2000-talets bästa svenska filmer

Nyheter om svensk film

”De ofrivilliga” är den bästa svenska film som gjorts under 00-talet. Det menar i alla fall 26 av Sveriges tyngsta filmkritiker när de fått frågan av filmtidningen Flm. Filmnyheterna låter dig säga vad du tycker.


"De ofrivilliga" är den bästa svenska film som gjorts i Sverige under 2000-talet enligt 26 utvalda filmkritiker. Men vad tycker du? Foto: Marius Dybwad Brandrud/Plattform Produktion


OMRÖSTNINGEN HAR STÄNGT
För resultat se artikeln: Så tycker ni

Filmtidningen Flm har alltså gjort en ambitiös utfrågning av 26 svenska filmkritiker där de bland annat fått berätta om vilka svenska favoritfilmer de har och resonera om svensk film ur en rad olika aspekter.

Och så här ser tio-i-topp-listan för Bästa svenska filmerna under 2000-talet om man slår ihop de tillfrågade kritikernas svar:

1. De ofrivilliga (Ruben Östlund, 2008)
2. Sånger från andra våningen (Roy Andersson, 2000)
3. Lilja 4-ever (Lukas Moodysson, 2002)
4. Låt den rätte komma in (Tomas Alfredson, 2008)
5. Du levande (Roy Andersson, 2007)
6. Tillsammans (Lukas Moodysson, 2000)
7. Darling (Johan Kling, 2007)
8. Farväl Falkenberg (Jesper Ganslandt, 2006)
9. Det nya landet (Geir Hansteen Jörgensen, 2000)
10. Lasermannen (Mikael Marcimain, 2005)

Att ”Lasermannen”, som aldrig gick på bio, ändå fick vara med förklarar tidningen på sin blogg med att det kändes trist att diskvalificera den på grund av ”fel” fönster. Hur kritikerna resonerade kring sina val presenteras i nya numret av Flm som kommer nästa vecka.

Vi vill även låta dig säga vad du tycker. För att listan med valbara filmer inte ska bli orimligt lång kan du här rösta på de tio som placerade sig högst på kritikerlistan hos Flm samt alla filmer som fått en Guldbagge i kategorin Bästa film eller blivit utsedd till Sveriges Oscarsbidrag.
Andra förslag är välkomna i kommentarerna.

 Denna nyhet har tidigare varit publicerad i Filminstitutets nättidning Filmnyheterna.se

Skriv ut