"Borta bra" - årets bästa novellfilm

Nyheter om svensk film

Nio filmer deltog i årets novellfilmstävling och samtliga visades under fredagen på Göteborg Film Festival.


Ulf Friberg vann årets novellfilmstävling. Foto: Martin Frostberg

Segern togs hem av filmen "Borta bra" i regi av Ulf Friberg. Motiveringen lyder: "Ibland ser det både ut som en klyscha och låter som en klyscha. Ibland ser det ut som en film, men lika ofta teater. Ibland låter det som prosa - men det kommer ut som poesi. När vi trodde att allt redan var sagt i ämnet, och att vi redan visste allt - så sade de lite till. Det är lite ensamt, och lite ödsligt, och lite vackert. Mycket sägs mellan raderna, i en utsökt text som bildsatts försiktigt, och spelas smart och effektivt."

"Borta bra" handlar om sex svenska ungdomar, med ursprung från olika delar av världen, som betraktar sina liv i Sverige.


Ulf Friberg är skådespelare, manusförfattare och regissör. Han är utbildad vid scenskolan i Malmö och varit engagerad vid Stockholms stadsteater, Orionteatern och Dramaten.


På film och TV har vi sett honom i bland annat "Tusenbröder", "Ondskan", "Klassfesten", "Jerusalem" och senast i "Upp till kamp".

- Jag gör gärna fler kortfilmer men just nu arbetar jag med en långfilm tillsammans med producenten Jesper Bergom-Larsson, säger en jätteglad Ulf Friberg till Filmnyheterna.

- Under mina 20 år som skådespelare har jag aldrig arbetat med ett så här bra skådespelarteam. Vi la ner väldigt mycket arbete på castingen, fortsätter han.

"Borta bra" visas ikväll, fredag 1 februari, klockan 23.05 på SVT 1.

Publikens pris
gick "Majken" i regi av Andrea Östlund. Priset hämtades av producenten Marianne Gray, som också hon var väldigt glad.
- Vi visste inte hur filmen skulle tas emot av en så här ung publik, sa hon och pekade på den påtagligt unga publiken i salongen.

"Majken" bygger på en novell av John Ajvide Lindqvist (manus Helene Lindholm) och handlar om Dolly som fått nog av att Konsum plastar in sina grönsaker. Hon slår en signal och i andra änden sitter Majken. Efter det förändras Dollys liv dramatiskt.
Producerad av Helene Lindholm/Marianne Gray, Jarowskij Sverige AB.

Publikens pris är instiftat av Göteborg International Film Festival.

Hedersomnämnanden
Johannes Nyholm får ett hedersomnämnande "för hans formstarka 'Dockpojken', gjord med mod, originalitet och humor. En av de mest egensinniga, och delvis vansinniga, novellfilmerna på många år".

Malin Lindström får ett hedersomnämnande "för sitt kreativa och drivna klipp av filmen 'Honungsfällan'". Regi: Kicki Kjellin.

Juryn har bestått av skådespelaren Sofia Helin, producenten Francy Suntinger och filmkritikern Johan Croneman.

Novellfilmspriset är på 200 000 kr och instiftat av Sveriges Television och Svenska Filminstitutet.Denna nyhet har tidigare varit publicerad i Filminstitutets nättidning Filmnyheterna.se

Skriv ut