Ingrid Bergman på årets Cannes-affisch

Nyheter om svensk film

I år är det hundra år sedan Ingrid Bergman föddes. En av världens främsta filmstjärnor hyllas på den 68:e festivalen med att pryda Cannes festivalaffisch. Inte nog med det, Cannes-veteranen Stig Björkmans film "Jag är Ingrid" är inbjuden till festivalen. Dessutom har två svenskar fått uppdraget att i år komponera musiken som ska ackompanjera årets filmaffisch.

Ingrid Bergman tar över stafettpinnen efter Marcello Mastroianni till att pryda Cannes filmfestivals affisch, vilket innebär till exempel placering av affischen i kolossalformat ovanför stora entrén till Salle Debussy i festivalpalatset, omslag till kataloger etc.

Andra filmstjärnor som varit affisch-face de senaste åren inkluderar Marilyn Monroe, Monica Vitti och Faye Dunaway.

Stig Björkman har regisserat dokumentärfilmen "Jag är Ingrid" om den sjufaldigt Oscarsnominerade och trefaldigt Oscarsbelönade stjärnan som föddes och dog samma datum, den 29 augusti. Filmen är utvald till sektionen Cannes Classic och det är fjärde gången som en film av Stig Björkman är representerad på Cannes filmfestival.

– Jag är jätteglad och det är min producent Stina Gardell och min klippare Dominika Dabenbüchel också. Vi har jobbat mycket och länge med denna film, säger Stig Björkman.

Filmen är gjord med medverkan från Ingrid Bergmans fyra barn: Isabella, Roberto och Ingrid "Isotta" Rossellini och Pia Lindström. Alicia Vikander gör Ingrid Bergmans röst. Musiken görs av Michael Nyman ("Pianot", "Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare") och Eva Dahlgren står för b-foto och har också bidragit till musik i filmen. Filmen har svensk premiär 28 augusti och distribueras av NonStop Entertainment.

Svensk musik

Kompositörerna och musikerna Patrik Andersson och Andreas Söderström har fått uppdraget att göra en ”svenskfiering” av det för filmälskare välkända filmfestivaltemat "Le carnaval des animaux", som är komponerat av Camille Saint-Saëns (1835-1921) och som ska ackompanjera festivalaffischen. På många ställen, kommer denna musik spela en mycket stor roll, ja till och med dominera Croisettens ljudbild under festivalen.

Patrik Andersson är producent på B-Reel och ligger bakom filmerna "Den allvarsamma leken" och "Hotell" men är även musiker i banden Barr och Club Killers (och tidigare Moneybrother). Andreas Söderström har komponerat musiken till filmerna "Hotell", "Foodies", "30 grader i februari" och är i musiksammanhang även känd under pseudonymen ASS.

Musiken framförs bland annat på nyckelharpa av Cecilia Österholm.

"Jag är Ingrid" är producerad av Stina Gardell/Mantaray Film i samproduktion med Jonas Gardell Produktion, Spellbound Capital och Filminvestering i Örebro genom Filmregion Stockholm-Mälardalen, SVT, Chimney Pot och NTR med stöd av Svenska Filminstitutet, Creative Europe, Nordisk Film & TV Fond, ZDF /ARTE, YLE och Konstnärsnämnden. 

Bonusinfo: Ingrid Bergman var juryns ordförande på Cannes filmfestival 1973.

Cannes filmfestival pågår mellan 13-24 maj.

Läs mer

Cannes filmfestival

Skriv ut