Aron Skoog i Säsong. Foto: Plattform Produktion.

Svenska vinster på CPH: DOX

Nyheter om svensk film

I helgen avslutades CPH:DOX, den internationella dokumentärfilmfestivalen i Köpenhamn. Tre nya svenska filmer – Säsong, Push och Parning – kammade hem vinster under festivalen.

John Skoogs Säsong, en poetisk hybrid mellan dokumentär och spelfilm inspelad på den skånska landsbygden, vann huvudpriset Dox:Award. Filmen, som är en del av årets Moving Sweden-satsning (ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och SVT), är producerad av Erik Hemmendorff på Plattform Produktion. Tidigare i år belönades den också med Sven Nykvist Cinematography Award på Göteborgs filmfestival, för fotot av Ita Zbroniec-Zajt. Säsong har svensk biopremiär 3 maj.

Juryns motivering: "Vi vill hylla en film som tar formmässig virtuositet till nya höjder, men aldrig tappar blicken för den mänskliga erfarenheten. Om Tarkovskijs hade spelat tv-spel och varit en svensk bonde, hade hans filmer kanske sett ut såhär."

Push_cigarr.jpgMalmöbaserade filmaren Fredrik Gerttens nya film Push, som granskar de eskalerande fastighetspriserna världen över, vann publikpriset Politiken Audience Award. Filmen är producerad av Margarete Jangård för WG Film och fick sin världspremiär i Köpenhamn. Svensk premiär ännu ej bestämd.

Parning_810.jpg

Lina Mannheimers bioaktuella Parning är en närgången skildring av två nittiotalisters liv med utgångspunkt i dejting, sex- och kärleksrelationer. På CPH:DOX fick filmen ett hedersomnämnande av juryn för Nordic:Dox Award.

Juryns motivering: "Hedersomnämnandet går till en film som bäst kan beskrivas som sassy. Vi kollade upp ordet för att vara säkra på att vi hade den rätta definitionen, och det kändes perfekt: livfull, djärv, fräck och kaxig. Det är en film som ger ett intimt porträtt av en modern relation mellan två unga människor som regissören faktiskt aldrig träffade. En fascinerande undersökning av samtidens dynamik mellan könsrollerna, utan filter och med massor av humor."

Parning är producerad av Mathilde Dedye och Isabella Rodriguez för French Quarter Film och hade svensk biopremiär 29 mars. 

Skriv ut