Svenska filmer uttagna till prestigefulla festivaler

Nyheter om svensk film

Den prisbelönade svenska filmen Kid Svensk är uttagen till den 42:a Karlovy Vary International Film Festival i Tjeckien tillsammans med Du levande av Roy Andersson. Dessutom är kortfilmen Kashmir på kredit av Maximilian Hult finalist på Moondance International Film Festival i Los Angeles.


Karlovy Vary International Film Festival är en av Europas äldsta och främsta filmfestivaler och äger rum i den tjeckiska staden Karlovy Vary varje år. Den första festivalen arrangerades redan 1946 och i år är mer än 260 lång- och kortfilmer inkluderade i programmet.

Kid Svensk tävlar i kategorin Another View och kommer att premiärvisas söndag den 1 juli kl. 21.30. Filmen är skriven och regisserad av långfilmsdebutanten Nanna Huolman och vann tidigare i år Svenska kyrkans filmpris vid Göteborg filmfestival. Kid Svensk har svensk biopremiär den 12 oktober.

Roy Anderssons nya film Du levande visades senast på Cannes filmfestival och har premiär i Sverige i september 2007.

Kashmir på kredit visades på Göteborg filmfestival i januari och har därefter gått på flera andra nationella festivaler, där den även vunnit en flera priser. 7-9 september är den en av runt 60 finalister i Moondance Internationel Film Festivals kortfilmskategori.

Denna nyhet har tidigare varit publicerad i Filminstitutets nättidning Filmnyheterna.se

Skriv ut