Bild från Julia Thelins Brottas. Foto: Julia Mård.

Fem nya Moving Sweden-filmer på SVT i sommar

Andlöst vacker diskbänks-sci fi, lekfullt experimentell identitetsjakt, coming of age i brottningsmiljö, en munter intensivkurs i gelatinets underbara värld och ett starkt drama om radikalisering – årets Moving Sweden-uppställning bjuder på ett lika vackert som spretigt knippe filmiska upplevelser. För fjärde året i rad sänds filmerna på SVT under fem sena sommarkvällar i juni och juli.

Moving Sweden, ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Sveriges Television, är en satsning som vill ge både nya och erfarna filmare tillfälle att söka nya historier och beröra publiken med starka berättelser. Årets giv omfattar fem filmer som nu möter den stora publiken för första gången i sommar. Filmerna visas på SVT2 under fem tisdagkvällar, och läggs ut på SVT Play samma dag kl 02.

Årets filmer och visningstider:

Smågodis, katter och lite våld (19 juni 21:45)   
Nikita Forever (26 juni 21:45)
4032 soluppgångar (10 juli 21:45)
Brottas (17 juli 21:45)     
Martyren (24 juli 22:15)

Läs mer om filmerna:

Smågodis, katter och lite våld

Ester Martin Bergsmark är tillbaka. Regissören och manusförfattaren bakom hyllade Pojktanten och Guldbaggebelönade Nånting måste gå sönder gör Moving Sweden-debut med en lekfull och rolig film som väver samman tre berättelser: två kusiner med en gränslös relation som repar inför ett 60-årskalas, ett par flickor som hittar en död katt i en trolsk skog, och en skruvad infomercial om hur gelatin blir till. Filmen bygger delvis på pjäsen Kusinerna av Eva Johansson och Louise Löwenberg, kända från den hyllade kulturmansparodin Den störste, en av förra årets Moving Sweden-filmer. Paret gör också rollerna som kusinerna. Berättelsen om flickorna i skogen är baserad på dramatikern Dimen Abdullas text Flickorna som vann Riksteaterns manustävling Ny Text för några år sedan.

Regi: Ester Martin Bergsmark
Manus: Ester Martin Bergsmark, Dimen Abdulla, Eva Johansson, Louise Löwenberg
Producent: Anna-Maria Kantarius, Garagefilm International AB
I rollerna: Eva Johansson, Louise Löwenberg, Nkosazane Alegra Rosa Söderquist Hlongwa, John Alexander Eriksson, Anahit Tovmasyan
Speltid: 45 min

Nikita Forever

Umeåbaserade regissören, manusförfattaren och klipparen Victor Lindgren är en av landets flitigaste filmare, med bland annat Teddy-vinnaren Ta av mig och senast Kometen som tävlade på Berlin filmfestival förra året på sin cv.  Författaren och konstnären Nikita Rissanen romandebuterade 2012 på Modernista med Evigheten, syster och skriver filmmanus, skönlitteratur, essäer och artiklar. Just nu färdigställer hon sin andra bok, novellsamlingen Nemolandia. Tillsammans har de skrivit och regiserat Nikita Forever, en färgsprakande och fantasifull road trip genom ett dystopiskt landskap, genom föreställningar, fördomar och normer. Vi ser världen genom ögonen på Niki, ett tioårigt barn som i sin hemmasnickrade samurajdräkt jagar fjärilar genom ett kaoslandskap och inget hellre önskar än att få visa sitt sanna jag på catwalken. Hon ger sig ut för att leta efter svar på den enda fråga som betyder något: Hur vet du vem du är?

Samarbetet mellan Victor Lindgren och Nikita Rissanen påbörjades med hennes könskorrigering, och från början skulle Nikita Forever blivit en dokumentär. År av samtal och anteckningar ledde till att de istället landade i en genrekorsande berättelse. En film om hur känslan av att konstant få sin identitet ifrågasatt gör att man hittar hoppet i drömmarna, och i andra världar, platser som inte har några väggar eller fysiska lagar.

