Mai Zetterling-stipendiet till Hanna Heilborn och David Aronowitsch

Nyheter om svensk film

Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium på 200 000 kronor går i år till de två dokumentärfilmarna Hanna Heilborn och David Aronowitsch.


Mai Zetterling-stipendiet på 200 000 kronor fördelas årligen av Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater-, dans- och filmkonstnärer. Stipendiet ges till en filmregissör med ”hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm”.

Årets stipendium tilldelas Hanna Heilborn och David Aronowitsch som senast uppmärksammas för sina dokumentära kortfilmer ”Gömd” och ”Slavar”.

Motiveringen till stipendiet lyder: ”2011 års Mai Zetterling-stipendium går till filmarna David Aronowitsch och Hanna Heilborn. Kortfilmerna Gömd och Slavar är två starka och skakande berättelser om barns villkor i världen, filmer som genom sin konstnärliga animation vidgar gränserna för kort- och dokumentärfilm. Aronowitsch och Heilborns val av konstnärlig metod förstärker identifikationen med huvudpersonerna, samt skapar ett lekfullt moment i mötet med utsatta barn. Med Mai Zetterling-stipendiet vill Konstnärsnämnden stödja och uppmuntra två filmare som bidragit till förnyelse av det dokumentära berättandet”.

Konstnärsnämndens ordförande Ingrid Elam delar ut stipendiet på invigningen av filmfestivalen i Göteborg den 28 januari.

Tidigare stipendiater:
Karin Westerlund, 2010
Nahid Persson, 2009
Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, 2007
Lena Einhorn, 2006Denna nyhet har tidigare varit publicerad i Filminstitutets nättidning Filmnyheterna.se

Skriv ut