Ur Jordgubbslandet. Foto: Anagram Film & TV

Betyg - Jordgubbslandet

Nyheter om svensk film

Wictor Ericssons film Jordgubbslandet hade svensk biopremiär fredagen den 30 juni.

15 år gamla Wojtek åker till Sverige från Polen med sina föräldrar för att plocka jordgubbar. De kommer till en gård på Listerlandet i Blekinge. Wojtek får kontakt med bondens dotter, Anneli. Så småningom börjar de två tonåringarna träffa varandra bakom ryggen på sina föräldrar. Förhållandet kompliceras av ojämlikheten som råder mellan dem. Anneli vågar inte öppet visa sina känslor eftersom hon vet att omgivningen aldrig skulle acceptera förhållandet. Wojtek å sin sida blir kränkt och tycker att Anneli leker med hans känslor. När föräldrarna kommer på ungdomarna blir reaktionen våldsam.

Filmen produceras av Anagram Film & TV och distribueras av Filmcentrum Distribution.

Filmen fick överlag höga betyg. En femma i Svenska Dagbladet, sju fyror och tre treor av övriga som recenserade den.

Helena Lindblad, Dagens Nyheter, betyg 4: ”Ska ni bara se en svensk film i sommar så är det ’Jordgubbslandet’! Lätt att säga kanske, eftersom den samtidigt är biosommarens enda svenska spelfilm. Men, bakom den semesterrusiga titeln, döljer sig faktiskt en av årets hittills bästa, vackraste och mest engagerande, och ja, svenska filmer.” 

Jan-Olov Andersson, Aftonbladet, betyg 3: ”Det är ingen vacker bild av tillvaron, även om kärlekshistorien är bå­de gullig och trovärdig. Annars frodas här cynismen, rasismen och föraktet för de som inget har. Men det är en tillvaro som finns. Och bör skildras. Särskilt om det görs så engagerande som här.”

Genomsnittsbetyg: 3,74

Skriv ut