Främmande hamn (Hampe Faustman, 1948) är en av de svenska klassiker som visas i Tokyo.

Svenska klassiker visas i Tokyo

27 november-23 december visas 30 svenska klassiker på National Film Archive of Japan i Tokyo under rubriken Sweden-Japan 150 Years: An Invitation to Swedish Film History som ett led i firandet av att det i år är 150 år sedan Sverige och Japan upprättade diplomatiska förbindelser med varandra.

Filmerna i serien spänner från början av 1930-talet till början av 1980-talet, och flertalet av filmerna är digitalt restaurerade av Svenska Filminstitutet, som t ex En kvinnas ansikte (Molander, 1938), Bara en mor (Sjöberg, 1949), Hon dansade en sommar (Mattsson, 1951), Mitt hem är Copacabana (Sucksdorff, 1965) och Flickorna (Zetterling, 1968). Därutöver visas också ett antal 35mm-kopior ur Filminstitutets arkivsamlingar.

I samband med serien visas också den japanska journalfilmen Sueeden koutaishi-denka douhi-denka goraicho från kronprins Gustaf Adolfs besök i Tokyo 1926. En nitratkopia av filmen återfanns nyligen i Stockholm, och på det japanska arkivets uppdrag har Filminstitutet tagit fram nytt analogt bevarande- och visningsmaterial vid laboratoriet i Rotebro.

Ett urval av filmerna kommer senare i vinter även att visas i Fukouka och Kyoto.

Skriv ut