Regi och manus: Victor Lindgren, Nikita Rissanen
Producent: Therese Högberg, Bautafilm
I rollerna: Filippa Bergfors, Imre Mattsson, Jonny Werner
Speltid: 45 min

4032 soluppgångar 

Året är 2156 och jorden har ödelagts av naturkatastrofer och miljöförstöring. Människorna lämnar sina hem för att utforska andra delar av solsystemet, familjer splittras och hamnar på olika ställen i universum. Tariq och hans son Nawid försöker anpassa sig till den isolerade tillvaron på Ganymedes, en av Jupiters snötäckta månar. De väntar på att bli återförenade med Sanaz som ska komma med nästa skyttel från jorden. Men en dag ser de himlen färgas röd av en gigantisk explosion – och radiosignalerna från jorden tystnar.

4032 soluppgångar – med dialog på dari, farsi, kinesiska och ryska – är ett diskbänksrealistiskt science fiction-drama, visuellt överdådigt och stillsamt intimt på en och samma gång. En historia som är avlägsen från vår i tid och rum men som samtidigt är nära. Lena Bergendahl och Jennifer Rainsford (regi och manus) är konstnärer och regissörer som jobbat tillsammans i olika konstellationer sedan 2008 då de bildade produktionskollektivet Crystal Beacon. De verkar i gränslandet mellan film och konst, och tillsammans och var för sig har den gjort en rad uppmärksammade videoinstallationer och kortfilmer som visats på festivaler över hela världen.

Regi och manus: Lena Bergendahl & Jennifer Rainsford 
Producent: Anna-Maria Kantarius, Garagefilm International AB 
I rollerna: Mohammad Aref Jafari, Amir Hossein Jafari, Nasrin Pakho 
Speltid: 28 min

Brottas

Trettonåriga Jaana och hennes bästa kompis Bettan tränar båda brottning. Jaanas mål är att börja i den avancerade gruppen, och det verkar som att de kan nå dit. Men plötsligt förändras vänskapen när Bettan börjar fokusera mer på livet utanför brottarhallen, och Jaana måste välja mellan att följa sin bästis eller satsa på sin dröm. Brottas är en film för alla som nånsin känt att de kunde sprängas av sina känslor – på brottarmattan får de ett fysiskt uttryck.

Julia Thelin (regi och manus) har en bakgrund som dansare, och idrott som sammanhang för att studera rörelse återkommer i hennes filmer. Push It tävlade om kortfilmens Guldpalm vid Cannes-festivalen 2017 och visades också i Toronto. Idrott eller gympa som arena för könsroller, identitet och normer återkommer i Brottas, som tillsammans med Gabriela Pichlers Amatörer invigde Göteborgs filmfestival tidigare i år. Den tävlade också i Generation Kplus i Berlin och har visats på flera andra festivaler.

Regi och manus: Julia Thelin
Producenter: Eliza Jones & Markus Waltå, Grand Slam Film
I rollerna: Ellen Bökman, Nadine Arizcurinaga Ben Chaouch, Alexej Manvelov, Inez Torhaug, Arman Gerogan.
Speltid: 30 min

Martyren

I en Stockholmsförort bor svensk-somaliska Asia tillsammans med sina två barn Omar och Sara. Sara försöker leva ett vanligt tonårsliv, medan Omar haft problem med lagen. Asia börjar misstänka att Omar kan ha radikaliserats. Oron växer och hon försöker ta reda på vad som pågår i hans liv. När polisen vänder henne ryggen, måste Asia på egen hand rädda sin son, innan hon förlorar honom för alltid.

Ahmed Abdullahi (regi) föddes i Somalia och växte upp i Umeå. Francis, hans examensfilm från Stockholms Dramatiska Högskola,  var en av sju filmer som nominerades till en student-Oscar för bästa utländska kortfilm 2015. Ahmed Abdullahi var medregissör (jämte bland andra David Aronowitsch) till den uppmärksammade dokumentären Jag är Dublin som vann pris på Tempo filmfestival. 2016 valdes han ut i European Film Promotions Future Frames, som en av tio nya och intressanta europeiska filmare att hålla ögonen på. Marioan Hosseini (manus) har arbetat tillsammans med Abdullahi på flera kortfilmer, bland andra Lakshmi och Proposition. Han är just nu aktuell som manusförfattare till kommande långfilmen Rosa moln i regi av Alexis Almström.

Regi: Ahmed Abdullahi
Manus: Marioan Hosseini
Producent: Veronika Öhnedal, Bob Film Sweden
I rollerna: Abdirahman Ali Hersi, Madina Daher, Habiba Abdi Mohamed.
Speltid: 29 min

Skriv ut