Häxan (Benjamin Christensen, 1922) är en av de svenska stumfilmer som visas i Paris.

Svenska stumfilmer visas i Paris

21 november-11 december visas åtta svenska stumfilmer på Fondation Jérôme Seydoux-Pathé i Paris. Bland filmerna märks den digitalt restaurerade Häxan (Christensen, 1922), och restaurerade 35mm-kopior av Norrtullsligan (Lindberg, 1923) och Pathé-filmen I lifvets vår (Garbagni, 1912). 

I serien ingår också den nyligen återfunna Judaspengar (Sjöström, 1915), som restaurerats av det franska arkivet CNC i Bois d'Arcy. Vid sidan av de svenska stumfilmsklassikerna visas också två program med 13 kortfilmer producerade av Pathé under perioden 1897-1912 som häromåret identifierats i Filminstitutets arkivsamlingar. Från de unika nitratkopiorna, flera av dem tintade eller stencilkolorerade, har nya negativ och visningskopior på 35mm tagits fram vid Filminstitutets laboratorium i Rotebro.

Filmarkivets Jon Wengström har kuraterat programmet, och kommer att introducera flera av filmerna i Paris, samt hålla en illustrerad föreläsning om Greta Garbo med visningar av kortfilmer, fragment och journalbilder.

Statyn / L’oeuvre de Jacques Serval (Michel Carré, 1909) är en av de unika Pathé-filmer från Filmarkivets samlingar som visas i Paris.
Statyn / L'oeuvre de Jacques Serval (Michel Carré, 1909) är en av de unika Pathé-filmer från Filmarkivets samlingar som visas i Paris.

Skriv ut