Håkon Liu.

Håkon Liu har avlidit

Regissören och manusförfattaren Håkon Liu har gått bort.

Håkon Liu föddes 1975 i Norge till norsk mor och taiwanesisk far. De bodde länge i Ping Tung i Taiwan, samma ort som Ang Lee kommer ifrån, men Liu blev kom att utbilda sig och arbeta i Sverige.

Håkon Liu utbildade sig på Göteborgs Filmhögskola och hans verk uppmärksammades tidigt. Examensfilmen Kär i natten fick 2005 pris som bästa kortfilm i Prag och publikpriset för bästa kortfilm på Irland. Den handlar om en ung kille vars trasiga motorcykel repareras av en lite äldre kille, och hur det utvecklas en kärlekshistoria mellan dem.

Kärlek mellan män återkom i novellfilmen Lucky Blue, producerad av Lizette Jonjic, som tilldelades stora novellfilmspriset 2007 på Göteborgs filmfestival.

Långfilmsdebuten Miss Kicki, även producerad av Jonjic med manus Alex Haridi var resultatet av satsningen Rookie där filmen var en av fem utvalda. Den spelades in, och utspelade sig till stor del, i Taiwan och handlar om en mor (Pernilla August) och en son (Ludwig Palmell) och deras haltande relation. Miss Kicki belönades på Stockholm filmfestival och gav Pernilla August en Guldbaggenominering för Bästa kvinnliga huvudroll. Den tävlade på internationella filmfestivaler som Karlovy Vary i Tjeckien och visades bland annat på Pusan International Film Festival i Sydkorea och Valladolid i Spanien.

Med Lizette Jonjic som producent skrev och regisserade Liu även Avsked (2013) där en ung man dyker upp i en liten by i Portugal med förhoppningar om att lära känna sin far. Men istället för att våga ta kontakt måste han hantera de oväntade känslor som väller upp beroende på saknaden över en far.

Håkon Liu regisserade fyra delar (av totalt åtta) avsnitt av tv-serien Habib och var även bland annat klippare, fotograf och dramaturg – senast på She's Wild Again Tonight och Svenskjävel (båda 2015).

I en intervju med Filminstitutet 2008 sa han "Jag vill bli en svensk Almodóvar".

Skriv ut