Ur Kometen. Foto: Rasmus West

Svenska filmer på Berlins filmfestival

Sameblod, Kometen, Upp i det blå, Loving Lorna, Min homosyster och Jazzoo är några av de svenska filmer som visas på Berlins filmfestival 9-19 februari. Dessutom representeras Sverige av Karin Franz Körlof som är uttagen av European Film Promotion som en av tio European Shooting Stars på festivalen.

Victor Lindgrens film Kometen är som enda svenska kortfilm uttagen till tävlan på Berlins filmfestival i sektionen Berlinale Shorts. Den är dessutom med och tävlar om Teddy Award – ett av de mest prestigefulla priserna för HBTQ-film.

Victor Lindgren tävlade senast på Berlin filmfestival 2013 där han prisades med en Teddy Award för den uppmärksammade kortfilmen Ta av mig med Jaana Bringlöv Ekspong och Björn Elgerd.

Kometen är en tolkning av författare Melker Garays novell med samma titel. Victor Lindgren har skrivit manus till filmen och skådespelare Abdi Aziis har varit viktig för arbetet med gestaltningen.

– Jag är otroligt glad att jag lärt känna Abdi. Han har inspirerat mig att skriva den här historien eftersom han själv gjort en liknande helvettestripp från Somalia till Sverige, pga hans sexuella läggning. Jag hoppas den här filmen kan belysa hans situation och lyfta flyktingfrågan, speciellt HBTQ-flyktingar som idag ofta blir marginaliserade, säger Victor.

Läs mer om Kometen på Berlins filmfestival här>> 

Amanda Kernells långfilmsdebut Sameblod vann nyligen Dragon Award Best Nordic Film på Göteborgs filmfestival. Ett pris där en summa på en miljon kronor medföljer. Även filmens fotograf Sophia Olsson belönades med ett pris. Härnäst visas filmen på Berlins filmfestival i sektionen Berlinale NATIVe.

Sameblod har sedan världspremiären på Venedigs filmfestival i september gått ett segertåg runt världen. Den har, förutom i Göteborg, tävlat/visats i Toronto, Busan, Tokyo och på Sundance filmfestival.

Sameblod berättar historien om den samiska tonårsflickan Elle Marja som bestämmer sig för att ge upp sin samiska identitet och söka ett nytt liv i Uppsala.

Läs mer om
Sameblod på Berlins filmfestival  här>>

Petter Lennstrands långfilm Upp i det blå, dokumentären Loving Lorna av Jessica Karlsson och Annika Karlsson, samt kortfilmerna Min homosyster av Lia Hietala och Adam Marko-Nords animerade Jazzoo är alla uttagna till tävlan i barn- och ungdomssektionen Berlinale Generation.

Upp i det blå visas i sektionen Generation Kplus och i filmen agerar skådespelare och muppdockor tillsammans.

– Roligt och hedrande att filmen blivit uttagen! Extra kul eftersom det är första gången jag gör långfilm, säger Petter Lennstrand regissör till Upp i det blå. Petter Lennstrand och Martin Olczak har skrivit manus. 

Läs mer om Upp i det blå på Berlins filmfestival här>> 

År 2014 släppte flerfaldigt Grammis-vinnande jazzkvintetten Oddjob barnskivan Jazzoo. Den belönades med en Grammis för bästa barnskiva – och nu har det blivit animerad barnfilm av idén.

– Vi kände från första stund när vi hörde Oddjobs fantastiska musik och såg Ben Javens illustrationer som följde med skivan, att det fanns mycket att bygga på här. Det känns härligt att få skapa kvalitetsunderhållning för barn, säger Adam Marko-Nord som står bakom filmen som visas i sektionen Generation Kplus.

Läs mer om Jazzoo på Berlins filmfestival här>>

Lia Hietalas Min homosyster visas i sektionen Generation Kplus och är samtidigt nominerad till en Teddy Award på filmfestivalen.

Min homosyster kretsar kring tre flickor: Majken, som har vetat att hon är lesbisk sedan hon var sju år, Gabbi som just upptäckt att hon också gillar tjejer - och så Gabbis tioåriga lillasyster Cleo. Men vem är Cleo kär i? Är det en pojke eller en flicka?

Läs mer om Min homosyster på Berlins filmfestival här>> 

Jessica Karlsson och Annika Karlsson har regisserat, producerat och skrivit manus till dokumentären Loving Lorna som visas i sektionen Generation 14plus. 

Dokumentären handlar om 17-åriga Lorna bor i förorten Ballymun utanför Dublin. Där har det alltid funnits en stark hästkultur, och Lorna och hennes familj är en del av den. Familjen har alltid haft hästar omkring sig, och det har på många sätt varit deras räddning.

Läs mer om Loving Lorna på Berlins filmfestival här>>

Den svenska skådespelaren Karin Franz Körlof är uttagen av European Film Promotion som en av tio Shooting Stars på Berlins filmfestival 2017. Juryns motivering till valet av Karin Franz Körlof lyder: "Significant tension of the good, even sensuous kind, is clearly felt in her aura and her firm gaze. Karin demonstrates versatility, drive, composition and courage, also when taking the darker emotional paths of the story at hand."

Bland tidigare svenska Shooting Stars märks namn såsom Alicia Vikander, Bill Skarsgård, Edda Magnason, Nermina Lukac, Gustaf Skarsgård och Tuva Novotny

Läs mer om Shooting Stars 2017 här: www.shooting-stars.eu

Svenska samproduktioner som är representerade i Berlin listas här (länkat till festivalens program):

Spoor av Agnieszka Holland (PL/GE/SE/CZ/SL), visas i sektionen Competition. 

Viceroy's House av Gurinder Chadha (IN/UK/SE), visas i sektionen Out of Competition.

Kongens nei av Erik Poppe (NO/SE), visas i sektionen Panorama.

Oskars Amerika av Torfinn Inversen (NO/SE), visas i sektionen Generation Kplus.

Into the Blue av Antoneta Alamat Kusijanović (HR/SL/SE), visas i sektionen Generation 14plus.

Skriv ut