Filmnyheternas sista artikel

Nyheter om svensk film

Sommaren är här, semestern står för dörren och vi skriver idag den allra sista artikeln här på Filmnyheterna. Tre år och åtta månader varade den här spännande och äventyrliga resan, som nu nått slutstationen.

”Filmnyheterna ska bli lika oumbärlig för den svenska filmbranschen som Resumé är för reklamvärlden”, sa Filminstitutets dåvarande VD Cissi Elwin Frenkel, när hon våren 2007 presenterade idéerna bakom en ny branschsajt. Filmnyheterna skulle bli en nyhetsportal, en mötesplats och ett öppet debattforum för den primära målgruppen – alla som arbetar professionellt med svensk film. Om vi har uppfyllt hennes vision får andra bedöma, men jag är personligen väldigt stolt över det vi har åstadkommit.

Under åren som gått har vi gjort många nerslag i den svenska filmbranschen - förmedlat nyheter, rapporterat, informerat, analyserat, väckt debatt och fått väldigt många kommentarer. Vi har gjort ett stort antal intervjuer med och porträtt på svenska filmare, varit på plats och bevakat vad som har hänt i bland annat Göteborg, Berlin, Cannes, Luleå och Malmö.

Vi har publicerat nästan 1 900 artiklar och notiser, 119 krönikor av 14 krönikörer, 41 debattartiklar, lagt ut snabbfakta om 119 olika ämnen och betygsindexerat 253 svenska filmer. Topplistorna, med mest sedda filmer och genomsnittsbetyg, är bland det mest lästa på Filmnyheterna.

Självklart har vi fått både ros och ris, bland annat i de oräkneliga kommentarerna.

”Ni censurerar hela tiden!” Ja, vi har tagit bort vissa kommentarer eller delar av dem, men inte särskilt många och helt enligt de etiska regler vi har formulerat. Bedömningen har huvudsakligen varit min uppgift i egenskap av ansvarig utgivare.

Det har också förekommit protester mot att Filmnyheterna haft ett öppet kommentatorsfält där vem som helst anonymt fått framföra sina åsikter. Nivån på debatten har kanske inte alltid uppnått önskvärd höjd, men redaktionen har hela tiden hävdat behovet av kommunikation med och öppenhet mot den svenska filmbranschen.

Vi har kritiserats för att vi är för långsamma, att vi inte skrivit om precis allting som händer i branschen, att vi varit för stockholmsfixerade och - inte minst - en ganska ofta förekommande kommentar har varit att ”Filmnyheterna är ju bara SFI:s språkrör!”.

Ja, Filmnyheterna har varit en service från Filminstitutet och det har ibland uppstått diskussioner på redaktionen om hur vissa frågor skulle hanteras. Stundtals har det varit en balansgång mellan att vara helt fristående och kundtidning. Men Filmnyheterna har haft egen ansvarig utgivare och fått förtroendet att skriva om vad vi vill och vinkla artiklarna efter eget huvud.

Nu har vi skrivit de sista artiklarna och imorgon (fredag 1 juli) stänger vi av kommentarsmöjligheten. Sidan ligger kvar på nätet under sommaren och i mitten av augusti återkommer nyheter om svensk film i en annan form – nu på Filminstitutets officiella hemsida sfi.se. Där kommer du också att hitta en uppfräschad Filmarbetarkatalog.

Min ambition och förhoppning är att även i fortsättningen hjälpa till att lyfta fram och uppmärksamma svensk film i alla dess beståndsdelar.

Stort tack till mina kollegor Fredrik Zillén och Love Klein Svensson, tack alla skribenter, krönikörer och debattörer. Och sist men inte minst - tack alla våra läsare!

Susanne Roger

Den här artikeln har tidigare varit publicerad i Filminstitutets nättidning Filmnyheterna.se

Skriv ut