Nils Petter Sundgren på Guldbaggegalan 2007, då han mottog en Hedersguldbagge.

Sveriges filmnestor fyller 90 – grattis Nils Petter Sundgren!

Söndag 24 februari fyller filmkritikern och kulturjournalisten Nils Petter Sundgren 90 år. Som programledare för Filmkrönikan i nära 30 år, och med ett helt liv ägnat åt att nyfiket och engagerat diskutera och rapportera om film, har han haft en enorm betydelse för filmkunnandet och filmintresset i Sverige.

Nils Petter Sundgren (född 1929) läste till en fil lic i litteraturvetenskap, men någon akademisk karriär blev det aldrig. Filmintresset, som grundades redan på 1930-talet i dåtidens biotäta Stockholm, tog över. Hans första filmminne är Helan och Halvan-klassikern Block-Heads (Skrattar bäst som skrattar sist) från 1938. Efter några år som litteraturkritiker i BLM, lektör på Bonniers och filmkritiker i veckojournalen tog han 1963 över som programledare för SVT:s blivande långkörare Filmkrönikan. Ett uppdrag han skulle behålla i nästan 30 år, periodvis med Torsten Jungstedt som salt sidekick. Under den långa eran med Filmkrönikan mötte Nils Petter Sundgren en lång rad storheter inom filmens värld.

–  Det är fart och fest med Nils Petter! säger Eva Beling, producent och regissör som 2011 gjorde Ett liv med film – Nils Petter Sundgren, en dokumentärserie i två delar. Han har intervjuat de största stjärnorna: Carl Dreyer, Buster Keaton, Luis Buñuel, Ingmar Bergman, Bo Widerberg, John Cassavetes, Jack Nicholson, Mel Brooks, Lauren Bacall, Mai Zetterling, Clint Eastwood, Akira Kurosawa med flera. Han var fyrtio gånger i Cannes och har verkligen upplevt filmhistoriens svängningar, alltsedan Alfred Hitchcock släppte ut duvor från festivalpalatset i samband med lanseringen av Fåglarna. Nils Petter har minst en rolig historia om varje filmstjärna. På den tiden åt de middag kvällen före intervjun och kunde arbeta flera timmar dagen därpå. Han lärde känna några ganska bra på olika stränder och verandor runt om i hela världen. Det var fantastiskt att göra tv-serien tillsammans. Vi skrattar fortfarande mycket hop när vi ses! säger Eva Beling.

Mellan 1969 och 1987 var Nils Petter Sundgren dessutom filmchef på SVT, och köpte in mängder med långfilmer som visades i rutan – och uppfostrade i praktiken flera generationer av blivande filmälskare.

– Jag blir alltid på gott humör när jag träffar Nils Petter, säger Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet. Förutom att det alltid är roligt att prata film med honom påminns jag ständigt om hur viktig han en gång i tiden var när mitt filmintresse vaknade i de tidiga tonåren. Hans filmkrönikor i SVT var så spännande och innehöll intervjuer med de allra största. Hans tid som inköpare av långfilm för SVT och den mix med gammalt och nytt och filmer från världens alla hörn som han åstadkom – presenterade på bästa sändningstid dessutom – blev till filmvetenskap på högsta nivå för en cineastisk sinnad tonåring i Norrköping, säger Jan Göransson.

Parallellt med Filmkrönikan var Nils Petter Sundgren också flitig kulturskribent i bland annat Expressen och Månadsjournalen. 1991 slutade han på SVT och började ett par år senare på TV4, nu med Hans Wiklund som parhäst. Tillsammans gnabbades de vänskapligt i kanalens filmprogram Bionytt, och senare recenserade Nils Petter veckans biopremiärer i Nyhetsmorgon.


Under inspelningen av Ett liv med film – Nils Petter Sundgren. Foto: Knut Koivisto.

Nils Petter Sundgren slutade som filmkritiker 2006, och blev året därpå belönad med en Hedersguldbagge för sin livsgärning för svensk film, den första och hittills enda filmkritikern som tilldelats priset. Memoarboken Inte bara bio som utkom 2011 är precis som sin författare kvick, spränglärd och oerhört underhållande – och en guldgruva för filmälskare.

I en intervju med MovieZine beskrev han en filmkritikers viktigaste uppgift: "Att berika människors uppfattning om film. Att väcka uppmärksamhet. Att gå filmens ärende. Inte att förbättra publikens smak. Och att tänka ett steg längre om filmen."

Fler röster om Nils Petter Sundgren:


– Film för mig när jag var ung blev synonymt med Nils Petter Sundgren. I mina ögon kunde han allt, såg allt och hade alltid de skarpaste analyserna. Senare hade vi mycket kontakt i arbetet – han var alltid den snabbaste, skarpaste recensenten, rådgivaren och den makalöst intellektuella, intressanta samtalspartnern. Hans betydelse för filmen i Sverige går nästan inte att mäta. För mig var han den absolut bäste – alltid.

Ylva Swedenborg, filmpublicist på Cinema Sweden

– Grattis Nils Petter på 90-årsdagen! Trots att jag inte alltid (ganska sällan faktiskt) hållit med honom, och trots att vi gnabbats på debattsidor om "filmkonstens bajs­ätare", och trots att han inte ALLS tyckte om Filmkrönikan när jag jobbade där: jag är grön av avundsjuka på allt han sett och gjort och alla han träffat under sina decennier som filmjournalist – och full av beundran över hur han under så lång tid lyft filmare och filmer som han tyckt om. Han är den som de allra flesta fortfarande tänker på när de tänker på svensk filmkritik, och till och med hans sätt att prata ger eko i hur en och annan filmjournalist i tv pratar än i dag. 

Emma Gray Munthe, filmkritiker och konstnärlig ledare för Bergmanveckan

–  Alla vi som jobbar med filmkritik i Sverige, och speciellt vi som gjort det i tv, har blivit påverkade och inspirerade av Nils Petter. Hans filmkärlek och hans intellektuella kunnande har varit vägledande. Vi har inte alltid tyckt likadant, långt därifrån, men det har alltid varit kul att diskutera meningsskiljaktigheterna. Utan tvekan Sveriges mest tongivande filmkritiker någonsin.

Gunnar Rehlin, filmjournalist

– Nils Petter har jag följt sedan barnsben på 60-talet då Filmkrönikan var ett självklart tv-program att titta på och så förblev det till han slutade som programledare 1991. Han var så cool och kunnig. Sedan har jag haft det stora nöjet att ha Nils Petter som kollega på TV4. Jag fick aldrig nog av att höra hans filmminnen; tennismatch i Cannes mot Jack Nicholson, långluncher med Milos Forman… Det var tider det. Vi var inte alltid överens om kritiken och betygen men det var alltid roliga samtal! Han är en gentleman och väldigt stilig – med många kulturintressen utöver film. Varmt grattis på födelsedagen!

Cicci Renström Suurna, kultur- och nöjesreporter för TV4

Skriv ut