Hedersbaggen till Gösta Ekman

Nyheter om svensk film

”Jag var kändis redan som spermie”, är ett berömt uttalande av den folkkäre skådespelaren Gösta Ekman.


Gösta Ekman som Martin Beck, Picasso och Sickan.

Årets mottagare av Hedersguldbaggen är en mångsidig man. Han har regisserat, skrivit manus, producerat, skrivit musik, varit regiassistent, scripta, speaker och inspicient, men det är framför skådespelaryrket som dominerat hans karriär. Både inom teater och film. 

Gösta Ekman började sin karriär redan i tonåren och assisterade sin far Hasse Ekman och Ingmar Bergman i filmer som ”Sjunde himlen”, ”Med glorian på sned”, ”Smultronstället” och ”Ansiktet”. Då var hans roll regiassistentens eller scriptans.

Skådespelarkarriären inleddes 1956 med ”Swing it, fröken” och han har sedan dess medverkat i över 80 filmer utöver alla ”Papphammare”. Gösta Ekman har haft många dramatiska roller på både scen och duk, han var bland annat anställd vid Stockholms stadsteater under 60- och 70-talen. Men det är nog framför allt komikerrollen som gjort honom till en av Sveriges folkkäraste skådespelare.

Det mångåriga och fruktbara samarbetet med Hasse & Tage genererade både revyer och filmer, som ”Äppelkriget”, Picassos äventyr”, ”Ägget är löst” och ”Mannen som slutade röka”.  

På senare år har han tillsammans med hustrun Marie-Louise Ekman både iscensatt teater och gjort långfilmer. ”Nu är pappa trött igen”, ”Puder” och ”Asta Nilssons sällskap” är några exempel.

Gösta Ekman har tidigare fått en Guldbagge för Bästa manliga skådespelare i Tage Danielssons film "Mannen som slutade röka".

Denna nyhet har tidigare varit publicerad i Filminstitutets nättidning Filmnyheterna.se

Skriv ut