Foto: Sarah Mc Key

Mai Zetterling-stipendiet till Mia Engberg

Nyheter om svensk film

Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium tilldelas filmaren och regissören Mia Engberg som snart har premiär på sin nya film Belleville Baby.

Mia Engberg. Foto: Sarah Mc Key
Foto: Sarah Mc Key

Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium tilldelas filmaren och regissören Mia Engberg. Stipendiet är på 200 000 kronor och tilldelas en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm.

Filmaren Mia Engberg tilldelas stipendiet med motiveringen:
”Mia Engberg är en gränsöverskridande och frispråkig filmskapare som inte upphör att överraska. Hon är, precis som Mai Zetterling, en okonventionell och uttrycksfull skildrare av samtidens känsliga frågor. Med sin senaste film Belleville Baby har hon tagit ännu en ny utmanande riktning i sitt filmskapande. Med det hon kallar en 'autodokumentär stil' har Mia Engberg format ett eget poetiskt och lyriskt berättande med stor dokumentär sprängkraft.”

Stipendiet delas ut av Konstnärsnämndens ordförande Gunilla Kindstrand på Tempo Dokumentärfestivals prisgala den 9 mars på Bio Rio i Stockholm.

Stipendiet instiftades år 2006 och är ett av de största i Sverige för dokumentär- eller kortfilmare och fördelas årligen utan ansökan efter beslut av Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater-, dans- och filmkonstnärer.

Tidigare stipendiater:

Erik Gandini, 2012
David Aronowitsch och Hanna Heilborn, 2011
Karin Westerlund, 2010
Nahid Persson, 2009
Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, 2007
Lena Einhorn, 2006

Läs mer

Mia Engberg (Svensk Filmdatabas)

Skriv ut