl 2007 års mottagare av Sveriges Förenade Filmstudios (SFF) glasstatyett och stipendium på 10 000 kronor.

Stefan Jarl anses i ett internationellt perspektiv vara en av världens mest framstående dokumentärfilmare. Mest känd är han för sin Modstrilogi; Dom kallar oss mods 1968 (tillsammans med Jan Lindqvist), Ett anständigt liv 1979 och Det sociala arvet 1993.

Utöver en produktion på drygt fyrtio filmer bildade han också, tillsammans med Ulf Berggren, Folkets Bio 1973 för att ge svenska kort- och dokumentärfilmare en möjlighet att visa sina filmer på bio. Under närmare tio år var han också ansvarig för filmfestivalen i Båstad, som startades av Bo Widerberg och om vilken han gjorde den hyllade Liv till varje pris 1998 med Thommy Berggren som initierad ciceron.

Bland Stefan Jarls övriga filmer kan nämnas Naturens hämnd 1983, Muraren 2002, Terrorister - en film om dom dömda 2003 (tillsammans med Lukas Moodysson) och Flickan från Auschwitz 2005.

Prisutdelningen äger rum den 21 april på Filmhuset i Stockholm i samband med SFF:s årsmöte.

Denna nyhet har tidigare varit publicerad i Filminstitutets nättidning Filmnyheterna.se

Skriv ut